Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Το εμβόλιο δεν βλάπτει την υγεία αλλά ο κορωνοϊός τη βλάπτει»

«Το εμβόλιο δεν βλάπτει την υγεία αλλά ο κορωνοϊός τη βλάπτει»

0

Μιλά στο «Ε» ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΔΠΘ, Ευάγγελος Μανωλόπουλος

 

 

Δίνει απάντηση στο ερώτημα «Γιατί και πόσο νοσούν οι πλήρως εμβολιασμένοι»;

Υψηλότερα τα ποσοστά ανοσίας στην Ξάνθη λόγω υψηλότερου ποσοστού νόσησης στα προηγούμενα κύματα

 

 

Απάντηση στο ερώτημα: «Γιατί και πόσο νοσούν οι πλήρως εμβολιασμένοι», δίνει με συνέντευξή του στο «Ε» ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΔΠΘ κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος. Είναι ένα ερώτημα που γίνεται επιτακτικό και προκαλεί ανησυχία ιδιαίτερα όταν έρχονται στη δημοσιότητα περιπτώσεις όπου νοσηλεύονται στην Εντατική πλήρως εμβολιασμένοι. Περιπτώσεις απειροελάχιστες, ωστόσο υπαρκτές.

«Γιατί και πόσο νοσούν οι πλήρως εμβολιασμένοι»;

«Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας. Το ποσοστό κάλυψης από τα εμβόλια είναι 90 – 95%. Απ’ αυτούς που είναι πλήρως εμβολιασμένοι μπορεί κάποιοι να κολλήσουν τον ιό αλλά εξαιρετικά ελάχιστοι θα νοσήσουν σοβαρά και θα χρειαστούν διασωλήνωση ή θα καταλήξουν. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αναπτύσσουν όλοι τα ίδια ποσοστά ανοσίας. Ο οργανισμός κάποιων δεν έχει την ίδια ανταπόκριση στο εμβόλιο ιδίως όταν πρόκειται για άτομα ανοσοκατεσταλμένα. Είναι και άλλοι παράγοντες,  όπως αν κάποιος δεχτεί πολύ μεγάλο ιικό φορτίο και έχει μικρή ανοσία. Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο μας απέναντι στην πανδημία», εξηγεί ο κ. Μανωλόπουλος.

«Μπορεί το εμβόλιο να βλάψει μακροπρόθεσμα και να προκαλέσει κάποιες σοβαρές ασθένειες»;

Είναι ένα επιχείρημα που θέτουν πολλοί που από φόβο και όχι από άποψη δεν εμβολιάζονται. Οι πιθανότητες να έχει αρνητική επίπτωση στην υγεία τους μακροπρόθεσμα δεν υφίστανται. Ο κ. Μανωλόπουλος αντιστρέφει το ερώτημα: «Από το εμβόλιο δεν θα πάθουν τίποτε σε 4 – 5 χρόνια όπως φοβούνται κάποιοι.  Έχουν καταγραφεί όλες οι παρενέργειες από τα εμβόλια και δημοσιοποιήθηκαν με πλήρη διαφάνεια. Ποτέ κανένα εμβόλιο δεν έχει παρενέργειες μετά από χρόνια και αυτό το ξέρουμε. Όλα αυτά που διακινούνται είναι παραμύθια για να μην πω κάτι χειρότερο.  Αυτό που δεν ξέρουμε είναι τι παρενέργειες θα έχουν μετά από 4 – 5 χρόνια αν νοσήσουν από κορωνοϊό.  Τι πιθανές βλάβες θα προκαλέσει σε ζωτικά τους όργανα. Γνωρίζουμε ότι σε κάποιους απ’ αυτούς που νόσησαν υπάρχουν παρενέργειες. Γι αυτό αυτοί που φοβούνται ας προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα γιατί είναι βέβαιο ότι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν σε συντριπτικά μεγαλύτερα ποσοστά από τους εμβολιασμένους. Να ξέρουν ότι θα έρθουν σε επαφή με τον ιό και για δικό τους καλό θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και όχι ανίσχυροι απέναντί του.  Για όσους όμως είναι του «σκληρού πυρήνα» κατά του εμβολίου να τους ευχηθούμε να μη χρειαστεί να νοσηλευτούν».

Πότε θα έχουμε «χτίσει» το τείχος ανοσίας;

Στο ερώτημα αυτό ο κ. Μανωλόπουλος απαντά πως αργεί ακόμη αυτό και πως μόνο το Ισραήλ  το έχει πετύχει αφού έχει εμβολιάσει σε ποσοστό πάνω από 80% τον ενήλικο πληθυσμό του. Παρόλα αυτά έχει αύξηση κρουσμάτων με την μετάλλαξη Δέλτα και έχει μπει στην διαδικασία επαναφοράς κάποιων μέτρων που είχε καταργήσει : «Για να χτίσουμε τείχος ανοσίας θα πρέπει όλοι οι ενήλικες άνω τον 18 ετών να εμβολιαστούν σε ποσοστό άνω του 70% τουλάχιστον. Αυτή τη στιγμή οι εμβολιασμένοι ενήλικες είναι περίπου 60% στην χώρα μας.  Έχουμε 2,5 εκ. ανεμβολίαστους. Έχουμε δρόμο ακόμη και πρέπει να τους πείσουμε. Είναι πολύ απλό. Ας σκεφτούν μόνο σε τι κίνδυνο θέτουν τον εαυτό τους, τους  γύρω τους, το εθνικό σύστημα υγείας και την οικονομία. Δεν είναι πολλοί απλά κάνουν πολύ θόρυβο, είναι μια θλιβερή μειοψηφία θα έλεγα…».

Πόσο πιθανό είναι ένα νέο lockdown το Φθινόπωρο – Χειμώνα;

«Δεν νομίζω ότι θα ξαναμπούμε σε lockdown για ένα μικρό μέρος του πληθυσμού που δεν εμβολιάζεται. Δεν το αντέχει η οικονομία αλλά και η εκπαίδευση. Θεωρώ ότι είναι λάθος της κυβέρνησης που δεν κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους εκπαιδευτικούς και πρέπει να το επανεξετάσει. Είναι θέμα υγειονομικό αλλά και εκπαιδευτικό να είναι κάποιος αντιεμβολιαστής και να περνά αρνητικά μηνύματα στα παιδιά».

Η εικόνα την πανδημίας σήμερα

Ο κ. Μανωλόπουλος υποστηρίζει πως αν και διανύουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας η εικόνα δεν είναι ιδιαίτερα κακή γιατί: «Υπάρχει μια διακριτή ποιοτική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Έχουμε μεν πολλά κρούσματα αλλά πολύ χαμηλό ποσοστό θανάτων και σοβαρά νοσούντων. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού των ηλικιωμένων που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά».

Η περίπτωση της Ξάνθης

Τέλος ο κ. Μανωλόπουλος ερωτηθείς για την εικόνα της Ξάνθης που φαίνεται να έχει αποφύγει προς στιγμήν το 4ο κύμα καθώς το ιικό φορτίο παραμένει σταθερά χαμηλό αλλά και το ποσοστό εμβολιασμού, έδωσε μια πολύ σημαντική πληροφορία: «Η Ξάνθη είχε βαρύτερο φορτίο στα προηγούμενα κύματα. Μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της σε σχέση με άλλες περιοχές έχει νοσήσει και έχει αποκτήσει ανοσία. Αυτό σε συνδυασμό και με τον εμβολιασμό που δεν απέχει πολύ από τον μέσο πανελλαδικό όρο είχε ως αποτέλεσμα αυτή την καλή εικόνα που παρουσιάζει».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…