Μιλά στο «Ε» ο Καθηγητής Φαρμακολογίας ΔΠΘ Ε. Μανωλόπουλος. Ζητά την επιτάχυνση των εμβολιασμών για να κτίσουμε τείχος ανοσίας μέχρι τέλος Αυγούστου
«Το Astrazeneca καλό και ασφαλές εμβόλιο. Καλύτερα όμως για ηλικίες 55 και άνω», υποστηρίζει ο κ. Μανωλόπουλος
«Να εμβολιαστούμε όλοι και γρήγορα». Μ’ αυτή τη φράση ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΔΠΘ κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος μιλώντας στο «Ε», έδωσε το μήνυμα της αναγκαιότητας να τρέξει με πιο γρήγορους ρυθμούς ο εμβολιασμός στην χώρα μας. Για να επιτευχθεί αυτό ο κ. Μανωλόπουλος υποστήριξε πως μπορεί να εμπλακούν στους εμβολιασμούς και ιδιώτες γιατροί ενώ όλοι οι πολίτες θα πρέπει να μην ολιγωρούν γιατί είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσουμε ένα τείχος ανοσίας και να επιστρέψουμε σιγά σιγά σε μια κανονικότητα.
Την επιτάχυνση των εμβολιασμών ζητά ο Καθηγητής Φαρμακολογίας ΔΠΘ Ε. Μανωλόπουλος
Ο κ. Μανωλόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του από την οργάνωση στους εμβολιασμούς αλλά σημείωσε πως πρέπει να διπλασιαστεί ο αριθμός τους και από 100.000 εμβόλια την ημέρα να φτάσει τα 200.000: «Είναι πολύ καλή η οργάνωση αλλά θεωρώ ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού και να εμπλακούν σ’ αυτό και οι ιδιώτες γιατροί ώστε να φτάσουμε να έχουμε χτίσει ένα τείχος ανοσίας μέχρι τέλος Αυγούστου. Είναι πολύ βασικό να εμβολιαστούμε όλοι και γρήγορα».
Το Astrazeneca καλό και ασφαλές εμβόλιο – Καλύτερα όμως για ηλικίες 55 και άνω
Αναφερόμενος στις παρενέργειες των εμβολίων οκ. Μανωλόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι το Astrazeneca είναι ένα πολύ καλό και χρήσιμο εμβόλιο και πολύ ασφαλές ωστόσο έχουν καταγραφεί κάποια περιστατικά θρομβώσεων σε νεαρότερα άτομα και κυρίως σε γυναίκες: «Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι είναι πιο ασφαλές σε μεγαλύτερα άτομα άνω των 55 και 60 και θα έπρεπε να διατίθενται σ αυτές στις ηλικίες. Περιστατικά με θρομβώσεις έχουν καταγραφεί και στο jonhson& jonhson αλλά πολύ λιγότερα σε σχέση με το Astrazeneca. Σ’ ότι αφορά το Pfizer έχουν καταγραφεί κάποια ελάχιστα περιστατικά περικαρδίτιδας που αντιμετωπίστηκαν με φαρμακευτική αγωγή», σημείωσε.
Οι μάσκες ήρθαν για να μείνουν
Σ’ ότι αφορά τις εκτιμήσεις του για το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες: «Αυτό που προέχει είναι να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση κανονικότητας στην οικονομία και σιγά σιγά στην κοινωνία. Θα πάρει όμως αρκετό καιρό ακόμη έως ότου φτάσουμε να καταργήσουμε τις μάσκες. Θα πρέπει να το αποδεχτούμε σαν αξεσουάρ όπως βλέπαμε παλαιότερα σε χώρες της Ανατολής π.χ. να φορούν στα αεροδρόμια. Η μάσκα μας προστατεύει και από άλλες ασθένειες».
Η ύφεση και η πιθανότητα νέου κύματος τον χειμώνα – Ο εμβολιασμένος μεταδίδει τον ιό αν βγει θετικός αλλά δεν κινδυνεύει
Αξιολογώντας την τωρινή κατάσταση της πανδημίας ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε ότι είναι εμφανές από τα στοιχεία ότι έχει ξεκινήσει ύφεση ωστόσο σημείωσε πως αυτή η εικόνα μπορεί να είναι επίπλαστη και μπορεί εύκολα να ανατραπεί. Στην πιθανότητα δε να έχουμε νέο κύμα τον επερχόμενο χειμώνα: «Εκτιμώ πως και να υπάρξει νέο κύμα δεν θα έχει την ίδια ένταση. Υπάρχει κίνδυνος από τις μεταλλάξεις αλλά το θετικό είναι ότι όλα τα εμβόλια τις καλύπτουν. Αν προχωρήσει έτσι όπως προχωράει ο εμβολιασμός δεν θα έχουμε πρόβλημα. Ο εμβολιασμένος αν βγει θετικός μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε ένα ποσοστό 10 – 20% και χαμηλό ιικό φορτίο. Είναι και θέμα ποσότητας ιικού φορτίου. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι πιθανότητες να νοσήσει βαριά ή να διασωληνωθεί και ακόμη περισσότερο να χάσει τη ζωή του ο εμβολιασμένος είναι σχεδόν μηδενικές. Γι αυτό η ανησυχία μας είναι να εμβολιαστεί και το υπόλοιπο 30% των ηλικιωμένων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν υπάρχει δικαιολογία εφόσον υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων και επιπλέον έχει τόσους μήνες που είναι ανοιχτή η πλατφόρμα.
Μαριάννα Ξανθοπούλου