Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Και η μειονότητα στο «επεισόδιο» Τσαβούσογλου-Δένδια

Και η μειονότητα στο «επεισόδιο» Τσαβούσογλου-Δένδια

0

Ανταλλαγή αιχμών για Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, μουσουλμανική μειονότητα, αποστρατικοποίηση νησιών

 

Μία πρωτοφανής για τα διπλωματικά δεδομένα αντιπαράθεση εξελίχθηκαν on camera οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών αρχικά αντάλλαξαν μετέφεραν ένα θετικό κλίμα συνεννόησης, αλλά στη συνέχεια ήρθαν σε ρήξη, μετά την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια,  ο οποίος αναφέρθηκε σε παραβατικές συμπεριφορές στο Αιγαίο από την πλευρά της γείτονος και για διαστρέβλωση της αλήθειας αναφορικά με το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και φέρνοντας ως παράδειγμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πήρε το λόγο και απέρριψε τους ισχυρισμούς περί παραβίασης των δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, ενώ έθεσε και θέμα μειονότητας, σημειώνοντας: «εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς τους Έλληνες ορθόδοξους της Κωνσταντινούπολης, εσείς δεν αποδέχεστε την τουρκική ταυτότητα της μειονότητας στην Ελλάδα και αυτό συνιστά καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Για το θέμα της προσφυγής στη Χάγη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι ένας δικαστικός μηχανισμός, ενώ ως προς το προσφυγικό, είπε πως δεν θέλει να πει ενώπιον του Τύπου ότι η Ελλάδα είχε μηχανισμό push back 80.000 ψυχών.

Ο κ. Δένδιας πήρε ξανά το λόγο και απάντησε ότι: «η Τουρκία έχει παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όχι μόνον αυτό, αλλά και έχει παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα. Έχει κάνει πάνω από 400 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Όσο για τη μειονότητα, είναι μουσουλμανική, δεν το λέμε εμείς, το λέει η Συνθήκη της Λωζάνης. Αρέσει-δεν αρέσει στην Τουρκία, αυτό λέει, ισχύει και θα ισχύει. Όσο για τη σύμβαση της θάλασσας, αν η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αποδεχθεί και το Δίκαιο της Θάλασσας». Σχετικά με το μεταναστευτικό ανέφερε: «ειδικά μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να κάνει μάθημα στην Ελλάδα. Η νέα σελίδα προϋποθέτει αντίληψη, να δει κανείς τι κάνει λάθος και τι σωστά».

Ο κ. Τσαβούσογλου ανταπάντησε, αναφέροντας ότι «αν επικαλείται κανείς τη Συνθήκη της Λωζάννης πρέπει να δει και το θέμα της αποστρατικοποίησης μερικών νησιών», και με αιχμή προς τον Έλληνα ομόλογό του, του «ζήτησε» να μη λέει μόνο όσα «τον συμφέρουν».

Ο κ. Δένδιας ανταπάντησε ξανά, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «θέσατε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Κοστίζει χρήματα ο στρατός. Ως προς το θέμα των 6-10 μιλίων, ξεκινά από το 1930. Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά το 1975, μετά από μισό αιώνα», και κατέληξε με χαμόγελο, αναφέροντας«ελπίζω η αντιπαράθεση να μην σε οδηγήσει να ματαιώσεις την πρόσκληση για δείπνο. Πεινάω εξαιρετικά».

Ωστόσο, ο Μ. Τσαβούσογλου επέλεξε να το συνεχίσει: «Αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπούμε ο ένας στα παπούτσια του άλλου. Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές».

Νωρίτερα πάντως και όσο το κλίμα ήταν καλό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου γνωστοποίησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσιάζει το νέο κόμμα του ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο κ. Κασσελάκης σημειώνει ότι οι παρευρισκόμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν την ευκαι…