Ο υπουργός Υγείας ζήτησε τη συνδρομή 200 γιατρών για να αποφευχθεί η επιστράτευση, αλλά ανταποκρίθηκαν πολύ λιγότεροι από αυτό που περίμενε… – Ένας γιατρός του ΓΝΞ μετακινήθηκε προσωρινά στο Σισμανόγλειο Αττικής
Οι πρόεδροι της ΕΙΝΟΚΥ και του Ιατρικού Συλλόγου τοποθετούνται για το ζήτημα της κάλυψης αστικής ευθύνης, που προβλήθηκε ως σημείο αιχμής για τη διστακτικότητα των ιδιωτών γιατρών
Προβλήματα και αγκυλώσεις αντιμετώπισε το υπουργείο Υγείας, στέλνοντας τελεσίγραφο 48 ωρών στους γιατρούς με ειδικότητες, παθολογίας, γενικής ιατρικής, πνευμονολογίας και αναισθησιολογίας, προκειμένου να συνδράμουν στις αυξημένες ανάγκες των νοσοκομείων της Αττικής, που νοσηλεύουν περιστατικά covid. Μάλιστα, ο Βασίλης Κικίλιας γνωστοποίησε την ανάγκη να ενταχθούν προσωρινά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 200 γιατροί, διαφορετικά προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε επιστράτευση.
Το τελεσίγραφο έληξε χθες το απόγευμα, ωστόσο η ανταπόκριση ήταν πολύ μικρότερη από αυτή που ανέμενε το υπουργείο, αφού μόλις 50 συνολικά γιατροί είχαν δηλώσει ότι θα συνδράμουν μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, εκ των οποίων μόνο οι 5 είναι του ΕΟΠΥΥ.
Ως βασικό σημείο προβληματισμού από την πλευρά των ιδιωτών γιατρών εμφανίζεται το ζήτημα της αστικής ευθύνης και της κάλυψής τους, την ώρα παροχής των υπηρεσιών τους στα νοσοκομεία.
Παράλληλα, θέτουν το θέμα της παρακολούθησης των περιστατικών που ασθενούν εκτός νοσηλείας, ενώ οι ιδιωτικές κλινικές από την πλευρά τους αναδεικνύουν το ζήτημα της κάλυψης των non covid περιστατικών που αναλαμβάνουν.
Πάντως, το υπουργείο Υγείας εκτός από τον ιδιωτικό τομέα προσπαθεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό στα νοσοκομεία της Αττικής και να μπορέσει να ανοίξει επιπλέον κλίνες εντατικής με μετακινήσεις γιατρών από τη Βόρειο Ελλάδα. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, προκειμένου να μπορούν να ανοίξουν επιπλέον οκτώ κλίνες εντατικής –προσωρινά– στην αίθουσα ανάνηψης του Σισμανόγλειου, μετακινούνται έξι γιατροί από τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κοζάνης, Παπανικολάου και Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης.
«Προφάσεις εν αμαρτίαις» χαρακτηρίζει το θέμα της αστικής ευθύνης ο Γ. Γεωργίου
Για το θέμα της αστικής ευθύνης των γιατρών, με βάση και την εμπειρία που αναπτύχθηκε στο Νοσοκομείο Ξάνθης, στην περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου όταν και δεχόταν πολύ ισχυρή πίεση λόγω των αναγκών νοσηλείας, μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ξάνθης κ. Γιώργος Γεωργίου, σημειώνοντας ότι όταν προέκυψε η ανάγκη στο Νοσοκομείο Ξάνθης, οι ιδιώτες γιατροί καλούνταν να υπογράψουν ειδική σύμβαση που ανέφερε και το θέμα της αστικής ευθύνης. Για την έκταση της κάλυψής της είχε ζητηθεί διευκρίνιση και έκτοτε όσοι εργάζονται με αυτή τη σύμβαση θεωρούν ότι καλύπτονται, αφού λειτουργούν ως όργανα της Διοίκησης.
Ο ίδιος ωστόσο επεσήμανε: «το βασικό θέμα είναι ότι οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες και δεν μπορεί το θέμα αυτό να αποτελεί τροχοπέδη για τη συνδρομή των γιατρών στα νοσοκομεία. Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Πρέπει να θεωρούμε ότι υπάρχει κάλυψη για να βοηθήσουμε τους ασθενείς». Ο κ. Γεωργίου χαρακτήρισε τα επιχειρήματα του προβληματισμού ως προς την κάλυψη αστικής ευθύνης, αλλά και την παρακολούθηση περιστατικών εκτός νοσοκομείων που επικαλούνται οι ιδιώτες γιατροί ως «προφάσεις εν αμαρτίαις», προσθέτοντας, «τα άλλα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ο πόλεμος εδώ είναι (σ.σ. στο νοσοκομείο), εδώ που ο ασθενής πεθαίνει».
Ο πρόεδρος της ΕΙΝΟΚΥΞ, ανέφερε επίσης ότι στην Ξάνθη λόγω της χαμηλής επιδημιολογίας, είναι πολύ αραιά και τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας. Τόνισε δε ότι, μέσω της τεχνογνωσίας που αποκτήθηκε, της ενίσχυσης με οξυγόνο, καιτη διαμόρφωση των κλινών covid, το ΓΝΞ έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει σε πιθανό -πλην απευχόμενο- νέο κύμα της πανδημίας. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι παραμένει το πρόβλημα που δε λειτουργεί λόγω της έλλειψης ιατρών και εξέφρασε επιφυλάξεις κατά πόσο καλύφθηκαν οι θέσεις που ιατρικού προσωπικού που προκήρυξε το νοσοκομείο.
Στο στρατηγικό ζητούμενο του συντονισμού αποδίδει τις επιφυλάξεις των γιατρών ο Τ. Καραδέδος
Για το θέμα της συνδρομής των ιδιωτών ιατρών και την κάλυψη αστικής ευθύνης μίλησε στο «Ε» και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Τάσος Καραδέδος, εξηγώντας ότι από διάφορες πλευρές υπάρχουν διευκρινίσεις, ωστόσο στο κείμενο της σύμβασης παραμένει αδιευκρίνιστο. Ο κ. Καραδέδος παρουσίασε τις επιφυλάξεις των γιατρών αναφερόμενος σε δεσμεύσεις, αλλά και σε καθυστερήσεις πληρωμών όσων μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο υπογράμμισε ότι η γενική διστακτικότητα που διαπιστώνεται μετά το τελεσίγραφο Κικίλια, κατά βάση οφείλεται στην έλλειψη ενός γενικού συντονισμού που εξαρχής αποτέλεσε ζητούμενο για τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά ακόμη και ένα χρόνο μετά δεν έχει αναδειχθεί ως συνολικός τρόπος προσέγγισης των πρωτοφανών συνθηκών που αντιμετώπισε το ΕΣΥ, αναδεικνύοντας, όπως σημείωσε, όλες τις εγγενείς αδυναμίες και τα προβλήματα εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. «Όσο δεν υπάρχει σχεδιασμός και το νοσοκομείο παραμένει και εξαντλείται στην καθημερινή διαχείριση, θα είναι αναπόφευκτη μια νέα τραγωδία, όπως αυτή που ζήσαμε εδώ στην Ξάνθη, αν παρουσιαστεί νέα έξαρση του ιού στην περιοχή», σημείωσε ο ίδιος. Ο κ. Καραδέδος τόνισε επίσης ότι, ένας διαχρονικός συντονισμός θα έδινε τη δυνατότητα κάλυψης αναγκών στο ΕΣΥ τόσο μέσω της ενίσχυσής του, όσο και μέσω της ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης και επίλυσης θολών σημείων με τον ιδιωτικό τομέα.