Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αίτημα για μαζικούς ελέγχους: Ας μη μείνει κανείς χωρίς τεστ

Αίτημα για μαζικούς ελέγχους: Ας μη μείνει κανείς χωρίς τεστ

0

Στους χώρους συγκέντρωσης των εργαζόμενων επικεντρώνεται η προσοχή των υγειονομικών για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας

 Δεν ανέλαβαν καθήκοντα ακόμη οι ιδιώτες γιατροί που προσέρχονται εθελοντικά στο Νοσοκομείο, δεν συμφωνείται το καθεστώς εργασίας

Στον κόσμο της εργασίας και της αγοράς και κυρίως σε επαγγελματίες και εργαζόμενους που απασχολούνται σε χώρους συγκέντρωσης εργαζομένων, όπως σούπερ μάρκετ ή εργασίες αναγκαστικής επαφής με τους πολίτες, όπως delivery, courier κλπ, επικεντρώνεται η προσοχή των υγειονομικών, προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση της πανδημίας.

Διανύοντας την 3η εβδομάδα του lockdown και με δεδομένο ότι από τη μια ο κόσμος περιόρισε τις μετακινήσεις του λόγω των μέτρων και της ανάγκης προστασίας, αλλά και από την άλλη ότι μεγάλο τμήμα όσων «κόλλησαν» τον ιό αναμένεται να το εκδηλώσουν αυτό το διάστημα, διαπιστώνεται η ανάγκη μαζικών και τακτικών ελέγχων με rapid test για όλο τον πληθυσμό, αλλά με βαρύτητα στους χώρους αυτούς. Άλλωστε, η μεγάλη πλειονότητα αφορά σε ασυμπτωματικούς πολίτες που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται ή να απασχολούνται χωρίς να γνωρίζουν ότι φέρουν τον ιό.

Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης, σημειώνει σε όλους τους τόνους ότι οι φορείς της αυτοδιοίκησης πρέπει να αναλάβουν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες rapid test, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Τάσος Καραδέδος, συνεχίζοντας το παράδειγμα που έδωσε ο δήμος Ξάνθης αγοράζοντας ‘γρήγορα’ τεστ αντιγόνου (και σε καλή τιμή λόγω της ποσότητας), θα πρέπει και η Περιφέρεια να αναλάβει να συνδράμει σε αυτό το έργο της αντιμετώπισης της πανδημίας, που, δεδομένων των συνθηκών, κρίνεται ως αυτό με την πιο καίρια σημασία.

Εξάλλου, ακόμη και η Κίνα, αυτό το πρότυπο ακολουθεί πλέον, με εκτεταμένα rapid test στον πληθυσμό, όπου προκύπτει ο εντοπισμός συρροών, πριν ξεφύγει η κατάσταση από τα όρια των δυνατοτήτων της ιχνηλάτησης.

Δεν μπήκαν ακόμη στο Νοσοκομείο οι ιδιώτες γιατροί

Και παρότι οι ανάγκες του Νοσοκομείου γίνονται όλο και πιο ασφυκτικές, πράγμα που ώθησε την ιατρική Υπηρεσία και το ΓΝΞ να αποστείλουν αίτημα συνδρομής από ιδιώτες γιατρούς προς το Νοσοκομείο Ξάνθης, οι παθολόγοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να καλύψουν εφημερίες και εθελοντικά, δεν έχουν αναλάβει ακόμη καθήκοντα καθόσον, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει μπλοκάκι στο Νοσοκομείο για την τιμολόγησή τους. Και ναι μεν, το θέμα δεν είναι αμιγώς οικονομικό, αλλά εξασφαλίζει την κάλυψη των ιδιωτών γιατρών, να εκτελούν τα εν λόγω καθήκοντα.

Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο διάστημα, όσο οι ανάγκες παραμένουν ασφυκτικές στο εθνικό σύστημα υγείας. Ζητούμενο σύμφωνα με τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα είναι η ανάληψη υπηρεσιών στο Νοσοκομείο να γίνει με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίζει και την κάλυψη των περιστατικών (κορωνοϊού και μη) που υπάρχουν στο νομό και εξυπηρετούνται από τους ιδιώτες γιατρούς.

Συνεχίζεται και σήμερα το drive through testing

Στην Ξάνθη συνεχίζεται το drive through testing, από τον δήμο Ξάνθης και τον ΕΟΔΥ. Χθες, διενεργήθηκαν 149 rapid test, εκ των οποίων βρέθηκαν 44 θετικά ή ασθενώς θετικά. Τμήμα των θετικών κλήθηκε και επανυποβλήθηκε σε έλεγχο PCR, προκειμένου να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.

Αυτό που προκύπτει, όπως αναφέραμε και στο χθεσινό φύλλο, είναι ότι επιβεβαιωμένα κρούσματα επανέρχονται για νέο έλεγχο πριν ολοκληρωθεί το διάστημα των 14 ημερών με αποτέλεσμα οι ίδιοι να μην έχουν κάποιο όφελος για την υγεία τους από το νέο αποτέλεσμα, αλλά να αλλοιώνουν το συνολικό αποτέλεσμα της δειγματοληψίας.

Σήμερα, οι έλεγχοι συνεχίζονται στις 10 πμ-12 μμ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …