Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Με κινητές μονάδες ο εμβολιασμός στα χωριά του νομού

Με κινητές μονάδες ο εμβολιασμός στα χωριά του νομού

0

Στο πλαίσιο του σχεδίου «πειθώ» επιστρατεύονται και οι δήμοι  – 200 άτομα από το Ωραίο ζήτησαν να εμβολιαστούν

 

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στον δήμο Αβδήρων – Ο δήμος Ξάνθης δεν περιλαμβάνεται στους 82 δήμους με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού

 

 

Αντιμέτωπη με το μεγάλο στοίχημα να χτιστεί το τείχος ανοσίας έναντι της νέας μετάλλαξης μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να μην έχουμε τέταρτο κύμα το φθινόπωρο βρίσκεται η κυβέρνηση γι’ αυτό και θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο «Πειθώ», επιστρατεύοντας τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες. Η στρατηγική είναι να εντοπίσουν σε ποιες κατηγορίες πολιτών παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα ώστε να δοθούν οι απαραίτητες λύσεις μέσω των κινητών μονάδων

Σχέδιο «πειθώ» για τους εμβολιασμούς

Το σχέδιο περιλαμβάνει εκστρατεία πειθούς σε κάθε συνοικία,  γειτονιά ακόμα και πόρτα – πόρτα. Αυτός είναι ο βασικός πυλώνας της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης όπως τον περιγράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας σε επιστολή που έστειλε προς τους δημάρχους. Επίσης για να αρθούν οι δισταγμοί, ο σχεδιασμός είναι οι εμβολιασμοί να γίνονται με τα εμβόλια Pfizer και Johnson & Johnson και όχι με το AstraZeneca για το οποίο υπάρχουν διάφορες επιφυλάξεις.

Στο εξής θα υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και των ΟΤΑ, ώστε να γίνει πιο συστηματική η προσπάθεια πειθούς των πολιτών που είναι διστακτικοί έναντι των εμβολίων.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως είναι η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και ορισμένες περιοχές της Κρήτης.

Δήμος Μύκης: «200 άτομα από το Ωραίο ζήτησαν να εμβολιαστούν. Θα πάει κινητή μονάδα»

Ο νομός μας γενικά είναι σε ποσοστό περίπου 32% πλήρως εμβολιασμένων ενώ το πανελλαδικό ποσοστό είναι περίπου στο 40%. Ωστόσο σε κάποιους δήμους του νομού μας το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο. Ένας απ’ αυτούς ο δήμος Μύκης. Ο δήμαρχος Μύκης κ. Ντελή  Χουσεΐν Ριτβάν δηλώνει έτοιμος να συνδράμει την προσπάθεια να πειστούν οι δημότες του να εμβολιαστούν και εντοπίζει ποια ήταν τα λάθη που έγιναν και είναι υπαίτια του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού στο δήμο: «Είναι δύσκολο βέβαια να πείσουμε όσους δεν έχουν πειστεί μετά από όσα περάσαμε και να πάνε να εμβολιαστούν. Αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε. Θεωρώ ότι το λάθος είναι ότι ξεχνάμε ότι ο δήμος μας έχει πολλά απομακρυσμένα χωριά που οι κάτοικοί τους  δεν έχουν εύκολα πρόσβαση στον Εχίνο ή στην Σταυρούπολη, στα εμβολιαστικά κέντρα. Πρέπει να διανύσουν 50 χιλιόμετρα και να επιβαρυνθούν οικονομικά αν δεν έχουμε μεταφορικό μέσο. Αυτός είναι ο κυριότερο λόγος που δεν προχώρησαν οι εμβολιασμοί. Είχαμε επικοινωνία με την 4η ΥΠΕ και μας είπαν να ενημερώσουμε τους κατοίκους για να δηλώσουν πόσοι θέλουν να εμβολιαστούν για να στείλουν κινητή μονάδα στον οικισμό τους. Έγινε η ενημέρωση  και από τον οικισμό του Ωραίου δήλωσαν ότι θα εμβολιαστούν 200 άτομα. Αλλά και από άλλους οικισμούς έχουμε ενδιαφέρον. Έχουμε συνεργασία με τους Ιμάμηδες και τους τοπικούς συμβούλους να ενημερώνουν τους  κατοίκους, να δηλώνουν ποιοι θέλουν να εμβολιαστούν ώστε να πηγαίνει μονάδα στον οικισμό τους».

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στον δήμο Αβδήρων

Στην επιστολή Πέτσα αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης: «Επικοινωνήσαμε με την 4η ΥΠΕ αλλά μας έδωσαν μόνο δύο μέρες για να ενημερώσουμε τον κόσμο. Κινητοποιήσαμε τους τοπικούς συμβούλους να μας στείλουν τις καταστάσεις, πόσοι και πού δηλώνουν ότι θέλουν να εμβολιαστούν. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», σημειώνει ο κ. Τσιτιρίδης. Στο δήμο Αβδήρων λειτουργεί εμβολιαστικό κέντρο στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων. Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι το ποσοστό εμβολιασμού είναι χαμηλό και ότι είναι μέσα στους 82 δήμους που θα πρέπει να εφαρμοστεί το σχέδιο «πειθώ».

Αντιδήμαρχος Ξάνθης Μ. Φανουράκης: «Ο εμβολιασμός στο δήμο Ξάνθης προχωρά ικανοποιητικά»

Αντίθετα στο δήμο Ξάνθης η εικόνα είναι πιο βελτιωμένη. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Φανουράκης ο δήμος Ξάνθης δεν περιλαμβάνεται στους 82 δήμους με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού και πως ο εμβολιασμός προχωρά ικανοποιητικά. Ωστόσο σημείωσε ότι ο δήμος θα συνδράμει την προσπάθεια να πειστούν να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…