Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 27 Απριλίου 2021

0

Ευχές κι ευχές
Είναι η περίοδος τέτοια, το ζητά το έθιμο. Να ανταλλάσσουμε ευχές μεταξύ μας.
Για υγεία, πρόοδο, ευημερία ατομική –οικογενειακή.
Θεμιτό. Παρόλο που συνήθως οι ευχές αποτελούν μία αυθόρμητη ανθρώπινη αντίδραση επιφανειακή, μια συνήθεια που την απαιτεί ο χρόνος, το εορταστικό κλίμα.
Όμως στην παρούσα χρονική περίοδο μαζί με τις υπόλοιπες ευχές που είναι καλοδεχούμενες στην απλότητά τους ή και στη συμβατικότητά τους, μία αξίζει ν’ακουστεί. Μία που έχει άμεση σχέση με τη ζωή την περίοδο αυτή της πανδημίας.
Απλή και σύντομη η ευχή. «Καλή Λευτεριά σε όλους».
Από τις εμμονές της άρνησης να εμβολιαστούν…
Γ.Δ.


Ανοίγουν!
«Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ» θα μπορούσαν να τραγουδούν οι άνθρωποι της εστίασης, οι μαθητές, οι τουριστικές περιοχές και οι μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών.
Λοιπόν, ας δούμε την απόφαση που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Στις 3 Μαΐου θ’ανοίξει η εστίαση αλλά μόνο για τραπεζάκια έξω. Στις 10 τα σχολεία και στις 15 του ίδιου μήνα ξεκινάει ο τουρισμός και οι μετακινήσεις μεταξύ των νομών.
Λοιπόν, ο οδικός χάρτης μας οδηγεί στην κανονικότητα όπως είπε ο πρωθυπουργός.
Εμπρός λοιπόν, να την περπατήσουμε.
Γ.Δ.


Τα απίστευτα των εκδρομέων του Πάσχα
Τα πιο απίστευτα σενάρια «έγραψαν» όσοι ήθελαν να κάνουν Πάσχα στο χωριό! Ένας είπε πως πήγαινε στον οδοντογιατρό του στο …Κιλκίς και είχε στο πορτμπαγκάζ ένα …αρνί! Ένας άλλος ότι πήγαινε να μαζέψει ελιές  και είχε στο πίσω κάθισμα την πεθερά του και στο πορτμπαγκάζ μια …σούβλα!  Απίθανες δικαιολογίες και συχνά απλοϊκές που μόνο γέλια φέρνουν! Τελικά όλοι αυτοί φυσικά γύρισαν πίσω και θα κάνουν Πάσχα στην …βεράντα!
Τι τα θες τι τα γυρεύεις ας το πάρουμε απόφαση ότι και φέτος θα κάνουμε Πάσχα με μέτρα.
Ας ελπίσουμε να είναι και το τελευταίο!
Μ.Ξ.


Μάη έρχεται το φυσικό αέριο στην Ξάνθη
Ξεκινά στις αρχές  – μέσα Μαΐου η κατασκευή των δικτύων σύνδεσης με φυσικό αέριο για αστική κατανάλωση από την ΔΕΠΑ στην Ξάνθη. Αυτό ειπώθηκε σε σύσκεψη που είχαν στελέχη της χθες το μεσημέρι στην Κομοτηνή με δημάρχους και φορείς. Στην σύσκεψη συμμετείχε ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης και όπως μας ανέφερε το κατασκευαστικό σκέλος θα το αναλάβει η ΔΕΠΑ ενώ ο δήμος θα αναλάβει το κομμάτι της ενημέρωσης των πολιτών καθώς και την αποκατάσταση με ασφαλτοστρώσεις στα σημεία απ’ όπου θα περάσουν τα δίκτυα.
Μ.Ξ.


Βήμα – βήμα
Η επαναφορά στην κανονικότητα γίνεται πλέον βήμα-βήμα. 7,4 εκατ. δόσεις εμβολίων αναμένονται στην Ελλάδα τους επόμενους δύο μήνες. Στόχος να έχει αποκτήσει ανοσία το 50% του πληθυσμού στα μέσα του καλοκαιριού.
Ανεβάζει ταχύτητες οι εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία», ώστε στα μέσα του καλοκαιριού το 50% του πληθυσμού να έχει αποκτήσει ανοσία. Εντούτοις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ρυθμοί παραμένουν χαμηλοί, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η πανδημία συγκριτικά με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ όπου ο κορωνοϊός αποδυναμώνεται δόση με τη δόση.
Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ότι στο σύνολο της Γηραιάς Ηπείρου έχει εμβολιαστεί το 23,1%  του πληθυσμού με μία μόνον δόση του εμβολίου, ενώ το 8,5%  είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Η Ελλάδα ακολουθεί τον κανόνα, καθώς δύο στους δέκα πολίτες έχουν λάβει ήδη τη μία δόση του εμβολίου.
Γ.Δ.


Στην εξοχή αδέλφια, στην εξοχή
Και μετά την προειδοποίηση ιδού και μία πρόταση, μια και αλλάζει ο καιρός και η Άνοιξη μας προσκαλεί κοντά της. Στην εξοχή λοιπόν είναι η πρόταση. Στην ομορφιά της, στις μυρωδιές της, στα χρώματά της στους ήχους της.
Για άλλη μια Κυριακή είχα αυτήν την χαρά της απόλαυσης κοντά της, μέσα της.
Τριγυρίζοντας με όλες τις αισθήσεις ελεύθερες και απλά απολαμβάνοντας αυτήν την μοναδική επαφή.
-Στην εξοχή λοιπόν, εκεί η πρόκληση και η πρόσκληση προς όλους.
Γ.Δ.


Ας έρθει στη θέση του
Ομολογώ και απορώ για όσα διάβασα σαν κριτική εις βάρος των τροπολογιών της κυβέρνησης η οποία ισχυροποιεί τις Οικονομικές Επιτροπές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αιτία, η ανάγκη να διοικηθούν και αποφασίζουν οι δήμοι λόγω του μπλοκαρίσματος της απλής αναλογικής.
Αυστηρή κριτική ασκεί λοιπόν ο αγαπητός Σάββας Μελισσόπουλος για την απόφαση αυτή.
Ας σκεφθεί π.χ. ότι στη θέση του Τσέπελη πως θα ήταν αυτός και οι υπόλοιποι 3-4 ήταν εναντίον του. Πώς θα λειτουργούσε; Πώς θα διοικούσε το δήμο; Πώς θα έπαιρνε τις αποφάσεις για να προχωρήσει ο σχεδιασμός, οι μελέτες, τα έργα;
Τα ίδια θα ζητούσε από την κυβέρνηση να προωθήσει και ψηφίσει, διότι τίποτε δεν θα προχωρούσε και τίποτε δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί.
Με το χέρι στην καρδιά, και με ειλικρίνεια, οι ρυθμίσεις αυτές ήταν απαραίτητες.
Γ.Δ.


Άλλος φταίει, άλλος πληρώνει
Και για να το τελειώσουμε αυτό το θέμα,  ο μόνος που δεν φταίει για την απλή αναλογική είναι ο Τσέπελης. Απεναντίας πληρώνει βαρύ τίμημα από ένα εκλογικό σύστημα που σκόπιμα ψηφίστηκε, ακριβώς για να δημιουργήσει πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Θεώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ πως με την απλή αναλογική θα καταφέρει να κερδίσει πόντους στην αυτοδιοίκηση. Αντ’αυτού, απλά εκλέχτηκαν περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι.
Από την άλλη όμως δημιούργησε προβλήματα. Ένα  από αυτά είναι εδώ, στον δήμο Ξάνθης.
Στην οποία Ξάνθη η αντιπολίτευση τριών ανόμοιων παρατάξεων ενώθηκε, με στόχο τη δημιουργία προβλημάτων στη λειτουργία του δήμου, του Τσέπελη.
Είναι δε ο Τσέπελης ο μόνος που δεν φταίει και άδικα του φορτώνουν ευθύνες.
Γ.Δ.


Χαρμολύπη ημερών
Από χθες, οι χριστιανοί εισήλθαν στην εβδομάδα μιας οδοιπορίας των δακρύων και της θλίψης των ημερών όπως προσδιορίζονται από το τελετουργικό της Μεγάλης Εβδομάδας.
Καλούνται οι χριστιανοί να προσλάβουν το τραγικό βίωμα Εκείνου, το Πάθος του Θεού που έγινε άνθρωπος.
Υπάρχει όμως η ελπίδα στο τέλος αυτής της δοκιμασίας και δεν είναι άλλη από την ρήση του δικού μας Αβδηρίτη  Δημόκριτου.
Ο οποίος προσδιόρισε απόλυτα το δράμα με τη λύτρωση, τη χαρά. Σηματοδότησε δηλαδή τη χαρμολύπη.
Είπε: «Βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος», δηλαδή, ζωή χωρίς γιορτή, μακρά οδός χωρίς πανδοχείο.
Γ.Δ.


Προειδοποίηση
Γιορτές έρχονται αλλά οι προειδοποιήσεις δεν πρέπει να σταματήσουν. Κι αυτό διότι πρόκειται για αλήθειες. Μάλιστα ιδιαίτερα σοβαρές, αν όχι τραγικές.
Ιδού μια προειδοποίηση για το ελληνικό Ασφαλιστικό σύστημα.
Ο δημογραφικός κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για να συνεχίσουμε να σφυρίζουμε αδιάφορα… Αν διατηρήσουμε το σημερινό σύστημα συντάξεων κοινωνικής ασφάλισης (αποκλειστικά διανεμητικού χαρακτήρα) θα πρέπει ένας ολοένα και μικρότερος πληθυσμός εργαζομένων να πληρώνει για τις συντάξεις ολοένα και περισσότερων συνταξιούχων.
Αντιληπτό και υπαρκτό λοιπόν το ελληνικό (και ευρωπαϊκό) πρόβλημα της υπογεννητικότητας που έχει μεγάλη επίδραση στο Ασφαλιστικό και αλλού.
Μια υπενθύμιση μόνο. Η Γερμανία τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί, εκατομμύρια πρόσφυγες. Ένας βασικός λόγος είναι η γήρανση του πληθυσμού της.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Πάλι αλλού σκοπεύουμε Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές. Κι αντί να συ…