Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Μπόλικα και καλά τα φετινά κρασιά

Μπόλικα και καλά τα φετινά κρασιά

0

Σε εξέλιξη ο τρύγος με τα λευκά – «Ήταν ιδανικές οι κλιματολογικές συνθήκες», λένε οινοπαραγωγοί σε παραλιακό αλλά και σε ορεινό αμπελώνα του νομού μας

 

Αναμένεται  να μας «ζαλίσει» λίγο  η τιμή του κρασιού εξαιτίας  των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα μέσα Αυγούστου ο τρύγος στους αμπελώνες του νομού μας.

«Ξεκινήσαμε και φέτος με το λευκό Sauvignion blanc. Καλή μας αρχή», εύχεται  ο κ. Τάσος Καρακώστας, που μαζί με τη σύζυγο του Έλσα παράγουν τα κρασιά «Ευήνωρ» κόκκινο , λευκό και Ροζέ στο δικό τους οινοποιείο που βρίσκεται στην περιοχή των Αβδήρων.

Καλό κρασί και πολύ  στα παραλιακά

Οι πρώτες ενδείξεις από τον φετινό τρύγο στο κτήμα Καρακώστα είναι πολύ ενθαρρυντικές καθώς όλα δείχνουν πως θα είναι μια εξαιρετική χρονιά τόσο από ποιότητα όσο και από ποσότητα: «Οι κλιματολογικές συνθήκες φέτος είναι ιδανικές. Είχαμε βροχές την Άνοιξη και μετά ξηρασία. Θα έχουμε πολύ καλή ποιότητα στο κρασί αλλά και μεγάλη ποσότητα. Ξεκινήσαμε με το λευκό Sauvignion blanc. Τρυγάμε στις 3 – 4 το πρωί για να ‘ναι δροσερά τα σταφύλια. Θα συνεχίσουμε από την Πέμπτη με κόκκινες και ερυθρές ποικιλίες. Στο τέλος θα τρυγήσουμε την τοπική ποικιλία το Μαυρούδι». Είμαστε ικανοποιημένοι. Είναι μια καλή χρονιά για το κρασί στα μέρη μας», επισημαίνει ο κ. Καρακώστας.

Καλό κρασί και πολύ και στα ορεινά

papadopoulos kyriakos-webΚι αν οι κλιματικές συνθήκες ήταν ιδανικές για τα παράλια του νομού, το ίδιο ήταν και για τα ορεινά, όπως μας βεβαιώνει ο κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος που είναι ιδιοκτήτης αμπελώνα 60 στρεμμάτων, ιδιοκτήτης οινοποιείου στο Σταυροχώρι και παράγει  τους οίνους με την επωνυμία «Μαύρα Νερά»: «Φέτος έχουμε πολύ καλή ποιότητα αλλά και ποσότητα. Ήταν πολύ καλές οι κλιματολογικές συνθήκες. Είναι μια καλή χρονιά. Τώρα τρυγάμε τα λευκά και θα συνεχίσουμε με τα κόκκινα. Παράγουμε 50.000 – 60.000 φιάλες λευκό,  κόκκινο, ημίξηρο και ξηρό. Τα διαθέτουμε στην τοπική αγορά», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

«Τσιμπημένη» όμως φέτος η τιμή του κρασιού και του τσίπουρου

Το ντόμινο των ανατιμήσεων δεν φαίνεται να αφήνει ανεπηρέαστο το κρασί και το τσίπουρο. Όπως σημειώνει ο κ. Καρακώστας: «Εκτιμούμε ότι θα αυξηθεί κατά 10% η τιμή του κρασιού φέτος. Για το τσίπουρο ίσως παραπάνω. Είναι αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής στο ρεύμα που χρησιμοποιούμε για το ψυκτικό στο οινοποιείο . Αλλά και στην παραγωγή τσίπουρου αυξάνεται το κόστος. Απ’ την πλευρά μας θα κάνουμε ότι μπορούμε για να κρατήσουμε την τιμή σταθερή. Πέρσι ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά με την εστίαση κλειστή και τώρα προσπαθούμε να ανακάμψουμε».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Το οινοποιείο “Καρακώστα”

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …