Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ήπια «χόρεψε» ο «Μπάλλος» στην Ξάνθη την Παρασκευή

Ήπια «χόρεψε» ο «Μπάλλος» στην Ξάνθη την Παρασκευή

0

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Σε επιφυλακή οι Αρχές

 

Ετοιμότητα και προετοιμασία για την χειμερινή περίοδο

Σε ήπιους ρυθμούς κινείται η κακοκαιρία «Μπάλλος» στην Ξάνθη που έκανε την εμφάνισή της από την Πέμπτη. Τα κύρια χαρακτηριστικά που καταγράφονται  είναι βροχοπτώσεις κατά διαστήματα ενίοτε με ένταση, χωρίς όμως ανέμους και με θερμοκρασίες 15 – 16 βαθμούς τις μεσημβρινές ώρες της ημέρας. Ωστόσο το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένονταν επιδείνωση το  απόγευμα της Παρασκευής με βροχές κατά διαστήματα όλη την νύχτα και εκτόνωσή του το μεσημέρι του Σάββατου.

 Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Σε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη  του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας εν’ όψει της χειμερινής περιόδου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και στην οποία έλαβαν μέρος όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι υπηρεσίες  που το απαρτίζουν προεδρεύοντος του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Νίκου Ευφραιμίδη, έγινε εκτίμηση της κατάστασης σ’ όλο τον νομό. Ειπώθηκε πως η περιοχή μας είναι η τελευταία αποδέκτης της κακοκαιρίας «Μπάλλος» που  ξεκίνησε από νοτιοδυτικά και ήρθε σε μας σχετικά εξασθενημένη.  Από την Πυροσβεστική Ξάνθης αναφέρθηκε ότι δεν δέχτηκε κλήσεις για άντληση νερών, ενώ από τον ΔΕΔΔΗΕ επισημάνθηκε πως δεν υπήρξε πρόβλημα στο δίκτυο ρεύματος καθώς οι άνεμοι που το επηρεάζουν, είναι σε χαμηλά επίπεδα περίπου 3 – 4 Μποφώρ.

Περιορισμένα πλημμυρικά φαινόμενα στο αγρόκτημα της Γενισέας

Όπως αναφέρθηκε από τον νέο αντιδήμαρχο αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Αβδήρων, οι μακράς διάρκειας και έντασης βροχοπτώσεις προξένησαν πλημμυρικά φαινόμενα στο αγρόκτημα της Γενισέας, στο σημείο όπου συνήθως μαζεύονται νερά κάθε φορά, ωστόσο είναι περιορισμένα σε έκταση. Από τον Δήμο Τοπείρου αναφέρθηκε αρμοδίως ότι ελέγχθηκαν τα αναχώματα του Νέστου και δεν διαπιστώθηκε κανένα πρόβλημα ενώ σ’ ότι αφορά το δήμο Ξάνθης ο κ. Ζερενίδης ενημέρωσε το Όργανο ότι δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβλημα στην πόλη της Ξάνθης. Ειδικότερα για την περιοχή της οδού Α. Παπανδρέου που είναι η πρώτη σε επικινδυνότητα, όπως διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια, δεν είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα. Ο Κόσυνθος κατέβασε αρκετό νερό με αποτέλεσμα να ανέβει η στάθμη του στην κοίτη, χωρίς ωστόσο να προκαλείται ανησυχία. Στην Σταυρούπολη επίσης δεν υπάρχει πρόβλημα από κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο ούτε και στην περιοχή των Κιμμερίων, όπως ενημέρωσε ο κ. Ζερενίδης. Αυτό που ήταν και παραμένει ως πρόβλημα είναι οι κατολισθήσεις στον δήμο Μύκης, που είναι χρόνιο.

Σε επιφυλακή για τον «Μπάλλο» – Ετοιμότητα και προετοιμασία για την χειμερινή περίοδο

Παρότι ο «Μπάλλος» δεν δημιούργησε προβλήματα στην Ξάνθη οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή για ενδεχόμενη επιδείνωση. Σ΄ ότι αφορά γενικότερα τη χειμερινή περίοδο το Συντονιστικό αποτίμησε τις προετοιμασίες των δήμων για την αντιμετώπιση παγετού και των χιονοπτώσεων και άλλων έκτακτων φαινομένων. Ειδικότερα αναφέρθηκε ότι μέσα στον Νοέμβριο γίνονται οι συμβάσεις για την προμήθεια αλατιού. Ο κ. Ζερενίδης ανέφερε πως ο δήμος Ξάνθης έχει στη διάθεσή του τρία εκχιονιστικά τα οποία έχουν συντηρηθεί,  διαθέτει χειριστές και σε έκτακτες περιπτώσεις μπορεί να ενεργοποιήσει και το Μητρώο Ιδιωτών ιδιοκτητών μηχανημάτων έργου. Και ο δήμος Αβδήρων όπως και ο δήμος Μύκης  διαθέτουν εκχιονιστικά ενώ παρατηρήθηκε σχετική υστέρηση στον δήμο Τοπείρου. Η Π.Ε.  Ξάνθης επίσης διαθέτει μηχανήματα αλλά όχι χειριστές κι αυτό είναι πρόβλημα.

Τέλος επισημάνθηκε ότι πρέπει να είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε ετοιμότητα με συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών και ενημέρωση του κοινού.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημέρα Εμβολιασμού διοργανώνει ο Δήμος Ξάνθης

Το Σάββατο στο ισόγειο του Δημαρχείου σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα του ΚΥ Ξάνθης-4ης…