Πότε θα γίνει το λίφτινγκ;
Από το 2014 ακούμε πως η δημοτική αρχή ενδιαφέρεται για να συντηρήσει το κτίριο στην κεντρική πλατεία.
Κτίριο ιδιοκτησίας της μεν, αλλά χωρίς φροντίδα και ενδιαφέρον.
Όταν μάλιστα το κτίριο αυτό βρίσκεται απέναντι από το δημοτικό μέγαρο στο κέντρο της πόλης.
Ανάγκη για να γίνει ένα λίφτινγκ ανακοίνωσε και η σημερινή δημοτική αρχή αλλά σκαλωσιές και συνεργεία δεν είδαμε ακόμη. Για πότε υπολογίζουν να γίνει η παρέμβαση; Θυμίζουμε πως πέρασαν δύο χρόνια θητείας ήδη.
Γ.Δ.
Στροφή στη θάλασσα
Φίλος συμπολίτης σε συζήτησή μας πρόσφατα, χαρούμενος ανέφερε πως ο γιός του θα φοιτήσει στην Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού για να γίνει Μηχανικός στο Εμπορικό Ναυτικό.
Ξαφνιάστηκα ευχάριστα για την επιλογή του νέου.
σκέφτηκα πως σαν νομός δεν έχουμε ναυτική προϊστορία και πως η απόφαση του νέου ήταν κάτι διαφορετικό. Ήταν μια ρεαλιστική απόφαση με την οποία εξασφάλιζε σίγουρο μέλλον επαγγελματικής αποκατάστασης.
Ιδού λοιπόν διέξοδος για τους νέους που θα ήθελαν να γίνουν Πλοίαρχοι, Μηχανικοί σε ένα από τα χιλιάδες ελληνόκτητα καράβια, μια ανέξοδη σπουδή και ένα εξασφαλισμένο μέλλον.
Γ.Δ.
Αυξήσεις και σε είδη διατροφής
Άρχισαν εδώ και λίγο καιρό να τσιμπάνε προς τα πάνω οι τιμές.
Αυξήσεις μικρές στα είδη διατροφής που αφορούν το καλάθι της νοικοκυράς και το οποίο αυξήθηκε στο σύνολό του.
Οι αυξήσεις προήλθαν από το εξωτερικό και σε διάφορα βιομηχανικά είδη όπως και σε πρώτες ύλες. Το ίδιο συμβαίνει αναλογικά και στα τρόφιμα, τα οποία παγκοσμίως δεν φτάνουν για να θρέψουν τα δισεκατομμύρια του πλανήτη.
Τα τρόφιμα πλέον σιγά-σιγά θα πάψουν να είναι μια αυτονόητη υπόθεση, τόσο σε ποσότητα (κυρίως) όσο και σε ποιότητα.
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και δεν αστειεύεται καθόλου.
Γ.Δ.
Πρώτα κεφάλαια για επενδύσεις
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν τι ακριβώς είναι για την οικονομία της χώρας μας και την αναπτυξιακή της προοπτική.
Μια προοπτική που προσδοκά να «φύγει μπροστά» μετά τη σκληρή δοκιμασία των δέκα χρόνων.
Σύντομα δε η χώρα μας θα έχει την ευκαιρία να δει να έρχονται τα πρώτα 4 δισ. ευρώ.
Με την ευκαιρία λοιπόν θα πρέπει να επισημάνουμε μια ιδιαίτερα σημαντική έλλειψη στο επίπεδο κατανομής των κονδυλίων που έχει προγραμματιστεί.
Διαπιστώνεται λοιπόν πως έχει προγραμματιστεί να διατεθούν δεκάδες δισ. ευρώ στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ενώ ουσιαστικά η διάθεση κεφαλαίων στον ιδιωτικό τομέα για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην βιομηχανία ακολουθεί έναν διαφορετικό δρόμο, αυτόν της χρηματοδότησης αμιγώς με τραπεζικά κριτήρια.
Δηλαδή, μόνον όσοι έχουν τις προϋποθέσεις που θα ζητούν οι τράπεζες.
Γ.Δ.
Ηλεκτροκίνητος ο δήμος Ξάνθης
Πολύ σοβαρά έχει πάρει η δημοτική αρχή την ηλεκτροκίνηση και μετά την πρόταση στο «Α. Τρίτσης» για την αγορά τεσσάρων νέων ηλεκτροκινούμενων οχημάτων που θα εξυπηρετούν τις υπηρεσίες, με νέα απόφαση της Οικονομικής επιτροπής θα προσλάβει μέσω διαγωνισμού, εξειδικευμένο σύμβουλο για την εκπόνηση μελέτης για την χωροθέτηση των σταθμών φόρτισης. Η μελέτη θα προτείνει τους χώρους που μπορούν να εγκατασταθούν φορτιστές είτε υψηλής είτε κανονικής ισχύος. Η ηλεκτροκίνηση θεωρείται η νέα τάση στην αγορά αυτοκινήτου, είναι οικολογική καθώς δεν εκπέμπει ρύπους και είναι πιο συμφέρουσα από τα καύσιμα. Γι αυτό και δίνονται κίνητρα από την Ε.Ε. με επιδότηση σε μεγάλα ποσοστά στην αγορά ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου.
Μ.Ξ.
Ακόμη δεν…. με το φυσικό αέριο
Ήταν να ξεκινήσει μέσα Απριλίου αλλά δεν… μετά αρχές Ιουνίου αλλά φάγαμε το πρώτο 10ήμερο του Ιούνη και ακόμη δεν …ξεκίνησε! Ο λόγος για την έναρξη των εργασιών κατασκευής των κεντρικών δικτύων του φυσικού αερίου. Απαραίτητη προϋπόθεση για
να ακολουθήσουν οι ιδιωτικές συνδέσεις με κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους. Ούτε ανακοίνωση για την υποβολή των αιτήσεων των ιδιωτών για σύνδεση έχει βγει. Το μόνο που έχει γίνει είναι ότι υπογράφηκε η σύμβαση της ΔΕΔΑ με τον ανάδοχο που θα κατασκευάσει τα δίκτυα.
Δίνουν χρονοδιαγράμματα που δεν τηρούν και ο κόσμος της Ξάνθης περιμένει και ρωτά…
Μ.Ξ.
Δύο λόγοι
Θορυβηθήκαμε, κάποιοι θίχτηκαν μάλιστα, γιατί είμαστε από τους νομούς που υστερούμε σε εμβολιασμούς.
Γιατί ο θυμός; Αυτή είναι η αλήθεια και είτε τη δέχεται κανείς και διορθώνεται ή δεν την δέχεται και κοροϊδεύει τους υπόλοιπους.
Η Ξάνθη λοιπόν είναι πίσω στους εμβολιασμούς.
Ένας λόγος είναι η μειονότητα. Έχουν μια άλλη αντίληψη, δεν έχουν σωστή ενημέρωση, οι βουλευτές της αδιαφορούν να τους μιλήσουν.
Ο δεύτερος λόγος είναι οι άνω των 60 χρόνων. Αυτοί είναι οι πλέον «έξυπνοι», διαβάζουν ιστορίες συνωμοσίας και λόγω εξυπνάδας δεν θα πιαστούν κορόιδα να πάνε για εμβολιασμό, όπως λένε
Δύο αιτίες και λόγοι υπαρκτοί που η πόλη μας μένει πίσω.
Αν το Φθινόπωρο μπούμε σε νέο λοκντάουν, να δείτε που αυτοί πρώτοι θα διαμαρτύρονται.
Γ.Δ.
Ψυχραιμία μεν, αλλά…
Άρχισαν να ακούγονται διάφορες φωνές διαμαρτυρίας από συμπολίτες εις βάρος αυτών οι οποίοι αρνούνται να εμβολιαστούν επιμένοντας και ισχυριζόμενοι διάφορες αιτίες.
Βέβαια ως ένα βαθμό οι διαμαρτυρίες για τους «αρνητές» είναι απολύτως δικαιολογημένες.
Όμως με τις φωνές δεν λύνεται το θέμα και κυρίως, την ευθύνη δεν την έχουν οι πολίτες αλλά η πολιτεία, δηλαδή η κυβέρνηση. Η οποία δείχνει μια απαράδεκτη συμπεριφορά ανοχής ακόμη και προς τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που αρνούνται τον εμβολιασμό.
Προσπαθεί η κυβέρνηση με την πειθώ και τις παραινέσεις, αλλά ματαιοπονεί. Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι που συνεχίζουν ν’ αρνούνται, ν’ απομακρύνονται από τη δουλειά τους και να μην εισπράττουν τον μισθό τους.
Η ανοχή μέχρι σήμερα έναντι των αντιφρονούντων της λογικής, έχει εκληφθεί ως αδυναμία της πολιτείας. Ήρθε η ώρα αυτή να δείξει την πυγμή της.
Γ.Δ.
Ψυχραιμία ΙΙ
Τα πράγματα με τον εμβολιασμό και αυτούς που τον αρνούνται δεν είναι καθόλου απλά. Ήδη άρχισαν να υπάρχουν αντιδράσεις άλλου είδους. Πολίτες αποφεύγουν καταστήματα των οποίων ο ιδιοκτήτης δηλώνει αντίθετος, κυρίως δε υγειονομικού ενδιαφέροντος περιπτώσεις.
Μάλιστα, άρχισαν αντιδράσεις εργαζομένων που έχουν εμβολιαστεί και οι οποίοι ζητούν την υποχρεωτική απομάκρυνση των αρνητών ή την χορήγηση υποχρεωτικής άδειας προς αυτούς χωρίς αποδοχές.
Ήδη αυτή η υπόθεση ξεκίνησε από το σύλλογο εργαζομένων της ALPHA BANK και μάλλον θ’ακολουθήσουν κι άλλοι χώροι με αρκετούς εργαζόμενους.
Συμπέρασμα: Υπάρχουν τρόποι άμυνας έναντι των αρνητών που πέρα από τον εαυτό τους δεν σέβονται την υγεία των διπλανών τους.
Γ.Δ.