Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Προσδοκά επίλυση δικών της προβλημάτων λόγω του καλού κλίματος…

Προσδοκά επίλυση δικών της προβλημάτων λόγω του καλού κλίματος…

0

Θετικά αντιμετωπίζει η μειονότητα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στις 3 Οκτώβρη του 2005. Δήμαρχος Μύκης: «Όπως ανοίγει μια καινούργια σελίδα με την Τουρκία και την Ε.Ε. πιστεύω ότι θ’ ανοίξει μια καινούργια σελίδα και στην μειονότητα».

Ορχάν Χατζηιμπράμ, Δικηγόρος: «Θα εμπεδωθεί η ειρήνη. Θα μπορέσουμε να αποτελέσουμε μια μικρή γέφυρα να βάλουμε ένα λιθαράκι και μεις στις καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Το ραντεβού καθορίστηκε…Ο λόγος για την ημερομηνία 3 Οκτωβρίου 2005 που σηματοδοτεί την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και δόθηκε από τους «25» της Ε.Ε. στην Τουρκία – παρότι η ίδια την περίμενε νωρίτερα την Άνοιξη και χωρίς κανένα όρο – εντούτοις θα έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη σε σχέση με το χρόνο, αφού δεν παρεκκλίνει πολύ του δικού της.

Οι «25» όμως δεν της τα προσφέρουν όλα απλόχερα…αν κρίνουμε από το τι προϋποθέτει αυτή η ημερομηνία:

1)Όπως κατέστησε σαφές ο προεδρεύων του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλτενένκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το τέλος του δείπνου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι 25 συμφώνησαν ότι μπορούν να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου του 2005, ότι στόχος αυτών των διαπραγματεύσεων είναι η ένταξη της Τουρκίας στην Ενωμένη Ευρώπη, αλλά και ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί. Ως εκ τούτου ο χαρακτήρας αυτών των διαβουλεύσεων είναι ανοιχτός, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι αν καταστεί σαφές ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη του στόχου της ένταξης της Τουρκίας στην Ενωμένη Ευρώπη θα αναζητηθούν τρόποι για τη μεγαλύτερη δυνατή ένταξη αυτής της χώρας στις ευρωπαϊκές δομές.

2)Αναφορικά με το θέμα της Κύπρου ζητήθηκε από την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία υπογράφοντας το πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνιακής Ένωσης έως την 3η Οκτωβρίου, γεγονός που ικανοποίησε την Κύπρο που εκφράζεται ως «βέλτιστος και αξιοπρεπής συμβιβασμός». Συμπερασματικά οι Ευρωπαίοι ζητούν από την Άγκυρα να κάνει βήματα, ώστε να καταφέρει να πληροί τα ενταξιακά κριτήρια.

Την απήχηση που είχε η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών στην μειονότητα, καθώς και τις προσδοκίες που δημιουργούνται από μια ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, διερευνήσαμε ζητώντας την τοποθέτηση του Δημάρχου Μύκης κ. Μουτζαχήντ Ντουκιαντζή και του γνωστού δικηγόρου κ. Ορχάν Χατζηιμπράμ.

Μια καινούργια σελίδα βλέπει να ανοίγει για την Τουρκία αλλά και την μειονότητα ο Δήμαρχος Μύκης: «Όπως ανοίγει μια καινούργια σελίδα με την Τουρκία και την Ε.Ε. πιστεύω ότι θ’ ανοίξει μια καινούργια σελίδα και στην μειονότητα. Το θέμα το αντιμετωπίζουμε πολύ θετικά και είμαστε υπέρ της σμίκρυνσης του χρόνου αυτών των διαδικασιών. Πιστεύω ότι θα αλλάξουν πολλά και σε πολλούς τομείς. Στον οικονομικό, στον κοινωνικό στον πολιτικό τομέα. Θα υπάρχουν καλύτερες σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και κάποια προβλήματα που χρειαζόταν πολιτική βούληση για να επιλυθούν, εξαιτίας του καλού κλίματος θα βρουν το δόμο προς τη λύση τους».

Διευκρινίζοντας ο κ. Ντουκιανζή ανέφερε όλα τα πάγια αιτήματα της μειονότητας ευελπιστεί να βρουν λύση λόγω του καλού κλίματος . Θέματα εκπαιδευτικά, την εκλογή του Μουφτή από την μειονότητα, το θέμα των βακούφικων.

Αναφορικά με το θέμα της αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία ο κ. Ντουκιαντζή είπε: «Όλα αυτά θα λυθούν από μόνα τους μετά την ενταξιακή πορεία»

Ο κ. Χατζηιμπράμ, θέτει το θέμα σε μια ευρύτερη βάση, μέσα στο οποίο εντάσσονται οι βαλκανικές χώρες και πως η γενικότερη κατάσταση στο νότιο άκρο της Ευρώπης, επηρεάζεται από την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε: «Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη της πορείας της Τουρκίας και του Τουρκικού λαού προς την Ευρώπη, που ξεκίνησε το 1963 μαζί με την Ελλάδα και ενώ η Ελλάδα πραγματοποίησε το 1981 το όνειρό της, η Τουρκία λόγω κάποιων εσωτερικών της καταστάσεων δεν το κατάφερε. Θα εμπεδωθεί η ειρήνη, οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα αναπτυχθούν περισσότερο και θα επηρεάσουν και όλες τις Βαλκανικές χώρες. Νομίζω ότι θ’ αλλάξει η περιοχή των Βαλκανίων, θα δοθεί μεγαλύτερη ώθηση αναπτυξιακή σ’ αυτές τις χώρες, θα επεκταθεί η Ευρώπη, θα σηματοδοτήσει αλλαγές στα εσωτερικά της Τουρκίας».

Αναφορικά με το κατά πόσο επηρεάζει αυτό τη μειονότητα: «Δεν νομίζω ότι θα επηρεαστεί πολύ η μειονότητα από την ένταξη της Τουρκίας. Η μειονότητα επηρεάστηκε από την ένταξη της Ελλάδας, γιατί σ’ αυτή δραστηριοποιείται οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά. Θα υπάρξει όμως κάποια θετική επίδραση εξαιτίας των καλών σχέσεων. Θα μπορέσουμε να αποτελέσουμε μια μικρή γέφυρα να βάλουμε ένα λιθαράκι στις καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Αναφορικά με τον όρο που επιβλήθηκε από την Ε.Ε. να αναγνωρίσει η Τουρκία την Κύπρο: «Η Τουρκία σ’ αυτή τη φάση δεν ήθελε να προβεί σε καμιά άλλη ενέργεια εκτός απ’ αυτή που είχε προηγηθεί με την επίλυση του Κυπριακού με το σχέδιο Ανάν. Η Ευρώπη τώρα θέτει κάτι παραπάνω απ ‘ ότι προέβλεπε ή ρύθμιζε το σχέδιο Ανάν. Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία έχει εσωτερικά προβλήματα. Υπάρχουν άνθρωποι που αντιδρούν και στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Νομίζω ότι όλα αυτά θα διευθετηθούν μόνα τους μέσα στο διάβα του χρόνου και στις ενταξιακές προσπάθειες που θα γίνουν. Πιστεύω ότι η αναγνώριση της Κύπρου, δεν είναι τόσο σημαντική όσο η επίλυση του Κυπριακού, αφού με την αναγνώριση δεν εξασφαλίζεται η επίλυση».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κλείνει ο ΟΣΕ το Σιδηροδρομικό Σταθμό Σταυρούπολης

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του ΟΣΕ από την 1η Σεπτεμβρίου, με την έναρξη των …