Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ποια είναι τα προβλήματα των αγροτών της ΑΜΘ που ζητούν επειγόντως λύση

Ποια είναι τα προβλήματα των αγροτών της ΑΜΘ που ζητούν επειγόντως λύση

0

Τέθηκαν από τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες Αγροτικών και Αλιείας στην τηλεδιάσκεψη με την νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

 

Αποζημιώσεις  λόγω covid  που εκκρεμούν – Σπήλιος Λιβανός σε Αντιπεριφερειάρχες πρωτογενούς παραγωγής: «Να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα»

 

 

Τηλεδιάσκεψη γνωριμίας με τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες πρωτογενούς παραγωγής που του μετέφεραν τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου είχε ο νέο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός. Την περιφέρειά μας εκπροσώπησαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικών θεμάτων κ. Γιάννης Ζιμπίδης και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αλιείας κ. Ανδρέας Καραγιώργης.

Ποια είναι τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων και αλιέων της ΑΜΘ που ζητούν επειγόντως λύση: 1) Αποζημιώσεις πατατοπαραγωγών

Με την ατζέντα τους γεμάτη προβλήματα που ζητούν άμεσες λύσεις εμφανίστηκαν οι αντιπεριφερειάρχες της ΑΜΘ. Απαριθμώντας αυτά που τέθηκαν τόσο από τον ίδιο όσο και από τον κ. Καραγιώργη, ο κ. Ζιμπίδης ανέφερε: Α) Τις καλοκαιρινές και φθινοπωρινές αποζημιώσεις λόγω covid των πατατοπαραγωγών. Όπως διευκρίνισε δόθηκαν μόνο οι αποζημιώσεις του Μαρτίου και  εκκρεμούν οι υπόλοιπες παραγωγές. Ειδικότερα για την Ξάνθη δόθηκε αποζημίωση για την ανοιξιάτικη παραγωγή του 2020 τον Δεκέμβριο σε 111 παραγωγούς με 869 στρέμματα που έλαβαν 215 ευρώ ανά στρέμμα. Για την φθινοπωρινή παραγωγή δηλώθηκαν 409 στρέμματα από 341 παραγωγούς και για την καλοκαιρινή 1.000 στρέμματα από 716 παραγωγούς. Αυτές οι αποζημιώσεις εκκρεμούν. Το θέμα τέθηκε στον υπουργό και από άλλες περιφέρειες και η απάντηση ήταν πως έχει δρομολογηθεί η καταβολή τους.

 2)Αποζημιώσεις κτηνοτρόφων, σταφυλοπαραγωγών και αλιευτικού συνεταιρισμού Βιστονίδας

Και το δεύτερο θέμα που έθεσαν οι αντιπεριφερειάρχες της ΑΜΘ αφορούσε αποζημιώσεις με πρώτους τους κτηνοτρόφους. Ειδικότερα όπως ανέφερε ο κ, Ζιμπίδης δόθηκε μεν αποζημίωση 4 ευρώ στους κτηνοτρόφους αλλά από την προηγουμένη ηγεσία του υπουργείου τέθηκε ως πλαφόν το γάλα .Δηλαδή δόθηκαν αποζημιώσεις σ’ όσους παραδίδουν γάλα.: «Αυτό έχει αποκλείσει πολλούς κτηνοτρόφους κυρίως σε ορεινές περιοχές που δεν παραδίδουν γάλα γιατί δεν πηγαίνουν οι εταιρείες και είναι άδικο γι αυτούς. Ζητήσαμε να αρθεί αυτή η αδικία», επεσήμανε ο κ.Ζιμπίδης.

Σ’ ότι αφορά τις αποζημιώσεις στους σταφυλοπαραγωγούς που είχαν μείωση διαθεσιμότητας λόγω covid είναι σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής τους και τεκμηρίωσης τους αιτήματος σε συνεννόηση με τις ομάδες παραγωγών.

Τέλος από τον κ. Καραγιώργη τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την Βιστονίδα και τον αλιευτικό συνεταιρισμό που δραστηριοποιείται εκεί και συγκεκριμένα αποζημιώσεις λόγω covid και καθορισμό και οριοθέτηση της λιμνοθάλασσας.

Προτάσεις για την νέα ΚΑΠ με έμφαση στο περιβάλλον

Υπενθυμίζεται ότι είναι υπό διαμόρφωση   ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου για την νέα ΚΑΠ που θα κατατεθεί έως 31 – 12 – 2021. Να σημειώσουμε ότι το πλαίσιο έχει τεθεί από την ΕΕ και μέσα σ’ αυτό τα κράτη μέλη αναπροσαρμόζουν τις πολιτικές τους. Όπως είναι ήδη γνωστό η νέα ΚΑΠ είναι ιδιαιτέρως φιλοπεριβαλλοντική και συνδέει τις επιδοτήσεις με τις καλλιέργειες που θεωρούνται φιλικές προς το περιβάλλον. Επίσης θέτει αυστηρό πλαίσιο στα φυτοφάρμακα καθώς και σε νέα προγράμματα για εγγειοβελτιωτικά έργα, αρδευτικά κ.λ.π.  : «Ο υπουργός μας ζήτησε να καταθέσουμε προτάσεις για την νέα ΚΑΠ καθώς είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός. Έχει ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι με μελέτες να εντάξουμε έργα», επεσήμανε ο κ. Ζιμπίδης ενώ καθώς το έφερε η κουβέντα στο πολύπαθο αρδευτικό έργο της Ξάνθης επανέλαβε: «Χρειάζεται επικαιροποίηση της μελέτης. Το έργο έχει απενταχθεί και χρειάζεται νέο πρόγραμμα . Τέτοια έργα είναι τομεακά και τα χειρίζεται το υπουργείο».

Μεγάλο ενδιαφέρον από τους αγρότες της ΑΜΘ για το πρόγραμμα νέων αγροτών αλλά …πολλοί έμειναν εκτός

Ένα επίσης μεγάλο ζήτημα που τέθηκε στην τηλεδιάσκεψη από τους αντιπεριφερειάρχες της ΑΜΘ ήταν το πρόγραμμα των νέων αγροτών που λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος στην ΑΜΘ έχουν μείνει πολλοί επιλαχόντες. Τα πρόγραμμα είχε δεσμευμένα 28 εκ. το 2017 για την ΑΜΘ. Η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ το αύξησε σε 75 εκ. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί επιλαχόντες. Το αίτημα που τέθηκε είναι να αυξηθεί στα 125 εκ. ευρώ ώστε να καλύψει όλους τους αγρότες.

Σπήλιος Λιβανός σε Αντιπεριφερειάρχες πρωτογενούς παραγωγής: «Να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα»

Την πρόθεσή του να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα, διατύπωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός. Να σημειώσουμε ότι στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν  οι υφυπουργοί Φωτεινή Αραμπατζή και Γιάννης Οικονόμου, καθώς και οι ΓΓ Γιώργος Στρατάκος και Κώστας Μπαγινέτας.

Στην παρέμβασή του ο κ. Λιβανός είπε ότι πρόθεσή του είναι να ενισχύσει το κομμάτι της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα.

«Ξέρετε και εσείς την άποψη μου και σε κάθε περίπτωση μπορούμε να σχεδιάσουμε λίγο καλύτερα, πιο μακροπρόθεσμα ίσως, με περισσότερα χρήματα και με μεγαλύτερη δέσμευση το κομμάτι των νέων αγροτών και τα σχέδια βελτίωσης να τα κάνουμε πιο ουσιαστικά, πιο παραγωγικά και  όχι κυρίως επενδύσεις σε ντουβάρια και σε μηχανήματα τα οποία είναι περισσότερα απ’ ό,τι χρειαζόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθεσε: «Την περίοδο αυτή είμαστε στη φάση της προετοιμασίας του Στρατηγικού Σχεδίου για την διαμόρφωση ουσιαστικά της πολιτικής μας, με κύριους άξονες την προσπάθεια που κάνουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης, τη διαμόρφωση της πρότασης για τη νέα ΚΑΠ και για τις χρηματοδοτικές πολιτικές εν

γένει. Η πρόθεσή μας είναι να έχουμε μια συνεχή, ουσιαστική και αποδοτική συνεργασία.

Επιδίωξη μας είναι να είμαστε και ο Γιάννης Οικονόμου και η Φωτεινή Αραμπατζή κι εγώ, πολύ περισσότερο στην περιφέρεια παρά εδώ στο γραφείο».

 

Στιγμιότυπα από την τηλεδιάσκεψη της νέας ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ με τους αντιπεριφερειάρχες πρωτογενούς τομέα
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…