«Το πείραμα πέτυχε», λένε οι δύο σύλλογοι που τις …πήραν πάνω τους!
Βάτραχοι: «Έχουμε επιτυχία… Να επενδύσουμε στην Παλιά Πόλη αναδεικνύοντας την ιστορικότητά της»
ΠΑΣ Αντίκας: «Το στέκι μας είναι γεμάτο όσο επιτρέπουν τα μέτρα. Αν δεν αλλάξουν όμως οι γιορτές μας θα μας …φάει το Φεστιβάλ Cosmopolis της Καβάλας»
Με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τα πολιτιστικά και μουσικά δρώμενα και όχι τον λαϊκό χαρακτήρα του πανηγυριού περνούν στην ιστορία οι φετινές γιορτές Παλιάς Πόλης. Στα 30 χρόνια του θεσμού είναι ίσως η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό όπως και το γεγονός δεν συμμετέχουν όλοι οι σύλλογοι που είναι η ψυχή των γιορτών. Τις φετινές γιορτές Παλιάς Πόλης τις πήραν κυριολεκτικά πάνω τους δύο μόνο σύλλογοι: Οι «Βάτραχοι» και οι «ΠΑΣ Αντίκας». Μ’ ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων κράτησαν το κοινό τους και τα στέκια τους ήταν καθημερινά γεμάτα. Είναι οι σύλλογοι που έδωσαν το μουσικό χρώμα στις γιορτές αλλά και αφήνουν μια παρακαταθήκη για τον μελλοντικό χαρακτήρα των γιορτών.
Βάτραχοι: «Έχουμε επιτυχία… Να επενδύσουμε στην Παλιά Πόλη αναδεικνύοντας την ιστορικότητά της»
«Δεν κάναμε τίποτε περισσότερο από το να στηρίζουμε τις προτάσεις που είχαμε καταθέσει όταν κληθήκαμε. Μέσα στο πλαίσιο των μέτρων προσπαθήσαμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούσαμε. Κι αυτό πέρασε στο κοινό. Έχουμε πολύ ανταπόκριση. Δεδομένων των συνθηκών έχουμε επιτυχία. Ο κόσμος το χαίρεται, διασκεδάζει με το πρόγραμμα που του προσφέρουμε», αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου των «Βατράχων» κ. Μιχάλης Τσέπελης. Να σημειώσουμε ότι πάντα ο σύλλογος των Βατράχων είχε ένα νεολαιίστικο κοινό και οι εκδηλώσεις του ξεχώριζαν. Αναφορικά με το αν μπορεί ο νέος αυτός τρόπος να επικρατήσει ή να επηρεάσει τον χαρακτήρα των γιορτών μελλοντικά δίνοντας δηλαδή μεγαλύτερη έμφαση στο πολιτιστικό κομμάτι ο κ. Τσέπελης σημείωσε: «Είναι δύσκολο να επικρατήσει ιδιαίτερα στους λαογραφικούς συλλόγους που είναι συνδεμένοι με το χαρακτήρα του λαϊκού πανηγυριού. Αυτό που μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε είναι βελτιωτικές παρεμβάσεις . Να επενδύσουμε στην Παλιά Πόλη αναδεικνύοντας την ιστορικότητά της και όχι μέσα από αυτό τον τρόπο που το κάναμε. Θα ήταν και ανακουφιστικά για τους κατοίκους της».
ΠΑΣ Αντίκας: «Το στέκι μας είναι γεμάτο όσο επιτρέπουν τα μέτρα. Θα έπρεπε να είχαμε καλύτερο συντονισμό στην αρχή»
Την άλλη άκρη του νήματος των φετινών γιορτών κρατούν οι ΠΑΣ Αντίκας με πλήθος εκδηλώσεων, όπως μουσικών, κινηματογράφου, stand up comedy. Ο πρόεδρος Νάκης Γιαννακίδης επισημαίνει ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα στις φετινές γιορτές αν εξ αρχής υπήρχε καλός συντονισμός: «Είχαμε πολύ λίγο χρόνο προετοιμασίας. Μέχρι τον Ιούνιο συζητούσαμε αν θα γίνουν ή όχι οι γιορτές και με ποιο τρόπο. Κάποιοι σύλλογοι που δεν είχαν κλειστούς χώρους εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να συμμετέχουν. Έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες είμαστε ικανοποιημένοι γιατί προσφέραμε στον κόσμο διασκέδαση . Το στέκι μας είναι γεμάτο όσο επιτρέπουν τα μέτρα. Τηρούμε το ωράριο παρότι το πρόγραμμα που προσφέρουμε δεν ολοκληρώνεται μέχρι τις 12 που μας έχουν δώσει ως όριο».
«Αν δεν αλλάξουμε θα μας …φάει το Φεστιβάλ Cosmopolis της Καβάλας»
Αναφορικά με τον χαρακτήρα των γιορτών υπογραμμίζει: «Υπάρχει ανάγκη να γίνουν αλλαγές. Να ανανεωθεί ο θεσμός. Να εμπλουτιστεί με νέες ιδέες. Είμαστε ανοιχτοί και θα συμμετέχουμε σ’ ένα τέτοιο διάλογο. Πρέπει να πάρουμε παράδειγμα από άλλους θεσμούς όπως το Φεστιβάλ Cosmopolis της Καβάλας. Θα ατονήσει το ενδιαφέρον του κόσμου αν παραμείνουμε στο ίδιο μοτίβο. Πολύ φοβάμαι πως αν δεν αλλάξουμε θα μας …φάει το Cosmopolis».
Τα εικαστικά και άλλα πολιτιστικά δρώμενα των γιορτών
Τον δικό τους πολιτιστικό τόνο στις φετινές γιορτές έδωσε και το Λύκειο Ελληνίδων με μια σειρά από εκθέσεις και αφιερώματα καθώς επίσης και το Λαογραφικό Μουσείο όπου διοργανώθηκαν βιβλιοπαρουσιάσεις και βραδιές κινηματογράφου. Τα παιδιά είχαν το στέκι τους στο Λιμνίο όπου παρακολούθησαν παραστάσεις Καραγκιόζη και είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με μια σειρά δραστηριότητες. Επίσης οι εκθέσεις στην Δημοτική Πινακοθήκη κάλυψαν το εικαστικό ενδιαφέρον όσων ανηφόρισαν στα σοκάκια της πόλης που μπορεί να μην ήταν τόσο πολλοί όπως προ κορωνοϊού ωστόσο ήταν αρκετοί.
Τέλος να σημειώσουμε πως πολλά εύσημα έλαβε η εκδήλωση του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης που διοργάνωσε την ιστορική περιήγηση στα ίχνη και στη μνήμη της περιόδου της Κατοχής στην Ξάνθη. Οδηγός ήταν ο ιστορικός και υπ. Διδάκτορας Δημήτρης Καλογιαννίδης, και ο κ. Νίκος Κοσμίδης.
Μαριάννα Ξανθοπούλου