Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

0

«Εννέα νίκες είναι…»
Την παραπάνω δήλωση έκανε ο Τάσος Γιαμουρίδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε μαζί του πριν λίγες ημέρες και η οποία δημοσιεύθηκε.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΕ έκανε την αναφορά αυτή για εννέα νίκες της ομάδας που εάν τις πετύχει σημαίνει πως ανεβαίνει στην Α΄Κατηγορία σίγουρα.
Σίγουρα ήταν μια υπεραισιόδοξη εκτίμηση τότε για την ομάδα μας σύμφωνα με όσα είχε δείξει μέχρι τότε.
Κι όμως, από τότε, από την άφιξη του Τεννέ στην τεχνική ηγεσία, η ομάδα έκανε τρεις συνεχόμενες νίκες!
Ιδού λοιπόν. Μένουν άλλες έξι για να δικαιωθεί ο Γιαμουρίδης και να έρθει η άνοδος.
Γ.Δ.


Τράπεζα έφυγε, Λεχούδης έρχεται
Η ζωή συνεχίζεται, η οικονομία δεν σταματά ούτε τον καιρό πολέμου.
Έτσι, ο ένας ενοικιαστής φεύγει, ο άλλος έρχεται. Τίποτε δεν μένει στάσιμο για πάντα.
Η τράπεζα Eurobank έφυγε από το ακίνητο της πλατείας Ελευθερίας, η επιχείρηση « Λεχούδης»   έρχεται.
Ήδη ξεκίνησαν οι σχετικές εργασίες διαρρύθμισης του εσωτερικού χώρου.
Μια τράπεζα έφυγε, μια επιχείρηση αρτοποιήματα έρχεται, όλα καλά και όμορφα και το επιχειρείν είναι εδώ, παίρνει θέση.
-Καλές δουλειές λοιπόν από μας.
Γ.Δ.


Περί της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης
Περίπου 20.000 επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας θα πάνε στο ταμείο να εισπράξουν την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση.
Να διευκρινίσουμε όμως πως η πληρωμή των ποσών που θα λάβει κάθε επιχείρηση σύμφωνα με το προσωπικό που απασχολεί, θα γίνει το καλοκαίρι.
Η υπόθεση όπως ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης βρίσκεται στην αξιολόγηση των επιχειρήσεων που υπέβαλαν τα δικαιολογητικά τους για να οριστικοποιηθεί η ένταξή τους στο πρόγραμμα.
Πρόκειται όντως για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων της περιοχής μας. Αναμένουμε το αποτέλεσμά της.
Γ.Δ.


Μικρά βήματα
Μικρή παρέμβαση αλλά σημαντική για τους δημότες του δήμου Ξάνθης.
Για τα 11 σημεία δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο προσφορά του δήμου, με απώτερο στόχο να επεκταθεί το δίκτυο και σε άλλες περιοχές.
Έτσι, σταδιακά, επεκτείνεται το δίκτυο της ελεύθερης ασύρματης σύνδεσης (WiFi).
Τα σημεία στον ιστό της πόλης είναι στην κεντρική πλατεία, πλατεία διοικητηρίου, παιδική χαρά Βλαχοπούλου, πάρκο Μεγάλου Αλεξάνδρου, πάρκο Λιμνίου, πάρκο Κυψέλης.
Το είπαμε και στην αρχή. Μικρά βήματα που διευκολύνουν τους χρήστες στο να συνδεθούν με το δίκτυο WiFi4EU δωρεάν.
Γ.Δ.


Ο δικός μας Ελύτης

25 χρόνια σαν χθες που έφυγε ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Ο ποιητής του «Άξιον Εστί», ο τραγουδιστής του ήλιου, της θάλασσας, της Ελλάδας της ζωής του έρωτα, του φωτός! Στο έργο του, που καταξιώθηκε παγκοσμίως με τη βράβευση του «Άξιον Εστί» το 1979 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, συναντήθηκε η ελληνική παράδοση με τον υπερρεαλισμό, η πολυσημία των λέξεων με τον λυρισμό, το φως του Αιγαίου με το μυστήριο της ύπαρξης: Τον θυμόμαστε με τον «Μικρό Ναυτίλο:  «Ότι μπόρεσα ν᾿ αποχτήσω μία ζωή από πράξεις ορατὲς για όλους, επομένως να κερδίσω την ίδια μου διαφάνεια, το χρωστώ σ᾿ ένα είδος ειδικού θάρρους που μου ῾δωκεν η Ποίηση: να γίνομαι άνεμος για το χαρταετὸ και χαρταετὸς για τον άνεμο, ακόμη και όταν ουρανὸς δεν υπάρχει.
Δεν παίζω με τα λόγια. Μιλώ για την κίνηση που ανακαλύπτει κανεὶς να σημειώνεται μέσα στη «στιγμή» όταν καταφέρει να την ανοίξει και να της δώσει διάρκεια. Οπόταν, πραγματικά, και η Θλίψις γίνεται Χάρις και η Χάρις Άγγελος· ἡ Ευτυχία Μοναχή και ἡ Μοναχή Ευτυχία.
με λευκές, μακριὲς πτυχὲς πάνω απὸ το κενό ένα κενό γεμάτο σταγόνες πουλιών, αύρες βασιλικού και συριγμούς υπόκωφου Παραδείσου».
Μ.Ξ.


Τιμήθηκε η Εμινέ Μπουρουτζή

Φίλος συμπολίτης μας έστειλε μια ενημέρωση για την τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθη από το Προξενείο των ΗΠΑ  προς την συμπολίτισσά μας Πομάκα, κυρία Εμινέ Μπουρουτζή.
Μας γράφει: «Η τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπο της Εμινέ Μπουρουτζί έγινε διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Ζoom, όμως σε αυτήν συμμετείχε και ο ίδιος ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ. Ο κος Πάιατ εξήρε τη δράση της Εμινέ Μπουρουτζή, η οποία κατάγεται από τα Πομακοχώρια της Ξάνθης και έχει εργαστεί ποικιλοτρόπως για την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, την διατήρηση και διάδοση της πομακικής παράδοσης, την απασχόληση των γυναικών, την επιμόρφωσή τους και την εν γένει συμμετοχή τους στα κοινά. Πέρα από την ατομική δράση, η Εμινέ Μπουρουτζή εργάζεται πάνω σε όλα αυτά και με όχημα τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων Ξάνθης, του οποίου είναι ιδρύτρια».
Πηγή: reportal.gr


H AstraZeneca και τα άγνωστα παιγνίδια
Ναι λέει η Ελλάδα στο εμβόλιο της AstraZeneca χωρίς δισταγμό. Το είπε από την αρχή, το επανέλαβε και τώρα που υπήρξε μια στάση αναμονής από διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Τελικά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων γνωμοδότησε οριστικά ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι επικίνδυνος για θρομβώσεις.
Πολλοί ανησύχησαν, άλλοι διέκοψαν και μετάθεσαν για αργότερα τον εμβολιασμό. Επρόκειτο για έναν ευρωπαϊκό «πόλεμο»  μεταξύ Ε.Ε. και Λονδίνου.
Τελικά οι ειδικοί αποκατέστησαν τη φήμη και απόδοση του εμβολίου, παρότι έγινε μεγάλη ζημιά με τις αρχικά 17 χώρες που το σταμάτησαν, ενώ συνεχίζεται κανονικά στη Μεγάλη Βρετανία χωρίς προβλήματα παρενεργειών.
Γ.Δ.


Ζητούν να έρθουν τα εμβόλια
Συζητούσε η παρέα προχθές, ήρεμα και πολιτισμένα.   Σε έναν διάλογο χωρίς σκοπιμότητες.
Φυσικά το θέμα ήταν τα εμβόλια, ο εμβολιασμός.
Κατάληξη της συζήτησης;  Όλοι συμφώνησαν πως πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμού. Δηλαδή, να στείλει η Ε.Ε. μεγάλες παρτίδες των εμβολίων, να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, να βγουν οι άνθρωποι έξω, να ξεμπερδέψουν από τον φόβο του ιού, ν’ ανασάνουν, να ζήσουν κανονικά.
Αυτά ζητούν. Επιστροφή στην κανονικότητα. Κι αυτά βέβαια θα έρθουν μέσω του εμβολιασμού. Τώρα, ποιας εταιρείας θα είναι τα εμβόλια, αυτό λίγη σημασία έχει.
Γ.Δ.


Σε τεντωμένο σχοινί…
Ο Σαββόπουλος είχε τραγουδήσει για εκείνο τον χειμώνα που, άμα τον πηδούσαμε, θα καθαρίζαμε για άλλα δέκα χρόνια. Αν έγραφε ξανά το τραγούδι, θα μπορούσε να το περιορίσει σε αυτόν τον Μάρτιο. Συμβαίνουν ακραία πράγματα. Και στο μέτωπο της πανδημίας χάνεται πια η μπάλα. Η κόπωση, η κατάθλιψη και η οργή των πολιτών, οι συγκεντρώσεις στις πλατείες, οι καβγάδες στην Επιτροπή, τα πέρα-δώθε και τα μέσα-έξω των μέτρων, το επόμενο δεκαήμερο που πάντα είναι κρίσιμο, το τεταμένο πολιτικό κλίμα. Ολα αυτά δημιουργούν την αίσθηση μιας χώρας που βαδίζει προς την έξοδο της υγειονομικής κρίσης πάνω σε ένα τεντωμένο, ξεφτισμένο σχοινί. Και, ημέρα με την ημέρα, λούζεται τη χολή της, τεντώνοντας τα νεύρα της στα άκρα.
Και κάπως έτσι, σκυμμένοι πάνω από τα πληκτρολόγια σε εικονικούς εμφυλίους, βουτώντας τις γλώσσες μας στο φαρμάκι που έχουμε ο ένας για τον άλλον, ασθμαίνοντας και ξεφυσώντας, πετώντας βρισιές από το στόμα, θα μας βρει η επέτειος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Την τιμούμε ως γνήσιοι Έλληνες. Πιο γνήσιους δεν έχει.
Κ.Γ.


Δεν το χειρίστηκαν σωστά και δυσφήμισαν την πόλη μας
Μεγάλο ολίσθημα για την αντιπολίτευση του δήμου Ξάνθης ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα του συνωστισμού στην πλατεία. Γενικότερα η εικόνα που παρουσιάστηκε σε εκπομπή με τους δικούς μας να ξεκατινιάζονται από τα παράθυρα είναι απολύτως δυσφημιστική για την πόλη μας. Κι επειδή η κριτική όσων είδαν την εκπομπή είναι αφοριστική και για την δημοτική αρχή και για την αντιπολίτευση τώρα προσπαθούν να τα μαζέψουν και να ανασκευάσουν. Γράφει λοιπόν ο κ. Μελισσόπουλος στο fc : « Προσπάθησα από την αρχή της συνέντευξης να διευκρινίσω ότι την ευθύνη αυτής της αστοχίας και του λάθους «μηνύματος» έχει η Δημοτική Αρχή και το Κέντρο Πολιτισμού και σε καμία περίπτωση οι νέοι άνθρωποι του τόπου μας, οι οποίοι μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα εγκλεισμού και απομόνωσης το μόνο που προσπάθησαν ήταν να διασκεδάσουν λίγο και να εκτονωθούν. Προσπάθησα επίσης να περάσω το μήνυμα ότι αυτές οι εικόνες ήταν προϊόν ατυχών χειρισμών και δεν έχουν να κάνουν ούτε με την ιστορία, ούτε με την παράδοση που έχει η πόλη μας στις καρναβαλικές και γενικότερα στις πολιτιστικές  εκδηλώσεις».
Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Δηλαδή δεν υπάρχει ατομική ευθύνη αλλά μόνο πολιτική ευθύνη κι ότι δόθηκε λάθος μήνυμα από την δημοτική αρχή; Οι νέοι μας δεν γνωρίζουν τι περάσαμε και τι περνάμε; Κάποιοι απ’ αυτούς δεν έχασαν δικούς τους ανθρώπους;
Το να απαλλάσσεις από κάθε ευθύνη όλους αυτούς, αυτό λέγεται «γλείψιμο» για να μην χάσουμε ψηφαλάκια και φυσικά δεν τους κάνεις καλύτερους.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μελισσόπουλος και ο κ. Τσέπελης θα μπορούσαν να καβγάδιζαν στο δημοτικό συμβούλιο και όχι στα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας εκθέτοντας την πόλη μας.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αθλητικά Σχολεία Την επαναφορά του θεσμού των αθλητικών σχολείων, με την έναρξη λειτουργία…