Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αυτά είναι τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους -Τι ισχύει για rapid test, εστίαση, μάσκες

Αυτά είναι τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους -Τι ισχύει για rapid test, εστίαση, μάσκες

0

Τους νέους περιορισμούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. «Πάνω από το 90% στις ΜΕΘ covid είναι ανεμβολίαστοι. Επιλογή έχουμε. Και αυτό είναι ένα επίτευγμα της επιστήμης», είπε ο Β. Κικίλιας

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς. Rapid test για πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστίασης, άθλησης και πολιτισμού, καθώς και για ταξίδια

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους πολίτες από τις 13 Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Μαρτίου ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μαζί με την διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός» και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

«Αυτό το φθινόπωρο ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατευτεί και να προστατέψει», είπε αρχικά ο κ. Κικίλιας αναφορικά με το εμβόλιο, κάνοντας αναφορά στην περσινή περίοδο. «Μιλάμε για μια πανδημία των ανεμβολίαστων. Πάνω από το 90% στις ΜΕΘ covid είναι ανεμβολίαστοι. Επιλογή έχουμε. Και αυτό είναι ένα επίτευγμα της επιστήμης», συνέχισε.

«Έχουν εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Για να προσεγγίσουμε το 80% του τείχους ανοσίας που χρειαζόμαστε, πρέπει να εμβολιαστούμε. Πρέπει να εμβολιαστούν ακόμα 1 εκατ. πολίτες. Πιστεύω στον Έλληνα. Πιστεύω θα επικρατήσει το εμείς από το εγώ», συμπλήρωσε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο υπουργός Υγείας.

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Ισχύει κανονικά το μέτρο αναστολής εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου στους υγειονομικούς που είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης 6 μηνών. Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως θα πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά οι ιδιώτες γιατροί και οι φαρμακοποιοί, ενώ ανέφερε πως θα επιβληθούν πρόστιμα και κυρώσεις σε όσους δεν το τηρήσουν.

Για το διάστημα 13 Σεπτεμβρίου – 31 Μαρτίου 2022, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ την εβδομάδα. Αυτά τα τεστ θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου έναντι 10 ευρώ το τεστ.

Τι θα ισχύει για τις μετακινήσεις

Yπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα ταξιδεύουν από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου 2022 οι πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Για ανεμβολίαστους ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς της χώρας με αεροπλάνο, πλοίο και ΚΤΕΛ, υποχρεούνται σε ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου 48 ώρες πριν το ταξίδι, για τους ενήλικους και ανήλικους 12 έως 17 ετών και self test για τους ανήλικους 5 έως 12 ετών. Τα τεστ θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη έναντι 10 ευρώ το τεστ.

Από 13 Σεπτεμβρίου σε δημόσιες δομές διάγνωσης Covid-19 οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ, θα πρέπει δηλαδή να το πληρώνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.

Για τους δημόσιους χώρους

Στους κλειστούς χώρους εστίασης: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες.

Θέατρα, κινηματογράφοι: Μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες και ανεμβολίαστους με rapid τεστ αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν.

Κλειστά γυμναστήρια και αθλητικά σωματεία: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες, αλλά και ανεμβολίαστους με rapid τεστ αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν. Τόσο τα θέατρα πάντως όσο και τα σινεμά και τα γυμναστήρια θα μπορούν να επιλέξουν να λειτουργήσουν ως αμιγείς χώροι, μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες εντός 6μηνου.

Κλειστοί και ανοικτοί χώροι γηπέδων: Λειτουργεία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως και έξι μήνες από τη διάγνωση. Και στις δύο περιπτώσεις θα γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο με την εφαρμογή Covidfree App.

Στους υπόλοιπους χώρους εργασίας ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοί του έχουν εμβολιαστεί.

Σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για υποχρεωτική χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα επτά μέτρα για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε ο κ. Αυγενάκης

Απαιτούνται αποφάσεις για προστασία των αγροτών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές τρίτων χω…