Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Αυτοκινητοβιομηχανία εξ Αιγύπτου στην Ξάνθη…γραφειοκρατίας επιτρέποντος

Αυτοκινητοβιομηχανία εξ Αιγύπτου στην Ξάνθη…γραφειοκρατίας επιτρέποντος

0

Σε εξελισσόμενη τροχιά η μεγάλη επένδυση στον Νομό μας.  «Επένδυση 150.000.000 ευρώ με έδρα την Ξάνθη». Νομάρχης Ξάνθης: « Πρόκειται για ένα τεράστιο επιχειρηματικό σχέδιο. Τα οφέλη που θα προκύψουν για την τοπική κοινωνία θα είναι πολλαπλά». Στα «σκαριά»…βρίσκεται μια μεγάλη επένδυση στο Νομό Ξάνθης που όταν υλοποιηθεί αναμένεται ν’ αλλάξει το οικονομικό τοπίο της περιοχής μας, καθώς η οικονομική της επιφάνεια και οι θέσεις εργασίας που θ’ «ανοίξει» θα είναι σωτήριες για το νομό μας και για την ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για μια επένδυση που η εγκατάστασή της στην Ξάνθη «κυοφορείται» εδώ και τρία χρόνια και ο λόγος περί αυτής, είναι απόρροια σχετικού δημοσιεύματος της «Ημερησίας» του Σαββάτου, όπου δίνονται λεπτομερείς πληροφορίες για το ύψος και το είδος της επένδυσης, προσδιορίζεται δε σαφέστατα ως χώρος της επένδυσης ο Νομός Ξάνθης.

Άρωμα Αιγύπτου στην Ξάνθη…

Πρόκειται για την ανώνυμη εταιρεία εξ Αιγύπτου κατασκευής αυτοκινήτων με τον τίτλο “Fantom Motors Europe”, σκοπός της οποίας είναι η « βιομηχανική παραγωγή και συναρμολόγηση πάσης φύσεως οχημάτων (φορτηγά, ημιφορτηγά, επιβατικά, ειδικών χρήσεων κ.ά), η εμπορία, η εισαγωγή, εξαγωγή των παραπάνω οχημάτων, αλλά και η μίσθωση, εκμίσθωση και πώληση αστικών ή βιομηχανικών, ακινήτων και αγροτεμαχίων η ίδρυση βιομηχανιών η αντιπροσώπευση αλλοδαπών ή ημεδαπών οίκων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», όπως αναφέρεται στην «Ημερησία».

Η επένδυση έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 4 χρόνων και περιλαμβάνει δύο φάσεις: Η πρώτη φάση – σύμφωνα πάντα με το σχετικό ρεπορτάζ – προϋπολογισμού 12 εκτ. ευρώ θα διαρκέσει ένα χρόνο και θα περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις διοίκησης, έρευνας, τεχνολογίας, γραμμή συναρμολόγησης και βοηθητικά κτίρια προσωπικού και αποθήκευσης με αρχικό στόχο τη συναρμολόγηση των τμημάτων διοίκησης , καθώς και τη στελέχωση των τμημάτων διοίκησης έρευνας και ανάπτυξης. Η δεύτερη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια και στόχος της είναι η δημιουργία μιας κάθετης μονάδας παραγωγής οχημάτων η οποία θα περιλαμβάνει τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό κάθετης παραγωγής οχημάτων και δεύτερη γραμμή παραγωγής, αποθήκες κ.ά.

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 150.000.000 ευρώ ενώ οι θέσεις εργασίας σε πρώτη φάση θα είναι 400 και όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση θα ξεπερνούν τις 2000!

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η επένδυση είναι σε καλό δρόμο ενώ καταλυτικό ρόλο στην υλοποίησή της έπαιξε ο Νομάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης που αφουγκραζόμενος την αγωνία της τοπικής κοινωνίας από την ανεργία που την πλήττει, κίνησε όλες τις διαδικασίες δικαιοδοσίας του, ώστε να τελεσφορήσει ο επενδυτικός σχεδιασμός, ενώ συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον επιχειρηματία και τον τόπο μας είναι ο κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, στενός συνεργάτης του προέδρου του ομίλου και πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ν. Ξάνθης.

Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας, σύμφωνα με πληροφορίες, επισκέφτηκε επανειλημμένα το νομό μας και συνάντησε ένα πολύ θετικό κλίμα.

Για την επένδυση, τους «καρπούς» της, καθώς και για τα «αγκάθια» του θέματος, μιλούν στο «Ε» ο Νομάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης και ο πολιτικός μηχανικός, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Μιχάλης Αμοιρίδης.

Ο Νομάρχης Ξάνθης αφού διευκρίνισε ότι η δική του συμβολή έγκειται στο γεγονός της στήριξης ενός επιχειρηματία που επέλεξε να επενδύσει στην περιοχή, προσμετρώντας τα οφέλη που θα προκύψουν γι’ αυτή από μια τέτοια επένδυση, τόνισε: «Πρόκειται για ιδιωτική επένδυση. Εδώ και δύο χρόνια γίνεται μια διαρκής προσπάθεια στα πλαίσια των καθηκόντων μας από την δική μας πλευρά. Έχουμε υποδείξει ένα συγκεκριμένο χώρο για την εγκατάσταση της επιχείρησης που βρίσκεται ενδιάμεσα στα χωριά Λεύκη – Διομήδειας δίπλα στην GMC. Πρόκειται για μια έκταση 150 στρεμμάτων. Έχει ήδη εγκριθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα και τον υφυπουργό ΥΕΕΘΑ κ. Λαμπρόπουλο. Έχουνε προχωρήσει όλες οι διαδικασίες και είμαστε στην οριστικοποίηση της παραχώρησης. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα εκτιμώ από την πληροφόρηση που έχω, ότι τον Ιούνιο θα αρχίσουν οι εργασίες και τον Μάρτιο θα έχουμε την κατάθεση του φακέλου της οικοδομικής αδείας».

Αναφορικά με το εύρος του επιχειρηματικού σχεδίου: « Πρόκειται για ένα τεράστιο επιχειρηματικό σχέδιο. Τα οφέλη που θα προκύψουν για την τοπική κοινωνία θα είναι πολλαπλά. Υπήρξε μια συνεργασία όλων των φορέων. Εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και στήριξη από κάθε κατεύθυνση όπως από τον υφυπουργό κ. Κοντό και από την κυβέρνηση και τον υφυπουργό Οικονομικών και Ανάπτυξης κ. Φώλια και Σιούφα αντίστοιχα. Ο στόχος μας είναι αδιαμφισβήτητα η υλοποίηση της επένδυσης που είναι ιδιωτική -εξ’ ιδίων στην συντριπτική πλειοψηφία του ποσού – και δεν μπορεί να είναι ελεγχόμενη από οποιαδήποτε κρατικό φορέα».

Τα οφέλη στην τοπική κοινωνία

Υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που εξελίσσεται και ο Νομάρχης Ξάνθης, έχει θέσει ύψιστη προτεραιότητα την προσέλκυση επιχειρήσεων που θα απεμπλέξουν την περιοχή από τον κυκεώνα της ανεργίας: «Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση αθόρυβα και ουσιαστικά. Πιστεύουμε στην αναδιάρθρωση της τοπικής οικονομία. Πιστεύουμε στην ενίσχυση της ντόπιας παραγωγής, μέσα από επενδύσεις και επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν μερίδιο στην αγορά θα είναι ανταγωνιστικές, θα είναι βιώσιμες και δεν θα μην στηρίζονται σε χρηματοδοτήσεις τρίτων. Αυτή η προοπτική των υγιών επιχειρήσεων μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της απασχόλησης, αλλά και μια υγιή αναδιάρθρωση της τοπικής οικονομίας και στον τομέα τον λογιστικό (εισαγωγές εξαγωγές), στον τομέα της απασχόλησης και στο πληθυσμιακό (συγκράτηση του πληθυσμού) τομέα και θα αποτελέσουν εφαλτήριο για μια γενικότερη κοινωνικοοικονομική ανάταξη του τόπου μας».

Μιχάλης Αμοιρίδης: «Πρόκειται για κάθετη αυτόνομη αυτοκινηβιομηχανία. Θα ξεκινήσει με συναρμολόγηση αυτοκινήτων και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε παραγωγή δικού της μοντέλου, δικού της σχεδιασμού και παραγωγής. Θα εξάγει διεθνώς, στην Ε.Ε., Μέση Ανατολή και Αφρική».

Ο κ. Αμοιρίδης αναφέρθηκε στο πολύ θετικό κλίμα που συνάντησε ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας όταν επισκέφτηκε την Ξάνθη αλλά το «αγκάθι της γραφειοκρατίας…: «Το κλίμα της ελληνικής γραφειοκρατίας κάνει δύσπιστο τον κόσμο και εκνευρίζει τους επενδυτές. Ελπίζουμε στην ψήφιση του νομοσχεδίου από τον κ. Σιούφα που θα αφορά την αναδιοργάνωση του κράτους, θα διευκολύνει τις αδειοδοτήσεις και τις εγκαταστάσεις των εταιρειών».

Ο κ. Μιχάλης Αμοιρίδης τόνισε επίσης, ότι υπάρχουν κάποια γραφειοκρατικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν, ώστε να οριστεί το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης της επένδυσης.

Με γνώμονα το συμφέρον του τόπου, ας ελπίσουμε η μέγγενη της γραφειοκρατίας που όπως διαφαίνεται είναι το μόνο εμπόδιο στην παρούσα φάση, να μην σταθεί ανασταλτικός παράγοντας υλοποίησης, της εν λόγω επένδυσης!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι Γιατροί του Κόσμου συνεχίζουν…

Καθοριστική η παρουσία τους στην Νοτιοανατολική Ασία. Μιλά στο «Ε» η κ. Ελευθερία Παρθενοπ…