Το ζήτησαν μετ’ επιτάσεως από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ στην Κομοτηνή
Κάνουν λόγο για «επική αδικία» οι κτηνοτρόφοι με την επική βόσκηση που ισχύει για την ΑΜΘ – Οι μπίζνες με τα βοσκοτόπια
Ένταση επικράτησε στην Συνδιάσκεψη για την νέα ΚΑΠ στην Κομοτηνή την Πέμπτη 29 Ιουλίου, κατά την οποία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός παρουσίασε στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους της περιφέρειάς μας τους άξονες που θα κινηθεί καθώς και τις αλλαγές που επέρχονται σε σχέση με τις επιδοτήσεις, τις νέες καλλιέργειες και τα προγράμματα για τους νέους αγρότες.
Οι αγρότες της ΑΜΘ ζητούν εδώ και τώρα κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων
Αιχμή του δόρατος που προκάλεσε την ένταση ήταν τα ιστορικά δικαιώματα. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός θα καταργηθούν αλλά με ορίζοντα 5ετίας και όχι άμεσα όπως ζητούν οι αγρότες: «Καταργούμε τα ιστορικά δικαιώματα, με στρατηγικό σχεδιασμό, σταδιακά από το 2022 με συγκεκριμένα βήματα έως το 2026, βάζοντας τέλος στις ανισότητες και στρεβλώσεις του παρελθόντος», ανέφερε ο υπουργός. Αυτό που του είπαν οι αγρότες είναι ότι τα ιστορικά δικαιώματα έπρεπε να είχαν καταργηθεί …χτες γιατί δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των νέων αγροτών αλλά και δεν συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής. Επιπλέον βγάζουν τους αγρότες από τα χωράφια τους αφήνοντας χέρσα τη γη τους. Ειδικότερα όπως εξήγησε ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς που ήταν παρών στην συνδιάσκεψη: «Σε γενικές γραμμές η νέα ΚΑΠ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά σ’ ότι αφορά τα ιστορικά δικαιώματα έχουμε διαφωνίες και τις εκφράσαμε στον υπουργό. Εμείς ζητάμε να καταργηθούν άμεσα. Δεν μπορεί κάποιος που πριν 15 χρόνια καλλιεργούσε βαμβάκι ή είχε μια μονάδα με 100 ζώα και έχει κατοχυρώσει ιστορικά δικαιώματα να παίρνει τώρα επιδότηση τριπλάσια από έναν νέο παραγωγό. Ανεξάρτητα αν δεν καλλιεργεί τώρα ή αν δεν έχει ούτε ένα ζώο και το κράτος να δίνει στον νέο αγρότη που μπαίνει στην παραγωγή και στον νέο κτηνοτρόφο ψίχουλα από το εθνικό απόθεμα! Επιπλέον υπάρχει το φαινόμενο να αγοράζουν κάποιοι ιστορικά δικαιώματα για να παίρνουν τις επιδοτήσεις χωρίς να δουλεύουν. Εμείς λέμε άμεση κατάργηση, η επιδότηση να συνδέεται με την παραγωγή και ουσιαστική ενίσχυση των νέων αγροτών για να μην μείνουν ακαλλιέργητα τα χωράφια. Επιδοτούν την αγρανάπαυση με 5.000 ευρώ και όχι την παραγωγή και μένει χέρσα η γης. ».
Η επική αδικία στους κτηνοτρόφους της ΑΜΘ με την επική βόσκηση (1 στρέμμα – 3 ζώα)
Άλλο ένα ζήτημα που ανέδειξαν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ ζητώντας επιτακτικά διόρθωση είναι αυτό που ισχύει με την επιδότηση για τους βοσκοτόπους. Ειδικότερα όπως ανέφερε με παράδειγμα ο κ. Ψεμματάς: «Εδώ και χρόνια συντελείται μια μεγάλη αδικία στην ΑΜΘ σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες της χώρας και αυτό πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Αφορά τις επιδοτήσεις με βάση τα βοσκοτόπια . Για παράδειγμα δεν μπορεί στην ΑΜΘ ο κτηνοτρόφος να δικαιούται βόσκηση, ένα προς τρία (ένα στρέμμα για τρία πρόβατα ) και στην Κρήτη τρία στρέμματα για ένα πρόβατο. Το αποτέλεσμα είναι ο Κρητικός κτηνοτρόφος να λαμβάνει επιδότηση 38 ευρώ το ζώο και ο κτηνοτρόφος στην ΑΜΘ μόνο 12 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει στην Θεσσαλία στην Πελοπόννησο . Μόνο σ’ εμάς ισχύει η επική βόσκηση. Ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει είναι εμείς οι Θρακιώτες να …βοσκάμε τόσα χρόνια και άλλοι να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Ζητήσαμε να διορθωθεί αυτό και επί υπουργίας Αποστόλου και Βορίδη . Δεν έγινε τίποτε. Η νέα ηγεσία του υπουργείου μας διαβεβαίωσε ότι θα το εξετάσουν. Θα έχουμε συνάντηση το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου στο ΥΠΑΑΤ».
Οι μπίζνες με τα βοσκοτόπια
Αφορά το φαινόμενο κάποιοι να κάνουν μπίζνες με τις επιδοτήσεις στους βοσκότοπους. «Δηλαδή να αγοράζουν κοινόχρηστους χώρους με 5 ευρώ το στρέμμα και να το δηλώνουν βοσκότοπο και να παίρνουν 35 – 40 ευρώ το στρέμμα. Κάποιοι έκαναν χονδρές μπίζνες αυτά τα χρόνια και χωρίς κανέναν έλεγχο», καταγγέλλει ο κ. Ψεμματάς.
Μαριάννα Ξανθοπούλου