Είμαστε πίσω
Φίλος ξενοδόχος είχε την καλοσύνη, με αφορμή το σχόλιο για την ανάγκη να γίνουν έργα υποδομής στον τουρισμό και μας έστειλε την πληροφορία με την οποία μας κάνει γνωστό για το ποια περιοχή της χώρας έχει τα περισσότερα παραλιακά ξενοδοχεία.
Προφανώς πρόκειται για μία άχρηστη πληροφορία για το νομό μας διότι εμείς δεν έχουμε κανένα. Ας δούμε όμως τι μας έστειλε ο φίλος μας.
Σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία η πρώτη περιοχή είναι η Κρήτη με 850 παραλιακά ξενοδοχεία. Ακολουθεί η Κέρκυρα με 280, η Ρόδος με 250, η Νάξος με 130, η Ζάκυνθος με 120 και στη συνέχεια η Χαλκιδική με 115.
Αν ρωτάτε πόσα έχουμε στην Ξάνθη, τη Ροδόπη και τον Έβρο, ε, καλά τώρα. Στην Αλεξανδρούπολη κάτι κινείται, ελάχιστα στη Μαρώνεια και Φανάρι, ενώ στην Ξάνθη έχουμε 3-4 ξενώνες.
Αυτά τα λίγα για να γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε….
Γ.Δ.
Ιδού ο ορεινός τουρισμός
Θα πει ίσως κάποιος βέρος τοπικιστής πως έχουμε στο βουνό. Βεβαίως και έχουμε κι εκεί ξενώνες αρκετούς, δύο ορεινά καταφύγια, δύο ξενοδοχεία, την Αγριάνη και Νέμεσις, και όλα μας είναι αυτά.
Στη Σταυρούπολη, Καρυόφυτο, Λυκοδρόμιο, Γαλάνη, Λειβαδίτη και τέλος στα Κομνηνά.
Αυτά και φτου βγαίνω.
Εάν έρθουν 20-30 άτομα, δύσκολα θα εξυπηρετηθούν όλα μαζί, θα υποχρεωθούν να μοιραστούν.
Όχι ότι είναι κακό αυτό, συμβαίνει και στα Ζαγοροχώρια. Γενικά όμως πάσχουμε από οργάνωση και φυσικά από ανάλογη προβολή του ορεινού και εναλλακτικού μας τουρισμού.
Μη τα λέμε πάλι, τα λέμε συνέχεια χρόνια τώρα.
Γ.Δ.
Οδικός τουρισμός πάλι
Είτε κάποιοι το πιστεύουν είτε όχι, ο τουρισμός θα πρέπει στην Ξάνθη να βρει το δρόμο του.
Και μια που σήμερα πιάσαμε τον τουρισμό, την βαριά βιομηχανία της χώρας όπως κάποιοι τον αποκαλούν, ας δούμε τα δικά μας τα χαΐρια στον τομέα αυτόν κι ας βγάλουμε τα ανάλογα συμπεράσματα.
Ερώτηση απλή και ξεκάθαρη που αφορά τον οδικό τουρισμό, ο οποίος χρόνο τον χρόνο αυξάνεται, κυρίως από τα Βαλκάνια.
Ρωτάμε λοιπόν να μας πουν οι αρμόδιοι, πόσα κάμπινγκ έχουμε στα παράλια του νομού μας. Απαντάμε εμείς. Ένα και μοναδικό στην παραλία της Μάνδρας. Έτερον ουδέν!
Κι ούτε θα υπάρξει άλλο στο προσεχές μέλλον διότι στα Άβδηρα έχουν μεν τον χώρο (Μυρωδάτο) αλλά δεν έχουν κάμπινγκ για διάφορους λόγους. Οπότε ο οδικός τουρίστας με το τροχόσπιτο θα πάει Φανάρι.
Ιδού λοιπόν αντικείμενο για τους δήμους Αβδήρων και Τοπείρου που έχουν και τις παραλίες.
-Να ελπίσουμε πως κάτι θα κάνουν;
Γ.Δ.
Υποχρέωση και των δήμων
Οφείλουν να κάνουν σκέψεις για τις παραλίες τους οι δήμαρχοι Αβδήρων και Τοπείρου. Είναι η διέξοδος για τον θαλάσσιο τουρισμό, όπως και οι δήμοι Ξάνθης και Μύκης να δουν την πρόκληση του διαφορετικού ορεινού τουρισμού.
Τους προτρέπουμε φιλικά να πάνε μια βόλτα στην ορεινή Ροδόπη, στην περιοχή της Βουλγαρίας, όχι μακριά, στο γειτονικό Σμόλιαν.
Ας το σκεφτούν το θέμα του Τουρισμού οι δημοτικοί μας άρχοντες, ας συμβουλευτούν και συζητήσουν με ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο, κι ας προχωρήσουν. Αρκεί βέβαια να θέλουν να έρθουν τουρίστες στα μέρη μας, διότι κάποιος δήμος, κάποιοι εκεί, δεν θέλουν κόσμο, δεν θέλουν έσοδα από τουρίστες. Πρόκειται για μειοψηφία μεν, αλλά υπάρχει.
Επιτέλους, οι δήμοι πρέπει να δουν μπροστά, δυναμικά και πρωτοπόρα, και μαζί με τους ιδιώτες να προχωρήσουν. Ν’ ανοίξουν νέους δρόμους επ’ ωφελεία των δημοτών και της οικονομίας.
-Αισιοδοξούμε πάντως εμείς.
Γ.Δ.
Παρελάσεις; Αναμονή
Για πολλούς είναι θέμα σημαντικό γι’ αυτό και ρωτούν «τι θα γίνει επιτέλους με τις παρελάσεις»;
Η αλήθεια είναι πως ακόμη σαφή απάντηση δεν έχει η κυβέρνηση.
Γνωρίζει πως για τη Θεσσαλονίκη είναι το θέμα σοβαρό, αλλά από την άλλη γνωρίζει πως και τα κρούσματα εκεί είναι πολλά.
Οπότε αυτά τα δύο δεν μπορούν να πάνε μαζί.
Γι’ αυτό, υπομονή και αναμονή της όποιας απόφασης ληφθεί.
Υπάρχει βέβαια η άποψη του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γιωργιάδη πως η όποια απόφαση θα στηρίζεται ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής.
Προσωπικά θεωρώ το μέτρο αυτό και σωστό αλλά και δίκαιο.
Γ.Δ.
Έβαλε ο σεισμός σημάδι την Κρήτη
Με ανοιχτές ακόμη τις πληγές στο Αρκαλοχώρι των Χανίων και με τους σεισμόπληκτους στις σκηνές και νέος μεγαλύτερος σεισμός 6,3 Ρίχτερ απ’ την ανατολική μεριά της Κρήτης, στη Ζάκρο του δήμου Σητείας συντάραξε και πάλι το νησί και τους κατοίκους του. Η Κρήτη είναι ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή είναι γνωστό, αλλά δυο απανωτοί σεισμοί προκαλούν εύλογα μεγάλη ανησυχία. Ευτυχώς δεν σημειώθηκαν καταστροφές και τραυματισμοί. Στο μεταξύ πριν λίγες μέρες είχαμε πλημμύρες και καταστροφές στην Βόρεια Εύβοια εκεί όπου τον Αύγουστο ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές.
Πυρκαγιές ,πλημμύρες, σεισμοί, καταποντισμοί και κορωνοϊοί…
Τι άλλο πια μας περιμένει σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια;
Μ.Ξ.
Χρειάζονται έργα
Το χθεσινό μας πρωτοσέλιδο αναφερόταν στα τρωτά σημεία του νομού μας σε περιπτώσεις σφοδρών και παρατεταμένων βροχοπτώσεων. Και από το γραφείο Πολιτικής Προστασίας μας επεσήμαναν δύο: Τα αναχώματα του Νέστου στο Δέλτα και τις κατολισθήσεις στο ορεινό δίκτυο. Το ρεπορτάζ αποδείχθηκε προφητικό καθώς μεγάλοι όγκοι βράχων έπεσαν χθες βράδυ στο ορεινό οδικό δίκτυο. Αυτό γίνεται χρόνια αλλά δεν είδαμε να γίνεται κάποιο έργο. Κάτι ανάλογο που εφαρμόζει η Εγνατία με τα προστατευτικά δίχτυα. Δηλαδή πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να γίνει κάτι; Τότε γιατί μιλάμε για πρόληψη. Και στο Νέστο ομοίως. Κάθε φορά που έχει πολλή βροχή σπάει το ανάχωμα. Το ξέρουν όλοι. Πρέπει να γίνει ένα έργο εκεί, να ενισχυθεί. Μην περιμένουμε να μας βρει η καταστροφή.
Μ.Ξ.
Να το ρισκάρουμε με την Τουρκία;
Όχι στην Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία ψήφισε, όπως σίγουρα ξέρετε, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και ο Βαρουφάκης. Ούτε ναι με επιφυλάξεις, ούτε καν παρών, αλλά ένα μεγαλοπρεπέστατο ΟΧΙ.
Σύσσωμη η αριστερά παραμένει πιστή στο δόγμα «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του», με τις γνωστές συνέπειες για τα ψάρια αρχικά, που γνώρισαν φέτος την εισβολή των Τουρκικών ψαροκάικων, και προτιμούν να το «ρισκάρουμε» και με τα ελληνικά νησιά, να μην είμαστε μοναχοφάηδες και να βρούμε ειρηνικές λύσεις με τους Τούρκους κι όχι με την ισχύ των όπλων.
Και συνεχίζουν να επιμένουν σ’ αυτό το δόγμα ακόμα και σήμερα, που δεχόμαστε ευθείες απειλές πολέμου και αμφισβήτηση κυριαρχίας των μεγάλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου….
Πληρώστε πρώτα εσείς τα χρέη σας….
Συμπολίτης επιχειρηματίας και τακτικός αναγνώστης με αφορμή το σχόλιο της στήλης για τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες που αργούν να εξοφληθούν, μας έστειλε το παρακάτω κείμενο:
«Η κυβέρνηση, όπως όλες οι κυβερνήσεις, καλεί τους πολίτες της χώρας να είναι συνεπείς και να πληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Οι περισσότεροι ή τέλος πάντων όσοι ακόμη μπορούν κι έχουν την οικονομική ευχέρεια, ανταποκρίνονται.
Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι το «πληρώστε τα χρέη σας» ισχύει και για την ίδια την κυβέρνηση. Η οποία «ξεχνάει» ότι χρωστά 3 δισ. περίπου προς διάφορους ιδιώτες εδώ και χρόνια. Δηλαδή η κυβέρνηση ζητά να είμαστε συνεπείς εμείς, αλλά η ίδια να μην είναι το ίδιο. Μονά- ζυγά δικά της!»
Συμφωνούμε απολύτως με τον αγαπητό συμπολίτη μας επιχειρηματία συμπληρώνοντας πως στην αγορά δημιουργούνται προβλήματα και αυξάνεται το χρέος των επιχειρήσεων προς το δημόσιο από το οποίο τελικά έχουν να εισπράξουν πολλαπλάσια…
Γ.Δ.
Θα γίνουν πρόωρα εκλογές;
Πρόκειται για το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου. Όντως δύσκολο ν’ απαντηθεί διότι ποιος μπορεί να προβλέψει με σιγουριά ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές;
Όλοι λίγο-πολύ το συζητούν στις παρέες, κι όλοι έχουν τα επιχειρήματά τους.
Μάλιστα δεν λείπουν και κάποιοι που τις θέλουν τις εκλογές, κι άλλοι όχι. Έτσι, τόσο απλά.
Υπάρχουν άτομα που έχουν τους δικούς τους προσωπικούς λόγους να γίνουν εκλογές κι αντίστοιχα άλλοι που δεν θέλουν, επίσης για τους δικούς τους λόγους.
Αντικρουόμενοι λόγοι και συμφέροντα όπως εύκολα γίνεται κατανοητό.
Το δίπολο αυτό δεν πρέπει να παραξενεύει κανέναν λογικό διότι έτσι είναι η ζωή.
Ό,τι είναι καλό για τον ένα, δεν είναι για τον άλλο.
-Πάντως το ερώτημα σήμερα παραμένει: Θα γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές και πότε;
Γ.Δ.