Δριμύ ‘κατηγορώ’ Βορίδη- Μαζαράκη για τις καταστροφές στο κολυμβητήριο
Θέτουν το θέμα προ ημερησίας στην Επιτροπή Π.Ζ. Άμεση ενέργεια του δήμου η περίφραξη του κτιρίου και του αύλειου χώρου για να περιοριστούν οι επιδρομές, σύμφωνα με τον Ν. Σπυριδόπουλο
Για ακόμη μια φορά, σε οξύ τόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Βορίδης και Σπύρος Μαζαράκη, θέτουν το ζήτημα της «διάσωσης» του κολυμβητηρίου, αυτή τη φορά με αφορμή τις εκτεταμένες καταστροφές από επιδρομές επιτήδειων, οι οποίοι δε χάνουν ευκαιρία να αποσπάσουν κάθε υλικό του χώρου για να το πουλήσουν σε εξευτελιστικές, βεβαίως τιμές.
Αν για το κολυμβητήριο μέχρι σήμερα χρειαζόταν οι πόροι για την εξασφάλιση των καυσίμων, πλέον είναι απαραίτητες και οι επισκευές, αφού μέχρι και οι τζαμαρίες έχουν σπάσει και πλέον ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπαίνει μέσα και να καταστρέφει ανενόχλητος. Η δε πρόθεση ορισμένων να συνεχίσουν τη «λεηλασία» αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ακόμη και πολίτες της περιοχής προβαίνουν σε καταγγελίες, όταν μπροστά στα μάτια τους βλέπουν να συνεχίζονται οι καταστροφές στο χώρο.
Οι «Πολίτες για την Αλλαγή» θέτουν το θέμα προ ημερησίας στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και ζητούν από τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της. Από την πλευρά του ο Νίκος Σπυριδόπουλος, αρμόδιος Άθλησης του δήμου Ξάνθης, ενημερώνει ότι προωθείται άμεσα περίφραξη του κτιρίου και του αύλειου χώρου για να περιοριστούν οι επιδρομές, ωστόσο παραδέχεται ότι δεδομένων των οικονομικών του δήμου το τοπίο παραμένει εξαιρετικά θολό για το πότε, πώς και αν θα λειτουργήσει ξανά το κολυμβητήριο Ξάνθης.
Για αποτυχία προστασίας του Κολυμβητηρίου μιλούν Βορίδης- Μαζαράκης
Με επιστολή τους στον πρόεδρο της Επιτροπής Παναγιώτη Ταρενίδη, οι «Πολίτες για την Αλλαγή» ζητούν να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση και προτείνουν μάλιστα την παραίτηση του Νίκου Σπυριδόπουλου, ως ελάχιστη κίνηση αναγνώρισης των ευθυνών του δήμου.
Σημειώνουν τα ακόλουθα:
1. Στην Συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011 είχαμε αναφερθεί στην καταστροφή που συντελείται στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Ξάνθης και ζητήσαμε απαντήσεις από τον κ. Δήμαρχο που προήδρευε τότε της Επιτροπής, να μας πει πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την σταδιακή απαξίωση και καταστροφή των εγκαταστάσεων, τι μέτρα σκέπτονταν να λάβει για την φύλαξη της Δημοτικής περιουσίας, τι μέλλον επεφύλασσε για το Κολυμβητήριο.
Αντί απαντήσεως μας ανήγγειλε έργο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, προκαλώντας με το ευφυολόγημά του τον «θαυμασμό» των δημοσιογράφων για την «ντρίμπλα» που επεφύλαξε για την αντιπολίτευση. Όμως για μια ακόμη φορά καμιά απάντηση για την «ταμπακιέρα».
Τα μεγάλα όμως λόγια δεν κατάφεραν να προστατέψουν το Δημοτικό μας Κολυμβητήριο το οποίο στις 27-02-2012, ημερομηνία των φωτογραφιών που σας παραθέτουμε παρουσίαζε εικόνα βιβλικής καταστροφής. Όλες οι πλευρικές αλουμινοκατασκευές και τα ηλεκτρικά δίκτυα έχουν καταστραφεί ακριβώς επειδή η Δημοτική Αρχή επέδειξε παροιμιώδη αμέλεια.
Δεν προτιθέμεθα να σας ζητήσουμε ακόμη μια φορά να το προστατέψετε διότι δεν πιστεύουμε ότι θα το κάνετε. Θέλουμε όμως να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας και τον θυμό των συμπολιτών, μας οι οποίοι δεν δέχονται κανένα νέο τεχνικό έργο για την αποκατάσταση των ζημιών, δεν δέχονται να ξαναπληρώσουν αυτά τα οποία πλήρωσαν με 100ντάδες χιλιάδες ευρώ.
Ζητούμε να αναλάβετε επιτέλους μια φορά τις ευθύνες σας. Σας καλούμε να πληρώσετε Εσείς την αμέλειά σας, ως μόνοι υπεύθυνοι. Ζητούμε δε, την παραίτηση του υπεύθυνου των Δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, ο οποίος δεν μπόρεσε να προστατέψει την περιουσία των Ξανθιωτών, η οποία από παράλειψή του υπέστη ζημιά 10άδων χιλιάδων ευρώ.
Ν. Σπυριδόπουλος: «Περιφράσσουμε το χώρο με εντολή δημάρχου»
Ο Νίκος Σπυριδόπουλος, απαντά μέσω του «Ε», ότι με εντολή δημάρχου προωθείται η περίφραξη του κτιρίου, αλλά και του αύλειου χώρου, ώστε να περιοριστούν οι επιδρομές. Ακόμη, όπως σημείωσε, ενδέχεται να τοποθετηθεί και φύλακας με συμπληρωματικά καθήκοντα για την περιοχή, μέσω της Κοινωφελούς Εργασίας. Ωστόσο, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, η φύλαξη και προστασία θα ήταν αποτελεσματικότερη, μέσω των κολυμβητών και μελών των συλλόγων που θα επισκέπτονταν καθημερινά το χώρο.
Και επιπλέον, εξαιρετικά επιφυλακτικός για το μέλλον του κολυμβητηρίου εμφανίζεται ο Ν. Σπυριδόπουλος μετά και την τελευταία συνάντηση για το θέμα με το δήμαρχο, όπου απορρίφθηκε η πρόταση τοποθέτησης καυστήρα πέλλετ, για την καύσιμη ύλη του οποίου τα έξοδα θα κάλυπταν οι σύλλογοι, με το σκεπτικό ότι ο δήμαρχος επιθυμεί μία πιο μόνιμη και λιγότερο δαπανηρή λύση.
«Πράγματι, η καθυστέρηση οδηγεί σε περισσότερες καταστροφές και αυτό αναμφίβολα είναι εις βάρος του δήμου και των δημοτών», παραδέχτηκε ακόμη ο υπεύθυνος άθλησης του δήμου, συμπληρώνοντας όμως ότι: «για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης θα απαιτηθεί μελέτη και άρα χρήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή δε τα έχει στη διάθεσή του ο δήμος. Είναι αδύνατο ο δήμος να προϋπολογίσει κάτι τέτοιο προς το παρόν με τις συνεχείς περικοπές των πόρων του». Πρόσθεσε δε ότι για τον ίδιο θα ήταν «ευχής έργο» να λειτουργήσει το κολυμβητήριο, αλλά μετέφερε και τη σκέψη ότι ένας «τρίτος» ενδεχομένως και να θεωρούσε υπερβολικό το κόστος των 150.000 € για τα 200 περίπου άτομα που εξυπηρετούνται από το χώρο.
Παρόλα αυτά οι ζημιές συνεχίζονται και πρόσφατα πάλι πολίτες της γειτονιάς κάλεσαν την αστυνομία, η οποία όμως δεν κατάφερε να τους πιάσει.
Ο Νίκος Σπυροδόπουλος πάντως εκτιμά ότι οι ζημιές δεν υπερβαίνουν τα 2.000- 3.000 ευρώ, αν και οι ΠγτΑ κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες ευρώ. «Σπάσαν τα τζάμια και πήραν ένα καλώδιο, δεν αφαίρεσαν τα αλουμίνια ακόμα. Αν και μέσα σε αυτές τις συνθήκες φτώχειας, οι δράστες δεν ενδιαφέρονται που κάνουν π.χ. 500 ευρώ ζημιά για να βγάλουν 20-30 ευρώ», αναφέρει.
«Δε χρειάζεται να ζητούν παραίτηση, θα το κάνω μόνος μου!»
Σχετικά με το κάλεσμα σε παραίτηση από τους ΠγτΑ, ο Νίκος Σπυριδόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά: «δε χρειάζεται να το ζητούν, σε λίγο θα το κάνω μόνος μου», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει το μέγεθος των προβλημάτων που συναντά, αναλαμβάνοντας αυτά τα καθήκοντα. «Έχω υπ’ ευθύνη μου τόσα αθλητικά κέντρα και δεν διαχειρίζομαι ούτε ένα ευρώ! Δε μπορώ να επέμβω για μικροδιορθώσεις και καλούμαι να παρακαλάω υπηρεσίες, τεχνικούς και συνεργεία για να συνδράμουν. Ο Οργανισμός Άθλησης διαχειριζόταν ένα ποσό, σήμερα δεν έχουμε τίποτα, ούτε για τα πιο απλά. Ένα χρόνο ζητάμε φράχτη και δεν έχει γίνει ακόμη η προμήθεια για τα σίδερα μέσω διαγωνισμού! Οι ΠγτΑ θα πρέπει για να κρίνουν, να ζυγιάζουν και την εποχή!», καταλήγει ο ίδιος.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr