Θα τιμηθούν
Έστω αργά, η πόλη της Ξάνθης θα τιμήσει τους Ξανθιώτες Εβραίους που εξοντώθηκαν από τους Γερμανούς.
Αυτοί οι συμπολίτες μας που σχεδόν εξοντώθηκαν όλοι (επέζησαν καμιά δεκαριά από σύνολο 550 ατόμων), θα τιμηθούν με ένα μνημείο που θα τοποθετηθεί στην πλατεία Ελευθερίας.
Η Ξάνθη άργησε ν’ αποφασίσει για ν’ αποδώσει την προσήκουσα τιμή στα άτομα αυτά.
Όμως, έστω και αργά, η απόφαση θα ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο κι έτσι το θέμα πήρε πλέον το δρόμο του.
Μια ηθική υποχρέωση θα αποκατασταθεί και τα θύματα του Ολοκαυτώματος, συμπολίτες μας, θα τιμηθούν.
Γ.Δ.
Μέρες που είναι να θυμηθούμε…
Με την ευκαιρία της ανέγερσης μνημείου των Ξανθιωτών Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους Γερμανούς για να τιμηθούν, ο δήμος έχει και μια άλλη οφειλή και εκκρεμότητα.
Να τιμήσει τον Κωνσταντίνο Θανόπουλο.
Ήδη κατά το παρελθόν υπήρξε πρόταση από την δημοτική παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθη» να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία η οποία όμως καθυστερεί.
Οφείλει ο σημερινός δήμος να προχωρήσει το θέμα αυτό και να επανεκδόσει το βιβλίο «Πορεία Αντίθετα» ίσως δε να υπάρξει και κάποια άλλη πρωτοβουλία.
Πρόκειται για υποχρέωση του δήμου.
Ας μην ξεχνάμε πως την περίοδο αυτή γιορτάζουμε τις Γιορτές Παλιάς Πόλης.
Μιας «Πόλης» που η σωτηρία της οφείλεται στον Κωνσταντίνο Θανόπουλο.
Γ.Δ.
Οι φίλες μας οι… αλεπούδες
Κάτοικοι από χωριά του νομού μας, σε κάμπο και βουνό, μου μετέφεραν ένα γεγονός. Ότι απέκτησαν νέες φίλες, σα συντροφιά, τις αλεπούδες. Σχεδόν καθημερινά βολτάρουν περιμετρικά αλλά και μέσα, χωρίς να ενοχλούνται από την ανθρώπινη παρουσία.
Μάλιστα αρκετοί έχουν εξοικειωθεί με την παρουσία τους και τις περιμένουν να τις δουν.
Τα έξυπνα αυτά θηλαστικά, έχουν μια φυσική τάση να προσεγγίζουν κατοικημένους χώρους χωρίς να κινδυνεύουν, διότι οι άνθρωποι εδώ και αρκετά χρόνια δεν τα κυνηγούν.
Γι’ αυτό, εάν κι εσείς συναντήσετε αλεπού, σταθείτε και παρακολουθήστε την. Θα σας κοιτάξει με τα έξυπνα μάτια της και θα συνεχίσει το δρομολόγιό της.
-Οι φίλες μας οι αλεπούδες…
Γ.Δ.
Ένας βουλευτής ήταν εκεί κι αυτός μας ξέφυγε
Τα λάθη ανθρώπινα γι’ αυτό και δικαιολογούνται.
Στο ρεπορτάζ για την παρουσίαση της ιστορικής έρευνας του Γ. Μπατζακίδη για τον Χατζή Εμίν Αγά, εκτός των άλλων επισήμων συμπολιτών, ήταν και ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας από το βουλευτή και το νεαρό της ηλικίας της συντάκτριας που δεν τον αναγνώρισε, ήταν η αφορμή της παράλειψης αναφοράς του.
Το διορθώνουμε αμέσως για καθαρά τυπικούς λόγους διότι όντως ο βουλευτής ήταν εκεί από τους πρώτους μάλιστα.
Γ.Δ.
Μια διαφορετική εκδήλωση
Λίγα οφειλόμενα λόγια για την εκδήλωση στο Ίδρυμα το βράδυ της Παρασκευής.
Χειμαρρώδης ο Γιώργος Μπατζακίδης στην παρουσίαση του βιβλίου του για τη ζωή και τα έργα του Χατζή Εμίν Αγά.
Πλήθος στοιχείων και ημερομηνιών, όλων μετά από έρευνα σε αρχεία εντός- εκτός χώρας. Διασταύρωση των πάντων και ως εκ τούτου τεκμηρίωση απόλυτη που ανατρέπει λάθη προηγούμενων ερευνών. Εργασία κοπιώδης μεν, σοβαρή δε. που προστίθεται σ’ αυτές που αφορούν τον τόπο μας.
Από την άλλη υπήρξε η έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Μαυρομάτη. Κι εδώ θαυμασμός και έκπληξη για τις πρωτότυπες φωτογραφίες του ρολογιού της Ξάνθης, όπως υπήρξε και όπως σταδιακά στα χρόνια άλλαξε όψη, μέχρι που σταθεροποιήθηκε στη σημερινή του.
Μία από κοινού προσπάθεια των δύο συνεργατών που ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο. Λόγος και φωτογραφικό υλικό που έδεσαν αρμονικά για να δημιουργήσουν το πολύ σημαντικό αποτέλεσμα που είχαν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν όσοι παραβρέθηκαν.
Σημαντική προσπάθεια, κόπος, έξοδα, έρευνα, χρόνος, απαιτήθηκαν για το τελικό άριστο αποτέλεσμα.
Γ.Δ.
Καρτερική αναμονή
Υπομονετικά στήθηκαν στην ουρά για να απολαύσουν την εναρκτήρια συναυλία με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη συμπολίτες και επισκέπτες. Μεγάλη ήταν η προσμονή για την πρώτη μεγάλη συναυλία μετά από το διάστημα των μέτρων και περιορισμών, αλλά μεγάλη και η αναμονή, καθώς όσοι έσπευσαν στις 7 μμ οπότε και θα άνοιγαν οι πόρτες αναγκάστηκαν να περιμένουν πάνω από μία ώρα μέχρι να μπουν στο χώρο του γηπέδου. Σαφώς πιο εκτονωμένη ήταν η κατάσταση στη συναυλία με την ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, όπου και ο κόσμος ήταν λιγότερος, αλλά και η διαδικασία με τους ελέγχους κύλησε πιο ομαλά.
Ε.Δ.
Μόνο για φιλοξενία λειτουργεί το κυνοκομείο
Ξεκίνησε να λειτουργεί το κυνοκομείο της Ξάνθης, ωστόσο για την ώρα διατίθεται μόνο για φιλοξενία, ενώ δρομολογούνται οι διαδικασίες για την πλήρη λειτουργία του. Συγκεκριμένα, το επόμενο διάστημα θα «τρέξει» διαγωνισμός προκειμένου να γίνει η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού (ιατρικού κλπ) προκειμένου να αδειοδοτηθεί για την πλήρη περίθαλψη των αδέσποτων ζώων της περιοχής.
Ε.Δ.
Το κάτι παραπάνω από την Εκκλησία για τους εμβολιασμούς
Στο παράδειγμα του ιερέα από τις Αχαρνές, παπά Ανδρέα, ο οποίος μάζεψε 70 άτομα και εμβολιάστηκαν, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, για να καταδείξει τη σπουδαιότητα του ρόλου της Εκκλησίας στην εκστρατεία του εμβολιασμού. Μάλιστα ο ίδιος τόνισε, «Οι εγκύκλιοι δε θα πείσουν τον κόσμο. Η εκκλησία πρέπει να κάνει ό,τι έκανε ο παπά Ανδρέας. Και φοβάμαι ότι η εκκλησία δεν παίζει το ρόλο που (θα έπρεπε να) παίζει, για να μην πω ότι ορισμένοι παίζουν από πίσω άλλο ρόλο… Γνωρίζουμε οι γιατροί ότι σε μοναστήρια και σε πάρα πολλούς άλλους χώρους οπού πάνε άνθρωποι και έχουν πνευματικούς κλπ ξέρουμε οι γιατροί, οι πάντες το ρόλο που παίζουν, είναι απλό το πράγμα για να το πω ευθέως».
Πράγματι, οι προσλαμβάνουσες που έχουμε και εδώ στον τόπο μας είναι ότι μεγάλο τμήμα των ανεμβολίαστων συμπολιτών αποτελούν όσοι είναι βαθιά θρησκευόμενοι και συνδέουν την πίστη τους με την απόρριψη του εμβολίου.
Ε.Δ.
Το ανακοινώνουν αλλά δεν το δημοπρατούν το αρδευτικό της Ξάνθης
Στο αρδευτικό της Ξάνθης αναφέρθηκε ξανά σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός. Συγκεκριμένα είπε πως για την επόμενη επταετία το ΥΠΑΑΤ έχει στη διάθεσή του 22 δις ευρώ από την ΚΑΠ και από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα διατεθούν στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση προϊόντων πρωτογενούς τομέα και στις υποδομές.
«Προωθούμε ένα τεράστιο πρόγραμμα υποδομών στα αρδευτικά έργα και σε φράγματα, που ανάλογο έχει να γίνει από τη δεκαετία του ’50 και του ’60. Αγροτική παραγωγή χωρίς νερό δεν γίνεται να υπάρξει. Έχουμε 1 δις νέων έργων και 500 εκατ. έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Άρα μιλάμε για ένα πρόγραμμα εγγειοβελτιωτικών έργων μαμούθ. Πρόσφατα ανακοίνωσα εγγειοβελτιωτικά έργα σε Ξάνθη και Διδυμότειχο. Αρδεύουμε χιλιάδες στρέμματα και δίνουμε ζωή στους αγρότες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός.
Ενδιαφέρον να το ξανακούμε αλλά κάποτε όμως θα πρέπει και να το δούμε γιατί στα λόγια όλα είναι εύκολα. Δηλαδή να δούμε την δημοπράτηση. Είναι ώριμο πια τι περιμένουν;
Μ.Ξ.
Σχήμα οξύμωρον…
Καταγγέλλει η αντιπολίτευση του δήμου Ξάνθης ότι μεταφέρθηκαν εκ του νόμου τόσες αρμοδιότητες στην Οικονομική επιτροπή που απαξιώνουν το δημοτικό συμβούλιο. Και βέβαια καθιστούν υπεύθυνη την δημοτική αρχή που φορτώνει με θέματα την Οικονομική για να τα περνάει επειδή έχει την πλειοψηφία και να μην τα φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο όπου μπορεί να μην περάσουν αν χρειάζονται ενισχυμένη πλειοψηφία και η πλειοψηφία δεν τα εγκρίνει. Έχει συμβεί κατά διαστήματα αυτό όπως είναι γνωστό. Παρά ταύτα η κριτική που ασκείται γίνεται από μακριά γιατί στις συνεδριάσεις της Οικονομικής δεν πατούν πόδι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκτός του κ. Παπαχρόνη που είναι τακτικός.
Πώς είναι δυνατόν να θεωρείς ότι η Οικονομική έχει διευρυμένες αρμοδιότητες και αποφασίζει για θέματα ζωτικής σημασίας του δήμου και την ίδια στιγμή να την απαξιώνεις μη συμμετέχοντας ως μέλος στις συνεδριάσεις της;
Μ.Ξ.