Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

0

Καταστήματα εστίασης
Δεν είναι εύκολο, όλοι το παραδέχονται, οι δυσάρεστες αποφάσεις. Αποφάσεις όπως η απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους, η ζώνη στα αυτοκίνητα, τα κράνη στα μοτοποδήλατα, το αλκοόλ στους ανήλικους και άλλα.
Όλα αυτά τα μέτρα πάρθηκαν για να προστατεύσουν τα μέλη της κοινωνίας.
Στην αρχή υπήρχαν αντιδράσεις αλλά υπήρξε πλήρης αποδοχή και εφαρμογή στη συνέχεια διότι υπήρχαν πρόστιμα στους παραβάτες.
Το ίδιο θα συμβεί και για το θέμα των μεικτών χώρων ή αμιγείς χώρους στην εστίαση και ψυχαγωγία. Βέβαια το μέτρο αυτό θα είναι και προσωρινό, μέχρι να καταπολεμηθεί ο ιός και οι μεταλλάξεις του.
Γ.Δ.


Περί εξουσίας
Το συνάντησα πρόσφατα σε κάποιο κείμενο που διάβασα και το ξαναθυμήθηκα.
Έγραψε ο συντάκτης: Ένας μάστορας της εξουσίας όπως ο Τζουλιάνο Αντρεότι (Ιταλία)  συνήθιζε να λέει ότι «η εξουσία φθείρει εκείνον που δεν την έχει».
Προφανώς και είχε δίκιο διότι ο κατέχων την εξουσία και λειτουργώντας σωστά, προσθέτει πόντους σ’αυτόν για να συνεχίσει, από τον άλλο που βρίσκεται εκτός της εξουσίας και δεν μπορεί να επηρεάσει τα γεγονότα, ούτε να δημιουργήσει υπέρ αυτού θετική εικόνα διότι δεν κατέχει τα εργαλεία της εξουσίας.
Γ.Δ.


Έξοδος μεν, αλλά προσοχή
Ωραία τα πικν-νικ στις κοντινές ορεινές περιοχές.
Τις προτιμούν συμπολίτες μας για δροσερές εξόδους. Πηγαίνουν εκεί παρέες και περνούν τη μέρα τους με παιγνίδια, φαγητό και γενικά ευχάριστα μέσα στη φύση.
Σωστή και απαραίτητη η έξοδος αυτή. Έχω όμως τρεις παρατηρήσεις.
Η μία αφορά τα σκουπίδια τα οποία δεν θα πρέπει να μένουν εκεί πεταμένα, η δεύτερη να προστατεύονται οι εγκαταστάσεις όπως τραπέζια, πάγκοι και άλλα και να μην καταστρέφονται και τρίτο, να μην ανάβουν φωτιά για να ψήσουν διάφορα.
Αυτό όχι μόνο απαγορεύεται αλλά είναι και επικίνδυνο.
Γ.Δ.


Ινδική μετάλλαξη ή Δέλτα
Λίγα λόγια έτσι απλά και αληθινά. Η νέα μετάλλαξη λέγεται Ινδική διότι από κει ξεκίνησε. Οι επιστήμονες για τους δικούς τους λόγους την ονόμασαν Δέλτα. Αυτά ως προς το όνομα.
Εκείνο που έχει όμως ιδιαίτερη σημασία είναι πως όπου εμφανίζεται σε σύντομο χρόνο τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται με γεωμετρικό τρόπο. Παράδειγμα η Βρετανία και η Πορτογαλία, και ακολουθούν κι άλλες χώρες της Ευρώπης.
Χαρακτηριστικό της, η ταχύτατη εξάπλωση. Ήδη στην χώρα μας από τα χαμηλά τριψήφια κρούσματα ξεπεράσαμε τα χίλια και προχωράμε.
Θύματα δε άμεσα οι ανεμβολίαστοι που πλέον οδηγούνται στις ΜΕΘ και τις διασωληνώσεις.
Γ.Δ.


Θετικός ο απολογισμός για ΝΔ και Μητσοτάκη
Δύο χρόνια έκλεισαν χθες από τις εκλογές του 2019 όταν ανάλαβε τα ηνία της χώρας η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δύο χρόνια με ιδιαίτερες δυσκολίες καθώς η νέα κυβέρνηση με το καλημέρα κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύο πρωτοφανείς κρίσεις, μια υγειονομική με την πανδημία του κορωνοϊού και μια εθνική με την κρίση στα ελληνοτουρκικά. Ο απολογισμός των δύο αυτών χρόνων έχει θετικό πρόσημο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό κι αυτό φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις που όσο και να μην τις αποδέχονται κάποιοι ωστόσο δείχνουν τις τάσεις. Και το προβάδισμα της ΝΔ είναι απόλυτα διακριτό και σταθερό. Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ότι είναι ένας τεχνοκράτης, ορθολογικός πολιτικός και δεν εμφορείται από ιδεολογικά πάθη και από ιδεολογικές εμμονές και δεν είναι λαϊκιστής. Κράτησε τις ισορροπίες και στράφηκε στο κέντρο.  Απέδειξε επίσης ότι έχει ηγετικές ικανότητες και ξέρει να επιλέγει συνεργάτες όπως στην περίπτωση του Κυριάκου Πιερρακάκη και άλλων.
Μ.Ξ.


Φροντίδα για τα χόρτα
Μικρά, καθημερινά τα θέματα που θίγουν οι συμπολίτες μας αλλά ενδιαφέροντα διότι τους απασχολούν ιδιαίτερα.
Πρόσφατο θέμα και προφανώς όχι τελευταίο η παρατήρηση συμπολίτη ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη κοπής των αγριόχορτων μέσα στην πόλη σε διάφορα σημεία.
Ο ίδιος αναγνωρίζει πως οι συχνές βροχές βοηθούν την ανάπτυξή τους και πως η φροντίδα θα πρέπει να είναι συχνή. Όμως δεν γίνεται διαφορετικά, τα χόρτα πρέπει να κόβονται.
Ο ίδιος μάλιστα έκανε και πρόταση που στηρίζεται στη δημιουργία μιας μικρής ομάδας  με τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό να γυρίζει τις γειτονιές και να κόβει τα αγριόχορτα, να κλαδεύει τους θάμνους που εμποδίζουν, τα κλαδιά που δημιουργούν πρόβλημα ορατότητας στους οδηγούς.
Πρόταση είναι ας την εξετάσουν εκεί στον δήμο Ξάνθης.
Γ.Δ.


Επιστολή για τον ΕΦΚΑ
Το τι είναι ο ΕΦΚΑ, το γνωρίζουν σε όλο του το «μεγαλείο» οι νεοέλληνες που ενώ έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους για συνταξιοδότηση, περιμένουν και περιμένουν υπομονετικά να την πάρουν μετά από καιρό ίσως και χρόνια.
Αυτό το θέμα θίγει συμπολίτης μας αναφέροντας αλήθειες για όλο το πολιτικό σύστημα.
Γράφει λοιπόν: «Όταν βάζεις «μέσον»  και πληρώνεις δικηγόρους για να λάβεις τη σύνταξή σου, υπάρχει θέμα. Όταν περιμένεις τρία και τέσσερα χρόνια όχι μόνο για να πάρεις τη σύνταξή σου αλλά για να σου απαντήσει ο ΕΦΚΑ –μέσω αλληλογραφίας-, υπάρχει θέμα. Βλέπουμε ασφαλισμένους να πεθαίνουν προτού καν συνταξιοδοτηθούν, αλλά και ασφαλισμένους να μην μπορούν ούτε καν να διαμαρτυρηθούν επειδή κανένας δεν σηκώνει τα τηλέφωνα. Είναι η μεγάλη ντροπή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις πρωτοφανείς καθυστερήσεις τριών και τεσσάρων ετών (!) σε απαντήσεις που καλείται να δώσει ο ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ)  σε ασφαλισμένους άλλων Ταμείων με διαδοχική ασφάλιση. Στην υπηρεσία αυτή υπάρχουν εκατοντάδες καταγγελίες από αγανακτισμένους ασφαλισμένους που δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους».
Η.Γ.


Για τον ΕΦΚΑ ΙΙ
Και συνεχίζει στην επιστολή του: «Εκτός από την υποστελέχωση, το μεγάλο πρόβλημα του ΕΦΚΑ έρχεται από το παρελθόν και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία – εκτός των γνωστών περικοπών στις συντάξεις – ενοποίησε με προχειρότητα σε ένα (αντί για τρία) όλα τα υπό διάλυση ασφαλιστικά ταμεία. Έτσι δημιουργήθηκε ο ΕΦΚΑ, ένα προβληματικό υπερταμείο. Σήμερα λειτουργούν επτά ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, NAT, ΔΗΜΟΣΙΟ- ΓΛΚ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και τα δεκάδες συγχωνευθέντα σε αυτά Ταμεία, 31 επικουρικά ταμεία και 36 ταμεία πρόνοιας-εφάπαξ. Όλα αυτά τα Ταμεία εξακολουθούν να λειτουργούν ως ξεχωριστά, χωρίς ενοποίηση, χωρίς σύστημα πληροφορικής πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, με πανάρχαιο και ελλιπή τεχνολογικό εξοπλισμό και με ανύπαρκτη βάση δεδομένων πληροφόρησης. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν η τραγική έλλειψη προσωπικού και στοιχειώδους υλικοτεχνικής υποδομής, η πλημμελής εκπαίδευση των εργαζομένων στα νέα τους αντικείμενα, οι βεβιασμένες και χωρίς ουσιαστικό προγραμματισμό συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις των δομών κ.ά.
Προφανώς, υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να πάρει «σάρκα και οστά» το εγχείρημα του ψηφιακού μετασχηματισμού του e-ΕΦΚΑ αλλά και της αναβάθμισής του σε έναν Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Το πρόβλημα είναι παλιό και γνωστό. . Το θέμα είναι η πολιτική βούληση.»
Η.Γ.


«Ψυχρολουσία» στην κίνηση των «4» από τους 5 συμβούλους του Παπαχρόνη
Δυνατή κατραπακιά με το καλημέρα στην κίνηση των 4 παρατάξεων αποτελεί η κίνηση των 5 δημοτικών συμβούλων της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας» (Γεωργιάδης Δημοσθένης, Σπανίδης Μιχάλης, Διαφωνίδης Χάρης, Τσακιρίδης Αφεντούλης, Σταματιάδης Σταμάτης) να διαχωρίσουν την θέση τους από τον επικεφαλής τους Γιάννη Παπαχρόνη και να τον αδειάσουν εν ψυχρώ λέγοντας σε κοινή τους ανακοίνωση, εμμέσως πλην σαφώς ότι η απόφασή του να προσχωρήσει στην κίνηση των «4» δεν ήταν προϊόν συναπόφασης με τους δημοτικούς συμβούλους και την παράταξη. Αυτό φυσικά προκαλεί μια μεγάλη ρωγμή στο εγχείρημα και αποτελεί «ψυχρολουσία» για τον επικεφαλής Σάββα Μελισσόπουλο και των επικεφαλής των άλλων παρατάξεων και φυσικά θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον κ. Παπαχρόνη. Και είναι το δεύτερο ατόπημα του κ. Παπαχρόνη. Υπενθυμίζουμε ότι είχε δηλώσει παραίτηση της παράταξης χωρίς και πάλι να το συζητήσει με την παράταξή του  και τελικά υπαναχώρησε. Αυτά δεν είναι δείγματα πολιτικής σοβαρότητας και δημοκρατικής λειτουργίας.
Σ’ ότι αφορά το εγχείρημα των «4», το βέβαιο είναι ότι αποδυναμώνεται η προσπάθεια και τελικά τίθεται εν αμφιβόλω αν θα ευδοκιμήσει.
Μ.Ξ.


Βιργινία Τσουδερού
Στην ένταση της καθημερινότητας και των διαφόρων γεγονότων που μας παρασύρουν στην δική τους δυναμική, μας διέφυγε τελείως μια σημαντική ημερομηνία του περασμένου μήνα.
Θυμίζουμε και για τους αγαπητούς συμπολίτες που την γνώρισαν, την μεγάλη κυρία της πολιτικής σκηνής αλλά και της προσφοράς, τη Βιργινία Τσουδερού.
Στις 14 Ιουλίου 2018 έφυγε για το μεγάλο ταξίδι.
Την Ξάνθη την γνώρισε από τον αείμνηστο και μοναδικό Αλέξανδρο Μπαλτατζή.
Την Ξάνθη αγάπησε και ως απόδειξη αυτής, δημιούργησε το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Και μόνον το έργο αυτό αρκεί για να επιβεβαιώνει το μέγεθος της προσφοράς της στον Πολιτισμό και την Κοινωνία της Θράκης, της Ξάνθης.
Δεν θα γράψουμε για το έργο της από την στήλη αυτή. Απλά θα την θυμηθούμε διότι της το οφείλει η Ξάνθη.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Θ’ αλλάξει και το όνομα Πού να το φανταζόταν ο Αλέξης Τσίπρας πριν δύο μήνες ότι θα του τύ…