Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τη Δευτέρα 8/2 ξεκινούν οι εμβολιασμοί στο ΚΥ Ξάνθης

Τη Δευτέρα 8/2 ξεκινούν οι εμβολιασμοί στο ΚΥ Ξάνθης

0

Σε εκκρεμότητα ο προγραμματισμός για την επιβεβαίωση της τρίτης φάσης λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων, που περιλαμβάνει και το ΚΥ Αβδήρων

Προχωρούν οι εμβολιασμοί για τους άνω των 80 ετών- Προτεραιότητα να μη χάνονται δόσεις του εμβολίου-Δεν νοσηλεύονται πλέον ασθενείς covid στο Νοσοκομείο

Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου ξεκινά η λειτουργία του Εμβολιαστικού Κέντρου στο ΚΥ Ξάνθης (πρώην ΙΚΑ) το οποίο και θα αποτελεί την τέταρτη εμβολιαστική γραμμή στο νομό, μετά τις δύο στο Νοσοκομείο και την τρίτη στο ΚΥ Εχίνου. Αυτό διαβεβαίωσε στο «Ε» η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης Ειρήνη Χατζοπούλου, τονίζοντας ότι οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού αποτελούν παγκοσμίως μία πρωτόγνωρη επιχείρηση με την εμπλοκή πολλών φορέων και υπηρεσιών.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η ημερομηνία έναρξης για τη λειτουργία και της τρίτης φάσης των εμβολιαστικών κέντρων (που αναμενόταν στις 15/2), όπου περιλαμβάνεται και το Κέντρο Υγείας Αβδήρων που αναμένεται να εξυπηρετήσει σε μεγάλο βαθμό τους κατοίκους του κάμπου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αναμένεται να λειτουργήσει το σύνολο των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων στη χώρα, ενώ μετά την έναρξη των εμβολιασμών στα μεγάλα νησιά στα οποία δόθηκε προτεραιότητα, μεταξύ των οποίων και στη Θάσο, σειρά έχουν οι μικρότερες νησιωτικές περιοχές. Μεταξύ αυτών είναι και η Σαμοθράκη, όπου οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου.

Ουσιαστικά, την επόμενη εβδομάδα δίνεται προβάδισμα στα υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ που μετατράπηκαν σε ΚΥ και τα οποία βρίσκονται στα αστικά κέντρα, ώστε να εξυπηρετηθεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Σε προγραμματισμό βρίσκεται και η νέα φάση των εμβολιασμών για τα άτομα άνω των 75 ετών, ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης.

Έμφαση στον συντονισμό για να μη χάνονται δόσεις του εμβολίου

Χωρίς προβλήματα και με αρκετό ενδιαφέρον προχωρούν οι εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο Ξάνθης. Συνολικά στο νομό μας έχουν πραγματοποιηθεί 2.288 εμβολιασμοί (έως 3/2) εκ των οποίων κάποιοι αφορούν και στη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Ο νομός μας σε επίπεδο εμβολιασμών βρίσκεται τέταρτος στην ΑΜΘ μετά τον Έβρο, την Καβάλα και τη Δράμα, όπου όμως μέχρι σήμερα λειτουργούσαν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα. Η διοικήτρια του Νοσοκομείου κα Έλενα Ροφαέλα επεσήμανε ότι δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην εξυπηρέτηση των πολιτών γι’ αυτό και υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία με όσους κλείνουν ραντεβού, ώστε να επιβεβαιώνεται η ώρα προσέλευσης και κυρίως, όπως τόνισε, να μην χάνεται καμία δόση του εμβολίου. «Χάρη στο σωστό συντονισμό έχουμε καταφέρει να μη χαθεί καμία δόση του εμβολίου», σημείωσε η ίδια. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει συνεχής συνεργασία με το Δ’ ΣΣ ώστε να προσέρχονται ένστολοι για εμβολιασμό εγκαίρως, αν προκύψει κάποιο κενό.

Αρκετές ακυρώσεις στο ΚΥ Εχίνου λόγω της απόστασης από την πόλη

Περίπου 60 από το σύνολο των εμβολιασμών της Ξάνθης έχουν πραγματοποιηθεί στο ΚΥ Εχίνου, που λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο από τις 20/1.

Όπως εξήγησε στο «Ε» ο διευθυντής του ΚΥ Δημήτρης Πετρίδης ο κόσμος ενημερώνεται συνεχώς, ωστόσο υπάρχουν αρκετές ακυρώσεις γιατί δεν εξυπηρετεί τον πληθυσμό της πόλης η μετάβαση στον Εχίνο για τη διενέργεια του εμβολίου. Οι κάτοικοι του Εχίνου ενημερώνονται για τη δυνατότητα να προσέλθουν για εμβολιασμό, όμως, έχει εντοπιστεί μία δυσκολία ως προς το κλείσιμο του ραντεβού μιας και οι περισσότεροι δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία, ενώ τα παιδιά τους φεύγουν για δουλειά με αποτέλεσμα να μην έχουν την καθοδήγηση για να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι οι κάτοικοι του οικισμού έχουν πλέον ενημερωθεί πλήρως για τα μέτρα και τα τηρούν και αυτός είναι και ο λόγος που εντοπίστηκαν ελάχιστα κρούσματα κορωνοϊού στον Εχίνο στο δεύτερο κύμα της έξαρσης (και αυτά ήταν εισαγόμενα).

Σημαντικά μειωμένος ο αριθμός των ασθενών covid-Διακομίζονται στο Νοσοκομείο αναφοράς

Η καλή επιδημιολογική εικόνα του νομού μας αποτυπώνεται στο Νοσοκομείο Ξάνθης. Καθημερινά, προσέρχονται πολύ λιγότερα άτομα με συμπτώματα, ενώ μικρός είναι και ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων που προκύπτουν από τους μοριακούς ελέγχους.

Πλέον στο ΓΝΞ δεν νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό και τα περιστατικά διακομίζονται στο νοσοκομείο αναφοράς στην Αλεξανδρούπολη, όπως γινόταν πριν την έξαρση της πανδημίας.

Πάντως, οι κλινικές covid παραμένουν σχεδόν ακέραιες στο νοσοκομείο και σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν και πότε η επιδημιολογική κατάσταση θα επιδεινωθεί, και άρα θα προκύψει και αυξημένη ανάγκη νοσηλειών.

 

Οι εμβολιασμοί στην ΑΜΘ

Περιφερειακή Ενότητα Σύνολο εμβολιασμών
ΕΒΡΟΥ 4.920 (+306 την 03/02/2021)
ΚΑΒΑΛΑΣ 3.466 (+246 την 03/02/2021)
ΔΡΑΜΑΣ 2.545 (+150 την 03/02/2021)
ΞΑΝΘΗΣ 2.288 (+144 την 03/02/2021)
ΡΟΔΟΠΗΣ 1.695 (+120 την 03/02/2021)
ΘΑΣΟΥ 275 (+48 την 03/02/2021)
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…