Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης: Όταν η δύναμη της προσφοράς νικά τις δυσκολίες

Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης: Όταν η δύναμη της προσφοράς νικά τις δυσκολίες

0

Για την περίοδο του Πάσχα συλλέγονται είδη πρώτης ανάγκης για να προσφερθούν σε 207 οικογένειες που έχουν ανάγκη

Η πρόεδρος της ΟΚΑΞ μιλά στο «Ε» για τις δράσεις της Ομάδας και τις αυξανόμενες ανάγκες συμπολιτών μας

Θεοδώρα Βαϊντερλή

Η ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ξάνθης, δημιουργήθηκε το 2012 και συνεχίζει την ενεργό δράση της μέχρι και σήμερα. Η αφορμή για τη δημιουργία της συγκεκριμένης ομάδας, δόθηκε από το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι της περιοχής, λόγω της δεινής οικονομικής τους κατάστασης, έχουν ανάγκη για είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους

Δύο χρόνια μετά από τη δημιουργία της ομάδας, η πρώην πρόεδρος και δημιουργός της ομάδας, Μαίρη Μπεμπέκη, αποσύρθηκε, και έτσι η ομάδα για κάποιο χρονικό διάστημα, λειτουργούσε χωρίς να υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο, αποκλειστικά από την προσφορά των εθελοντών. Τα επόμενα χρόνια ωστόσο η ομάδα αναζωπυρώθηκε, αποκτώντας Συμβούλιο και περισσότερα ενεργά μέλη, και συνέχισε τη δράση της.

Για τη δραστηριοποίηση, το συντονισμό και τις επιμέρους δράσεις της ομάδας μας μίλησε η πρόεδρός της κα Σοφία Τσεντικοπούλου.

Οι δράσεις της ομάδας

Κάθε Χριστούγεννα η Ο.Κ.Α.Ξ προσφέρει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε όλες τις εγγεγραμμένες οικογένειες, οι οποίες την προηγούμενη χρονιά, ξεπέρασαν τις 200 και σήμερα ανέρχονται σε 207.

Ενόψει του Πάσχα, όλες οι εγγεγραμμένες οικογένειες θα λάβουν, δέμα με είδη πρώτης ανάγκης, ενώ αυτές που έχουν και παιδιά θα πάρουν επιπλέον κρέμες, βρεφικά- παιδικά είδη, παιχνίδια αλλά και λαμπάδες οι οποίες ετοιμάστηκαν από εθελοντές.

Παράλληλα η πρόεδρος της ΟΚΑΞ, ανέφερε πως τα Χριστούγεννα η προσφορά ήταν μεγαλύτερη ,αλλά τώρα και λόγω της πανδημίας, και των οικονομικών συγκυριών δεν υπάρχει η ίδια δυνατότητα και για το Πάσχα. Ακόμα αναφέρθηκε και στα σχολεία τα οποία αποτελούσαν έναν από τους βασικότερους υποστηρικτές της δράσης ,αλλά τη συγκεκριμένη στιγμή παραμένουν κλειστά.

Οι δυσκολίες που έφερε η πανδημία

Η πανδημία έδειξε και στην Ο.Κ.Α.Ξ το σκληρό της «πρόσωπο», διότι δεν μπορεί να διενεργηθεί η διανομή των αγαθών, όπως συνηθιζόταν. Το προηγούμενο Πάσχα έπρεπε τα μέλη τα ομάδας να διαμοιράσουν τα δέματα πόρτα-πόρτα, χωρίς να έχουν καμία επαφή με τις οικογένειες, αλλά φέτος που η κατάσταση είναι καλύτερη, η διαδικασία αρχίζει να εξομαλύνεται, και τηρουμένων όλων των μέτρων υγιεινής πλέον γίνεται κανονικά η διανομή των τροφίμων .

Αυξάνονται οι ανάγκες των οικογενειών

Η κ. Τσεντικοπούλου, τόνισε ότι πλέον αδυνατούν να στηρίξουν τις ανάγκες των οικογενειών που επιδιώκουν να ενταχθούν, εξαιτίας, της έλλειψης πόρων. Αυτό συμβαίνει λόγω του γεγονότος, πως η ομάδα λειτουργεί , από ιδίους πόρους, και από την συνεισφορά των συμπολιτών μας από την Ξάνθη, αλλά και από τους Συλλόγους της πόλης που στηρίζουν τις δράσεις της ΟΚΑΞ.

Όπως επεσήμανε η ίδια, οι συμπολίτες μας στην Ξάνθη οι οποίοι ζητούν βοήθεια αυξάνονται καθημερινά , γεγονός το οποίο κάνει το έργο της ομάδας ακόμα πιο δύσκολο. Η ίδια απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες της Ξάνθης, να στηρίξουν όσο μπορούν τις δράσεις της ομάδας, η οποία στηρίζει κυρίως μονογονεϊκές, άπορες, αλλά και οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Οι ανάγκες που υπάρχουν τη συγκεκριμένη στιγμή όπως ανέφερε η πρόεδρος είναι:

• Μακαρόνια/ Ζυμαρικά

• Όσπρια

• Λάδι (Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο)

• Ρύζι

• Γάλα μακράς διαρκείας

• Αλεύρι

• Αλείμματα σοκολάτας

• Ζάχαρη

• Λαμπάδες

• Παιχνίδια

• Ρούχα

Τα προσφερόμενα είδη συλλέγονται κάθε Τετάρτη μεσημέρι στην οδό Αγίου Ελευθερίου 76-78. Για τη συλλογή τροφίμων λειτουργεί το κέντρο της Ο.Κ.Α.Ξ επί της οδού Σαράντα Εκκλησιών 12 από τις 11.00 -12.30.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …