Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Εκλογική άδεια 3 ημερών σε ετεροδημότες

Εκλογική άδεια 3 ημερών σε ετεροδημότες

0
eterodimotes

Στην Ξάνθη 1 κάλπη για ετεροδημότες απ’  όλες τις περιφέρειες. Δεν είναι περισσότεροι από  130  

Ο αριθμός των ημερών αδείας είναι ανάλογος με την απόσταση μεταξύ τόπου διαμονής και τόπου άσκησης εκλογικού δικαιώματος
 
Άδεια έως και 3 μέρες λόγω εκλογών δικαιούνται οι ετεροδημότες εργαζόμενοι, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαιώματα.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των ημερών αδείας είναι ανάλογος με την απόσταση μεταξύ τόπου διαμονής και τόπου άσκησης εκλογικού δικαιώματος, με το ανώτατο πλαφόν των 3 εργάσιμων ημερών. Η χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών και τα ημερομίσθια καταβάλλονται κανονικά.  
130 ετεροδημότες στην Ξάνθη
Να σημειώσουμε ότι όπως ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ το «Ε» (27/4/2012) , με βάση την απόφαση του υπουργείου σε τόπο διαφορετικό από αυτόν που είναι εγγεγραμμένοι μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι υπέβαλαν αίτηση έως τις 29 Φεβρουαρίου. Το υπουργείο μάλιστα, πήρε απόφαση να μην ισχύσει καν η δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές με αίτηση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών έως και την τελευταία στιγμή, όπως συνέβαινε παλιότερα. Και αυτό, τη στιγμή που οι εκλογές δεν είχαν καν προκηρυχθεί έως την προθεσμία που ορίστηκε ως καταληκτική για την υποβολή αιτήσεων.
Στην Ξάνθη μία θα είναι η κάλπη για τους ετεροδημότες από όλες τις περιφέρειες, οι οποίοι δεν είναι περισσότεροι από 130.  
Τι προβλέπει η εγκύκλιος για τους ετεροδημότες  
1. Όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας, με αποδοχές, για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.
2. Ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας, που χορηγείται για τον ανωτέρω σκοπό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση του προσωπικού των υπόχρεων της παρ.1 της παρούσας στον τόπο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος και την επιστροφή του απ΄ αυτόν, καθορίζεται ως ακολούθως:
Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.
γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις
περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.
Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ΄ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις
περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.
3. Για όσους εκ των μισθωτών, που μετακινούνται κατά τα ανωτέρω, η Κυριακή 6 Μαΐου 2012 (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο της παρούσας.
4. Η κατά τα ανωτέρω χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ΄ αποδοχών.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέο μέτωπο άνοιξε η ΝΔ στο ΣΥΡΙΖΑ για τους μειονοτικούς βουλευτές

Κ. Μητσοτάκης: Στη Ροδόπη υπήρξε ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμ…