Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πάσχα «φτωχικό» και «εντός των τειχών»

Πάσχα «φτωχικό» και «εντός των τειχών»

0
tsoyrekia

Δεν κινείται φύλλο στα τουριστικά πρακτορεία του νομού μας. «Χειρότερα από κάθε άλλη χρονιά», λένε οι τουριστικοί πράκτορες

Κόσμος πάει κι έρχεται στην αγορά μ’ άδεια χέρια…Αγοράζουν το πιο φτηνό ίσα – ίσα για να τηρήσουν …αξιοπρεπώς  το έθιμο της νονάς

«Εντός των τειχών» θα κάνουν φέτος  Πάσχα οι Ξανθιώτες καθώς οι πασχαλινές αποδράσεις αποτελούν πλέον…αξιομνημόνευτη ανάμνηση των προ…μνημονίων εποχών! Πάσχα λιτότητας και φέτος αφού οι περικοπές των μισθών, η κατακόρυφη αύξηση στην τιμή των καυσίμων οι νέοι φόροι δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για διάθεση αλλά ούτε για δυνατότητα μιας  πασχαλιάτικης εξόρμησης εντός της χώρας πόσο μάλλον για εκτός χώρας! Η μόνη κίνηση που αναμένεται είναι κάποιοι απόδημοι που νοστάλγησαν τα χωριά τους καθώς και αυτοί που τα εγκατέλειψαν για να γίνουν Ξανθιώτες και κατά παράδοση κάθε χρόνο κάνουν Πάσχα στο χωριό!    
Δεν κινείται φύλλο στα τουριστικά πρακτορεία του νομού μας
Απευθυνθήκαμε  σε τέσσερα απ’ αυτά και η απάντηση στο ερώτημα: «Αν υπάρχει ενδιαφέρον για εκδρομές» είναι μία: «Χειρότερη από κάθε άλλη χρονιά η κίνηση». Για τραγική κατάσταση κάνει λόγο η και Ταρπίδου από την Tarpidis Tours που συνεργάζεται με γραφείο της Θεσσαλονίκης οργανώνοντας εκδρομές στο εσωτερικό και εξωτερικό: «Ο κόσμος υποφέρει από τα μέτρα του μνημονίου. Είναι φυσικό ότι τα πρώτα που θα κόψει είναι αυτά που θεωρεί είδη πολυτελείας» , σημειώνει η κα Ταρπίδου.
Τα μέτρα του μνημονίου έχουν χτυπήσει και τον εναλλακτικό τουρισμό. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Μιχαηλίδης του γραφείου RIVERLAND που διοργανώνει εκδρομές εναλλακτικού τουρισμού στην περιφέρεια Αν. Μακ. – Θράκης υπάρχει μια μείωση πάνω από 60%. Ελάχιστες είναι οι κρατήσεις και σε ξενοδοχεία της ορεινής περιοχής του νομού τα οποία δουλεύουν με τον εναλλακτικό τουρισμό: «Παρά το γεγονός ότι οι τιμές είναι πολύ καλές, φέτος ειδικά είναι χειρότερα από κάθε άλλη χρονιά», σημειώνει ο κ. Μιχαληλίδης.  
Πάσχα …λιτό Πάσχα φτωχικό και το φετινό!
Υποτονική η κίνηση και στην αγορά όλες αυτές της μέρες της Μ. Εβδομάδας. Έρευνα του «Ε» στην Ξανθιώτικη αγορά μας έδειξε ότι  και τα μόνα καταστήματα που έχουν λίγη δουλειά, πλην των σούπερ μάρκετ και των κρεοπωλείων που έχουν κάποια κίνηση είναι τα αρτοποιεία που πωλούν τσουρέκια, τα ανθοπωλεία που πωλούν στεφάνια και λουλούδια για τους επιτάφιους,  αυτά που πωλούν λαμπάδες και πασχαλιάτικα διακοσμητικά και τα καταστήματα παιχνιδιών και παιδικών ρούχων. Και αυτά όπως μας διαβεβαίωσαν οι καταστηματάρχες αν και κρατούν τις τιμές χαμηλές, προσελκύοντας τους καταναλωτές είναι έκδηλο ότι ο κόσμος είναι πολύ συγκρατημένος και αγοράζει το πιο φτηνό ίσα – ίσα για να τηρήσει …αξιοπρεπώς  το έθιμο που προστάζει μια στολισμένη πιατέλα με αυγά και κεριά ή ένα παιχνίδι , ένα ρούχο για το βαπτιστήρι. Στα αρτοποιείο κόσμος αγοράζει τσουρέκια τα οποία έχουν 4,50 ευρώ το μισό κιλό εδώ και τρία χρόνια όπως μας λένε στο αρτοποιείο «Μύλος».
«Έχουμε αρκετή κίνηση αυτές τις μέρες μας λέει ο ανθοπώλης του ανθοπωλείου «Ανθοσυνθέσεις». Το «Οικόσημο» είναι ντυμένο πασχαλιάτικα όμως όπως μας λέει η ιδιοκτήτης ο κόσμος κοιτάζει όλο τα φτηνά: «Καμιά σύγκριση μ’ άλλες χρονιές…»! Το ίδιο μας λέει και η ιδιοκτήτρια καταστήματος παιχνιδιών στη Δαγκλή.
Πάσχα λιτότητας λοιπόν το φετινό!
Ας ελπίζουμε όμως  στην … «Ανάσταση»!!!  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης στο άρθρο «Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη» που δημοσιεύτηκε την 24η Απρίλη 2024 στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Γράφει ο Νάσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλ…