-150γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
-350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για το ζύμωμα
-25γρ. μαγιά νωπή
-1 ¼ φλιτζάνι τσαγιού νερό χλιαρό
-1 κουτ. σούπας ζάχαρη
-1 κουτ. γλυκού αλάτι
-Λίγο ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
-12 κουτ. σούπας ταχίνι (μπορούμε να βάλουμε και ταχίνι σοκολάτας)
-12 κουτ. γλυκού ζάχαρη
Μέσα σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο ¼ του φλιτζανιού χλιαρό νερό, ανακατεύουμε μέσα τη ζάχαρη και λίγο από το αλεύρι να γίνει ένας χυλός, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει.
Ανακατεύουμε τα δύο άλευρα και το αλάτι μέσα σε μια λεκανίτσα. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το προζύμι και το μισό από το υπόλοιπο νερό. Ανακατεύουμε και ξεκινάμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σταδιακά και το υπόλοιπο χλιαρό νερό μέχρι να γίνει μια ζύμη ομοιογενής και εύπλαστη. Τη βγάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο και τη δουλεύουμε για 5 λεπτά.
Λαδώνουμε το μπολ μας και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και την ξεχνάμε για μια δυο ώρες να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
Πιέζουμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και αφού τη δουλέψουμε ελαφρά την κόβουμε με ένα μαχαίρι σε 5 ίσα μέρη που πλάθουμε σε μπαλίτσες αρχικά και μετά σε κορδόνια. Τοποθετούμε το πρώτο κορδόνι σε αλευρωμένο πάγκο και με τον πλάστη το ανοίγουμε να πλατύνει. Απλώνουμε κατά μήκος στο κέντρο του δυο κουταλιές ταχίνι. Πασπαλίζουμε με μια-δυο κουταλάκια ζάχαρη, κλείνουμε τη ζύμη σε ρολό και το στρίβουμε σε σαλιγκάρι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη, το υπόλοιπο ταχίνι και τη ζάχαρη.
Τοποθετούμε τα ψωμάκια πάνω σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Τα βάζουμε στο φούρνο κι αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για μισή ώρα περίπου. Αφού φουσκώσουν ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190ο C και ψήνουμε τα ταχινόψωμα για 15 λεπτά. Ύστερα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170ο C και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.