Πάμε καλά
Η αλήθεια να λέγεται.
Λοιπόν, οι καταστηματάρχες της αγοράς χαμογελούν πλέον.
Αιτία η κίνηση στα μαγαζιά τους που είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική.
Όχι πως θα ισοφαρίσουν τα χαμένα, αλλά τώρα που είναι και εκπτώσεις θα μειώσουν τη ζημιά.
Αυτή είναι η μία πλευρά.
Υπάρχει και η άλλη. Των πελατών, οι οποίοι τηρούν τα μέτρα και τις υποχρεώσεις τους. οπότε και τα δύο μέρη είναι εντάξει. Οι επαγγελματίες που προσέχουν να μην γίνουν αιτία προστίμων, το ίδιο και οι καταναλωτές που δείχνουν προσωπική ευθύνη και συμπεριφορά σωστή.
Γ.Δ.
Αναμένουμε αντιδράσεις
Σε αναμονή είναι η κοινή γνώμη της πόλης μας για τον εντοπισμό των δραστών της καταδρομικής επιχείρησης κλοπής και αφαίρεσης των δύο μαρμάρινων πλακών από το σημείο της οδού Σερρών, δίπλα στο περίπτερο.
Η αναμονή εστιάζεται τόσο προς την πλευρά του Δήμου όσο και της Αστυνομίας.
Προφανώς δεν αναμένουμε καμία θετική αντίδραση από την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων.
Αυτή, παρότι έχει ηθικής μορφής ευθύνες λόγω της αδιαφορίας που υπέδειξε, θα έχει σίγουρα διοικητικές για την αδράνειά της επί σειρά ετών.
Σίγουρα το υπουργείο Πολιτισμού θα ενδιαφερθεί για όσα εγκαίρως ΔΕΝ έπραξαν για να σωθούν τα δύο μαρμάρινα μνημεία ιστορικής αξίας.
Γ.Δ.
Νέα στοιχεία από μάρτυρα
Για να βοηθήσουμε την έρευνα τόσο από πλευράς δήμου όσο και από πλευράς Αστυνομίας, δημοσιοποιούμε μαρτυρία συμπολίτη μας.
Ο οποίος την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, περνώντας από την 28ης, γύρω στις 9 το πρωί είδε την εξής σκηνή: Τέσσερα άτομα, άνδρες, φορώντας τα τζάκετ του δήμου με τα κίτρινα και κόκκινα χρώματα, ολοκαίνουργια, να σκαλίζουν τις πεσμένες πέτρες και να τοποθετούν κορδέλες προστασίας-ενημέρωσης.
Μάλιστα, επί της οδού Σερρών, υπήρχε κι ένα σταθμευμένο φορτηγό.
Εάν οι άνθρωποι αυτοί ήταν όντως του δήμου και κλήθηκαν εκεί για να μαζέψουν τις πέτρες από το γκρέμισμα της κολώνας, γιατί δεν βρέθηκαν στα μπάζα και τα δύο μαρμάρινα μνημεία;
Το ερώτημα είναι σοβαρό. Όπως σοβαρό είναι ποιος ειδοποίησε το δήμο κι έστειλε συνεργείο; Ήταν όντως συνεργείο του δήμου;
Για την διαλεύκανση της υπόθεσης πρότασή μας είναι να ζητηθεί το υλικό από την κάμερα του ξενοδοχείου Ξανθίππειον.
-Εν αναμονή.
Γ.Δ.
Αποφασιστικότητα
Η λέξη γνωστή όπως και το περιεχόμενό της. Μάλιστα κάποιοι, την χρησιμοποιούν είτε με θετικό πρόσημο, είτε άλλοι με αρνητικό.
Λέμε ότι αυτός ο δήμαρχος είναι αποφασιστικός ή ο άλλος δεν είναι. Τέλος πάντων, εμείς οι πολίτες – δημότες αυτής της όμορφης πόλης, θέλουμε οι δημοτικοί μας άρχοντες, οι βουλευτές μας, οι αντιπεριφερειάρχες να είναι Αποφασιστικοί.
Θέλουμε πολλά; Όχι βέβαια! Διότι η αποφασιστικότητα είναι το Α και το Ω στην λειτουργία αυτών που βρίσκονται επικεφαλής των φορέων αυτών.
Αποφασιστικότητα για να λύνονται υποθέσεις, για να προχωρούν, για να υλοποιούνται πράγματα και να μην καρκινοβατούν από αναβολή σε αναβολή.
-Αποφασιστικούς θέλουμε λοιπόν.
Γ.Δ.
Ας το προσπαθήσουν
Είναι λάθος μέγιστο να συγκρίνουμε το Καρναβάλι μας με αυτό της Πάτρας.
Εξάλλου τι νόημα έχει; Η Πάτρα έχει το δικό της κι εμείς το δικό μας που είναι δρομολογημένο σε άλλες βάσεις. Έτσι, η σύγκριση δεν έχει νόημα.
Εξάλλου στην Πάτρα έχουν δημιουργήσει έναν μόνιμο φορέα στον δήμο που ασχολείται αποκλειστικά μ’αυτό.
Αφήνουμε επομένως την Πάτρα και πάμε στο δικό μας για να πούμε πως σωστά ο Ηλίας Ασκαρίδης δήλωσε πως θα κάνουν ό,τι καλύτερο μέσα στο πλαίσιο που θα τους επιτρέψουν οι υγειονομικοί κανόνες. Δηλαδή δράσεις μέσω βίντεο, σόσιαλ μίντια, διαδικτυακές κλπ.
Ας το προσπαθήσουν επομένως κι ας αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα συνεργασίας. Ό,τι κι αν καταφέρουν καλό θα είναι.
Γ.Δ.
Περί τουρισμού
Το’ χουμε πει, το γράψει και το ζούμε. Ότι δηλαδή ο Τουρισμός της θάλασσας δεν μας ευνοεί ως νομό. Σ’ αυτόν τον προορισμό δεν θα μας ψάξει ο τουρίστας.
Το ποιοι είναι οι λόγοι γνωστοί και στα μικρά παιδιά.
Άρα, σωστά κάναμε σα νομός τόσο τις Αποκριάτικες Γιορτές και το Καρναβάλι, σωστά φτιάξαμε τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, κι ακόμη σωστά τις Γιορτές Μουσικής και Χορωδιών.
Σ’ αυτά πάμε καλά και μπορούμε να πάμε καλύτερα οργανωτικά και προβολής τους.
Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις που διαχέονται σε διάφορες χρονικές περιόδους, έχουμε εμπορική κίνηση, άφιξη επισκεπτών από διάφορες περιοχές και εν γένει κίνηση σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης κλπ.
Εδώ άρα πλεονεκτούμε. Υπάρχει όμως κάτι που μένει αναξιοποίητο. Τόσο στην Ξάνθη όπως και σε γειτονικούς νομούς.
Γ.Δ.
Περί τουρισμού ΙΙ
Ποιο είναι λοιπόν αυτό που ενώ υπάρχει δεν αξιοποιήσαμε;
Πρόκειται για τον Ορεινό τουρισμό και εν γένει τον Οικοτουρισμό. Δεν αξιοποιούμε τα βουνά μας, τις λίμνες, την φύση μας, τα ποτάμια, τις ορεινές διαδρομές.
Γενικά, δεν δώσαμε προσοχή στην ορεινή περιοχή. Μια περιοχή που διαθέτει ποικιλία ανθρώπων, όπως και θρησκειών και μνημείων αυτών, διαθέτει γεφύρια πέτρινα, υδρόμυλους, εικόνες μοναδικές της φύσης με πρώτον τον καταρράκτη στον Λειβαδίτη.
Η χλωρίδα και η πανίδα του νομού είναι από τις πλουσιότερες της χώρας.
Αυτά τα δεδομένα πρέπει να προβληθούν, να γίνουν γνωστά και ν’αποτελέσουν στοιχεία της επισκεψιμότητας Ελλήνων και ξένων τουριστών και ταξιδιωτών.
Να ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει;
Γ.Δ.
Μείωση στις αφίξεις προσφύγων
Να λοιπόν που καταφέραμε ως χώρα να βάλουμε μια τάξη στο θέμα των προσφύγων. Θέμα που είχε γίνει πληγή και ντροπή πανευρωπαϊκά.
Έτσι, με δραστική μείωση αφίξεων και φιλοξενουμένων στις δομές των νησιών του Αιγαίου αλλά και του Έβρου, αύξηση επιστροφών, απελάσεων και μετεγκαταστάσεων και επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου έκλεισε το 2020.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μέσα στους 12 μήνες του 2020 σημειώθηκε κατά 80% μείωση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα , ενώ ο αριθμός όσων διαμένουν στις ελληνικές δομές μειώθηκε κατά 63%.
Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς καταγράφηκαν 11.304 αποχωρήσεις αλλοδαπών, ενώ μειώθηκαν κατά 43% οι εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου.
Έτσι, πλέον οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο στις δομές ανέρχονται σε 64.756, όταν τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν 92.383 (μείωση 30%).
Γ.Δ.
Τα Άβδηρα μέσα στα 12 ομορφότερα χωριά της χώρας
Στα 12 πιο όμορφα χωριά της χώρας επιλέχθηκαν τα Άβδηρα από ταξιδιωτικό ηλεκτρονικό περιοδικό. Γίνεται αναφορά στην ιστορία του χωριού καθώς και προτείνεται και ως ταξιδιωτικός προορισμός για την ομορφιά του, τα αρχοντικά του, τα μουσεία του καθώς και το ηλιοβασίλεμα στον Αη Γιάννη. Μάλιστα προτείνεται στον επισκέπτη ως καλύτερος χρόνος επίσκεψης ο Ιούλιος που είναι οι εκδηλώσεις των «Δημοκριτείων». Είναι ενδιαφέρον ότι μεταξύ των υπολοίπων χωριών είναι η Οία της Σαντορίνης με τα ξακουστά ηλιοβασιλέματα, ο Απείρανθος της Νάξου, το Συρράκο των Ιωαννίνων, το Νυμφαίο της Φλώρινας και η Μονεμβασιά, τα Αμπελάκια του Βόλου κ.ά.
Όπως φαίνεται τα Άβδηρα αποκτούν τουριστική ταυτότητα που είναι ένας συγκερασμός της ιστορίας με την ομορφιά του τόπου και τα αξιοθέατά του και αυτό είναι πολύ καλό για τον τόπο μας.
Όμως χρειάζονται πολλά να γίνουν από το δήμο για να αναπτυχθεί ο οικισμός και να σταματήσει η ερήμωσή του. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι και τα νέα ζευγάρια προτιμούν την πόλη. Θα έπρεπε ο δήμος να δώσει έμφαση στον οικισμό των Αβδήρων που είναι η εμβληματική ιστορική έδρα.
Μ.Ξ.
Επιφυλακτικοί οι Γάλλοι και Γερμανοί για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που πρότεινε ο Μητσοτάκης
Δεν υιοθετήθηκε από την ΕΕ η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Πιστοποιητικό εμβολιασμού που έθεσε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, στην τοποθέτησή του, ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού που προτείνει δεν σκοπεύει να οδηγήσει σε οιονδήποτε περιορισμό της ελευθερίας αλλά να δημιουργήσει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας ταξιδιών για όσους το διαθέτουν, Παρίσι και Βερολίνο εμφανίστηκαν σκεπτικοί. Να σημειώσουμε ότι την πρότασή του στήριξαν η Αυστρία αλλά και η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία ενώ επιφυλακτικές εμφανίστηκαν η Γαλλία και η Γερμανία. Είναι μια πρόταση που θα βοηθήσει τον τουρισμό. Αξιοσημείωτο είναι πως η ΙΑΤΑ (Διεθνής Ένωση Αεομεταφορών) έχει ταχθεί υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη και ήδη επεξεργάζονται το ενδεχόμενο να προχωρήσει η χώρα σε διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες όπως το Ισραήλ και η Ρωσία προκειμένου να τονωθεί το τουριστικό ρεύμα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μ.Ξ.