Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η ΦΕΞ εν μέσω της πανδημίας

Η ΦΕΞ εν μέσω της πανδημίας

0

Ο απολογισμός του Προέδρου της ΦΕΞ κ.Τσότσου, για όσα η πανδημία στέρησε από τον πολιτισμό της πόλης και όσα η ΦΕΞ κατάφερε στις νέες ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες

 

Σε απολογισμό μίας ιδιαίτερα δύσκολης χρονιάς τόσο για το πολιτισμό, όσο και για τις τέχνες προέβη ο πρόεδρος της ΦΕΞ, κύριος Απόστολος Τσότσος. Σε μία χρονιά που ήταν καθοριστική για την χώρα μας όσο και γενικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΦΕΞ επιδιώκει την όσο το δυνατόν εγγύτερη επαφή με τους πολίτες της Ξάνθης.

Συγκεκριμένα στον απολογισμό του ο Πρόεδρος της ΦΕΞ εστιάζει στις διαφορετικές συνθήκες οι οποίες κυριάρχησαν την απερχομένη χρονιά, και ξεκίνησαν να λαμβάνουν χώρα κατά τη στιγμή στην οποία οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές ήταν στο ζενίθ τους, με αποτέλεσμα αυτές να ακυρωθούν.

Παρόλα αυτά μέχρι το πρώτο καθολικό lockdown, είχαν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετά δρώμενα τα οποία αφορούσαν ομιλίες αλλά και προβολές ταινιών μικρού μήκους από το Φεστιβάλ Δράμας. Ακόμα όπως αναφέρεται το Εργαστήριο Παραδοσιακών Χορών της ΦΕΞ πρόλαβε και συνδιοργάνωσε με το Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος (ΕΡΚΕΤ) το 10ο Φεστιβάλ φωνητικών συνόλων παραδοσιακής μουσικής. Φιλοξενήθηκε επίσης η μουσικοχορευτική εκδήλωση στο κλειστό δημοτικό αμφιθέατρο με παρουσία χορευτικών παραδοσιακών συνόλων από όλη την Ελλάδα.

 

Ο μαύρος Μάρτης των τεχνών του 2020

Ο Μάρτης του 2020 ωστόσο όπως αναφέρει ο κ. Τσότσος, υπήρξε καθοριστικός καθότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ήταν από τους πρώτους τομείς οι οποίοι τέθηκαν σε αναστολή , οι οποίες συνδυάστηκαν και με το παγερό κλείσιμο του Μουσείου, το οποίο διατηρεί τις πύλες του κλειστές μέχρι και σήμερα.

Με δεδομένο ότι η ΦΕΞ αποτελεί ένα σύλλογο ο οποίος βασίζεται στην  αλληλεπίδραση του ίδιου του ανθρώπου με τον άνθρωπό, η πνειονότητα των εκδηλώσεων δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθούν όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά με την απόλυτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Συγκεκριμένα για το υπόλοιπο 2020 επιτεύχθηκε  κατά χρονολογική σειρά η υλοποίηση των εξής εκδηλώσεων:

– Σεμινάριο Αυτογνωσίας στην αυλή με τα Χαμάμ για την ενίσχυση του Μουσείου

– 3 Συναυλίες στην αυλή με τα Χαμάμ με περιορισμό τα 50 άτομα όλες για την ενίσχυση του Μουσείου

– Συμμετοχή του ράδιο Ξάνθη σε τριήμερο δρώμενο του café bar Μπαχάμες.

– Παρουσίαση Βιβλίου με τίτλο ‘’Γύρω από το τραπέζι’’ του τμήματος δημιουργικής γραφής.

– Παρουσίαση της ιστορίας της πόλης στα μέλη της λέσχης ανάγνωσης ‘’Δυο λαλούν και όλοι διαβάζουν’’ στα γενέθλια του Μάνου Χατζιδάκι

– Ψηφιακό φεστιβάλ Μάνος Χατζιδάκις τον Οκτώβριο

Ακόμα είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί πως όλα τα εργαστήρια της ΦΕΞ λειτούργησαν με ιδιαίτερο ζήλο με σκοπό να ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους τον Οκτώβρη του 2020. Έτσι λοιπόν κάποια εργαστήρια κατάφεραν να παραμείνουν ανοιχτά έστω και διαδικτυακά την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Γενικότερα όμως, κάτω από τις συνθήκες που δημιούργησε το πρώτο lockdown και μέχρι τα τέλη Μαΐου άρχισε να τίθεται θέμα επιβίωσης του συλλόγου καθώς και θέμα πιθανού κλεισίματος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, όπωςεπισημαίνει ο κ. Τσότσος.

 

Οι δράσεις εν μέσω της πανδημίας

Ωστόσο η χρόνια όχι μόνο δεν ήταν απολύτως χαμένη, αλλά αντίθετα τέθηκαν και τα θεμέλια για ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες. Παρακάτω αναφέρονται οι δράσεις του Συλλόγου οι οποίες τον κράτησαν για ακόμα μία φορά δημιουργικό και ζωντανό.

  1. Κατατέθηκαν προτάσεις σε τρία προγράμματα του ΥΠ.ΠΟ οι οποίες εγκρίθηκαν.
  • Ψηφιακός Πολιτισμός με τα εξής αποτελέσματα:

-Δημιουργήθηκε νέα σύγχρονη βάση δεδομένων

-Προσλήφθηκε  επιστημονικός συνεργάτης για την ψηφιοποίηση των αρχείων και των συλλογών του Μουσείου

-Επανασχεδιάστηκε η προβολή του συλλόγου  (rebranding) με νέο λογότυπο και νέο site που θα ανακοινωθούν μέσα στον Μάρτιο του 21.

  • Ακόμα η άυλη πολιτιστική κληρονομιά που βοήθησε σε:

-Εργασίες συντήρησης, αναβάθμισης των υποδομών του μουσείου & ανανέωση εξοπλισμού.

-Δημιουργία ‘’Πωλητηρίου’’ αναμνηστικών για την πόλη της Ξάνθης, το οποίο θα είναι έτοιμο τον Μάρτη του 21 και θα λειτουργήσει με την επαναλειτουργία του Μουσείου.

  • 1821 Ελληνική επανάσταση και αναμονή της Θράκης έναν αιώνα για την ελευθερία (τρέχει αυτή την στιγμή στο Μουσείο και για όλο το 2021)
  1. Κατατέθηκε μία πολυθεματική διετή πρόταση στο Ίδρυμα Μποδοσάκη με κεντρικό άξονα την ‘’Ενίσχυση συμμετοχής των πολιτών στα κοινά’’ που παρά την υψηλή βαθμολογία τελικά δεν εγκρίθηκε λόγω του αυξημένου αριθμού αιτήσεων.

III. Οργανώθηκε καμπάνια CrowdFunding ‘’Στηρίζω το μοναδικό Μουσείο της Πόλης’’ η οποία στήριξε και τα παγία έξοδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

  1. Η ΦΕΞ ακόμα συμμετείχε στην Biennale Δυτικών Βαλκανίων για την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και των συλλογών του Μουσείου.
  2. Παράλληλα εκδόθηκε το ετήσιο Ημερολόγιο της ΦΕΞ ‘’Ταξιδεύοντας στην Ξάνθη’’ (Τόμος ΙΙ) & Επανέκδοση του Καταλόγου των εκθεμάτων του Μουσείου που είχε εξαντληθεί.
  3. Ακόμα εκδόθηκε το πολυτελές λεύκωμα σε συνεργασία με την Περιφέρεια για τους Έλληνες Βλαχόφωνους της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης βασισμένο στο αρχείο της κ. Μαργαριτοπούλου Χαρίκλειας μετά από διετή έρευνα, μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση του υλικού. Το λεύκωμα διατίθεται στο Μουσείο.

VII. Έγινε ΔΩΡΕΑ στον σύλλογο χώρου 120m2 από τον κ. Λάζιο Μάριο επί της οδού Βενιζέλου ο οποίος θα αποτελέσει βοηθητικό χώρο του μουσείου ως αίθουσα τεκμηρίωσης και καταγραφής των εκθεμάτων που δωρίζονται στην ΦΕΞ.

Κλείνοντας τον απολογισμό του ο κ. Τσότσος αναφέρει πως μένοντας όλοι υγιείς θα μεγαλώσει η οικογένεια της ΦΕΞ διότι όπως λέει χαρακτηριστικά «θα ξεκινήσουμε με νέο αέρα στα πανιά μας, δεδομένου ότι είμαστε εδώ να στηρίζουμε και να δίνουμε βήμα σε παλιούς και νέους συνεργάτες, φίλους και μέλη που θέλουν και αγαπούν όλα αυτά που μπορεί να προσφέρει η ΦΕΞ στην πόλη.»

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μνημόσυνο για τους ιδρυτές και ευεργέτες του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Η τελετή μνημοσύνου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2024, στις 10:00, στον Ιε…