Επιτήδειοι «βούτηξαν» 8.000 ευρώ και 4.500 ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς Ξανθιωτών
Σαρώνει το φαινόμενο: 40εκ. ευρώ έκαναν «φτερά» μέσα σε ένα 9μηνο του 2021, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίαw του Πολίτη
Έξαρση παρουσιάζει το επονομαζόμενο phishing, δηλαδή το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» από επιτήδειους που «βουτούν» στους τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών αφού προηγουμένους με διάφορες ηλεκτρονικές απάτες όπου εμφανίζονται ως τράπεζες, υφαρπάζουν τους κωδικούς τους. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οι ηλεκτρονικές απάτες τύπου phishing αυξήθηκαν το 2021 πάνω από… 500% με την «ψαριά» να ανέρχεται σε €40 εκατ. ευρώ!
«Ψαριά» 40εκ. ευρώ μέσα σε ένα 9μηνο του 2021
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι από τα 6,5 εκατ. ευρώ που εκλάπησαν από τραπεζικούς λογαριασμούς στο εννεάμηνο του 2020, την αντίστοιχη φετινή περίοδο το ποσό εκτοξεύθηκε στα 40 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, κατά μέσο όρο οι δράστες σήκωναν καταθέσεις της τάξης των 150.000 ευρώ την ημέρα, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.
Αφορμή για την έξαρση των ηλεκτρονικών απατών στάθηκε η στροφή των καταναλωτών από τα γκισέ των τραπεζών στα εναλλακτικά, ηλεκτρονικά, δίκτυα συναλλαγών (e- banking και mobile banking) που ευνοήθηκαν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, λόγω κορωνοϊού.
Οι νέες συνθήκες ώθησαν τους επιτήδειους να εφεύρουν νέους τρόπους απάτης, ώστε να υφαρπάζουν χρήματα και να αδειάζουν λογαριασμούς.
Οι περισσότερες πάντως από τις απάτες αυτές και συγκεκριμένα το 54%, έχουν να κάνουν με κλοπή χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς ή κάρτες και το 40% με την υπόσχεση για «εύκολο χρήμα».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η ζημιά δεν περιορίζεται στις οικονομικές απώλειες των θυμάτων, αλλά δημιουργεί και ζήτημα εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών-επιχειρήσεων και τραπεζικών ιδρυμάτων.
2 περιστατικά phishing με 8.000 και 4.500 ευρώ στην Ξάνθη
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης το φαινόμενο του phishing έχει κάνει την εμφάνισή του και στην Ξάνθη με δύο περιστατικά που σημειώθηκαν το ένα πριν 20 μέρες και το άλλο το καλοκαίρι. Η μια περίπτωση αφορά 8.000 ευρώ που εκλάπησαν από λογαριασμό Ξανθιώτη και η άλλη 4.500 ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες μας η Τράπεζα αναγνώρισε το λάθος της επειδή δεν ενημέρωσε τον πελάτη της μέσω mail ή μήνυμα για την συναλλαγή, όπως είχε υποχρέωση και τελικά δεν δέσμευσε το ποσό. Στην δεύτερη όμως περίπτωση τα 4.500 ευρώ έκαναν «φτερά». Αντίστοιχο περιστατικό είχαμε στην Δράμα με αρπαγή 9.000 ευρώ. Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που είχαν χθες οι Διευθύνσεις της περιφέρειας.
Σύσκεψη Θεοδωρικάκου με Στουρνάρα και ΕΕΤ
Η εκτόξευση του phishing ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, με την ηγεσία της ΤτΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να γίνει μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν πως μπορούν να προστατεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Θα δημιουργηθεί, επίσης ένας κόμβος, ένα hub, στα πρότυπα μοντέλων που ήδη ισχύουν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, στο οποίο θα συμμετέχουν ειδικές υπηρεσίες ΕΛΑΣ, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και θα συνδέεται με τα αντίστοιχα call centers των τραπεζών.
Μαριάννα Ξανθοπούλου