Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Στροφή επ’ αριστερά της μειονοτικής ψήφου

Στροφή επ’ αριστερά της μειονοτικής ψήφου

0
kalpi-empros

Ποιες είναι οι τάσεις που καταγράφονται στην μειονότητα μια μέρα πριν τον τερματισμό του προεκλογικού αγώνα των υποψηφίων

Πιθανό το ενδεχόμενο εκλογής Μπουρχάν – Ζειμπέκ. «Στο παιχνίδι» όμως και η ΔΗΜΑΡ

Καθώς εκπνέει η προθεσμία – σήμερα Παρασκευή 4 Μαΐου – του προεκλογικού αγώνα των υποψηφίων, εντείνονται και οι προσπάθειές τους να πείσουν το εκλογικό σώμα να τους εμπιστευτεί. Χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών που αποτελεί και πρωτόγνωρο φαινόμενο μετά την μεταπολίτευση είναι  ότι έχει αλλάξει ιδιαίτερα από τους υποψήφιους των δύο λεγόμενων μεγάλων κομμάτων, ο τρόπος προσέγγισης των ψηφοφόρων. Εκλείπουν οι παντός είδους ομιλίες σε ανοιχτούς χώρους και ο προεκλογικός αγώνας δίνεται με συνεντεύξεις, με προβολή στα ΜΜΕ, με βομβαρδισμό από  SMS, με κατ’ ιδίαν επαφές και  επισκέψεις σε χωριά του βουνού και του κάμπου. Νέα ήθη που όμως υπαγορεύτηκαν από μια  πραγματικότητα έντονης απαξίωσης του κόσμου γενικά στο πολιτικό σύστημα και οι πολιτικοί και πολιτευτές φαίνεται ότι έχουν λάβει το μήνυμα καθώς δεν είναι λίγα τα φαινόμενα έκρηξης οργής και αποδοκιμασίας.

Θα κονταροχτυπηθούν ΠΑΣΟΚ  – ΣΥΡΙΖΑ στη μειονότητα
Στην Ξάνθη η μειονοτική ψήφος που αγγίζει τις 30.000 ψηφοφόρους, ήτοι το 1/3 του εκλογικού σώματος έπαιξε και αναμένεται να παίξει και πάλι καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του αποτελέσματος στο νομό. Η διαφοροποίηση με τις εκλογές του 2009 με τις εκλογές του Μάη του 2012 είναι ότι η μειονοτική ψήφος θα διαμοιραστεί σε δύο υποψηφίους και επικρατέστεροι  – σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών –  θα είναι ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κ. Μπαράν Μπουρχάν και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, οι οποίοι συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες να εκλεγούν βουλευτές καθώς θεωρείται απίθανο το πρώτο κόμμα να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 45% ώστε να πάρει δεύτερη έδρα. Ο υποψήφιος με τη ΔΗΣΥ κ. Χατζημεμίς Τουρκές παρότι έχει μια καλή «μαγιά» θεωρείται απίθανο να ξεπεράσει σε ψήφους τον ένα από τους δυο και να τους «κλέψει» την έδρα ενώ σε πολύ «χαμηλές πτήσεις» αναμένονται να είναι οι ψήφοι των δύο άλλων μειονοτικών υποψηφίων με την ΝΔ (Πετσενίκ, Μπαντάκ), καθώς όπως όλα δείχνουν η μετατόπιση της μειονοτικής ψήφου έχει αριστερόστροφη κίνηση και όχι δεξιόστροφη.

Ποιες είναι οι τάσεις σε βουνό και κάμπο…
Αυτό που είναι εμφανές και  διαπιστωμένο και από τους ίδιους του υποψηφίους είναι ότι ο κ. Ζεϊμπέκ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της δύναμή του στον Εχίνο, στην Πάχνη και  στον Κένταυρο που αποτελούν «αδύνατα» σημεία για τον κ. Μπουρχάν, ο οποίος φέρεται να έχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στα χωριά του κάμπου παρότι εκεί  – σύμφωνα πάντα με έγκυρες και διασταυρωμένες πηγές του «Ε» τον υποσκάπτει ο κ. Μάντατζη μαζί με τον κ. Μπηρόλ που έχει θεαθεί σε επισκέψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μπουρχάν παρότι εισπράττει «βαρύ» κλίμα εξαιτίας της φθοράς του ΠΑΣΟΚ θεωρείται «μέσα» στο παιχνίδι έχοντας ένα μίνιμουμ 6.000 ψήφων που του εξασφαλίζουν την εκλογή. Τα πράγματα όμως μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά καθώς και η ΔΗΜΑΡ διεκδικεί και μάλιστα με αξιώσεις την τρίτη έδρα από χριστιανό όμως υποψήφιο σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.  Είναι γεγονός ότι ιδιαίτερα σ’ αυτές στις εκλογές με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν,  οι προβλέψεις έχουν μεγάλο ρίσκο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά όμως  έτσι καταγράφονται οι τάσεις μέχρις στιγμής.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…