Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ανεμοφράκτες στα καφέ: μία πρόταση για διάλογο

Ανεμοφράκτες στα καφέ: μία πρόταση για διάλογο

0
pergkoles_dimos_1-empros

Ο αρχιτέκτονας Σ. Αθανασίου κατέθεσε τα σχέδιά του στην άτυπη επιτροπή που συστάθηκε

Εκφράζει επιφυλάξεις για καθολική ομοιομορφία και τάσσεται υπέρ της διαμόρφωσης ξεχωριστού «χρώματος» σε κάθε «γειτονιά» καταστημάτων


Μία πρόταση καταθέτει, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την τοποθέτηση ομοιόμορφων ανεμοφρακτών στα καφέ- μπαρ, ο ξανθιώτης αρχιτέκτονας και διακοσμητής εσωτερικών χώρων Σωτήρης Αθανασίου, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της άτυπης επιτροπής που συστάθηκε για το λόγο αυτό και μετά τις συζητήσεις που ακολούθησαν, κατέληξε στη διαμόρφωση μίας πρότασης, την οποία δημοσιεύει το «Ε», ώστε να αποτελέσει εφαλτήριο για έναν ανοιχτό διάλογο ενδιαφερομένων, ειδικών και φοιτητών για το ζήτημα, αλλά και ευκαιρία για την ενεργοποίηση της πόλης και των δημοτών σε θέματα που άπτονται της καλυτέρευσης και της διευκόλυνσης της ζωής στην Ξάνθη.
Ο κ. Αθανασίου εξαρχής ξεκαθαρίζει την επιθυμία του η πρότασή του αυτή να γίνει «ανοιχτά» και να μην αποτελέσει και το συγκεκριμένο ζήτημα μία ακόμη «κλειστή» διαδικασία απόφασης στο δήμο της Ξάνθης, μιας και αφορά την εν γένει ζωή στην πόλη. Στα μέλη της επιτροπής που απαρτίζεται από τον Γιάννη Τσεγγελίδη, τον Ηλία Βασιλούδη, το Δημήτρη Βορίδη, το Νίκο Ανταμπούφη, τον Αλέξανδρο Κηπουρό (αρχιτέκτονα του δήμου), τον Ανδρέα Ιντζέ και άλλους δημοτικούς συμβούλους, ο Σωτήρης Αθανασίου κατέθεσε τα σχέδια που προετοίμασε, με μία συνοδευτική επιστολή, όπου έδωσε βαρύτητα στο ενδιαφέρον του να συνδράμει πρωτίστως ως πολίτης και στην πρόθεσή του να συμμετάσχει και να συνεργαστεί για να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια.
Όσον αφορά στο σκεπτικό της συνολικής πρωτοβουλίας ο Σωτήρης Αθανασίου παραδέχεται ότι είναι πράγματι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο εκφράζει επιφυλάξεις για μια καθολική ομοιομορφία σε όλη την πόλη. «Η εικόνα του βιομηχανικά κατασκευασμένου προτύπου παντού, πάντα συναντά αντιδράσεις και στέφεται με αποτυχία. Άλλωστε, η λαϊκή αρχιτεκτονική μας διδάσκει. Απαιτείται προσαρμογή στο περιβάλλον», εξήγησε. Για το λόγο αυτό ο ίδιος κλίνει περισσότερο υπέρ της τοποθέτησης χωριστών κατασκευών ανά «γειτονιά» καταστημάτων στην παλιά Πόλη, τον πεζόδρομο, την «παραλία» και αλλού.  Τα σχέδια του ιδίου αφορούν στον παραδοσιακό οικισμό, όπου επέλεξε να τοποθετηθούν παραδοσιακά υλικά με σύγχρονο τρόπο. Στο πλαίσιο δε, της ενεργοποίησής του και της πρωτοβουλίας του να καταθέσει μία πρόταση, σημειώνει: «οι παρεμβάσεις στον αστικό ιστό αποτελούν ευκαιρίες για αρχιτέκτονες και φοιτητές, χωρίς να απαιτείται υπέρογκη οικονομική επιβάρυνση. Βραβεύσεις και μικρή οικονομική επιβράβευση στους φοιτητές μπορεί να αποτελέσει άλλωστε το κίνητρο για να δημιουργηθεί η συνεργασία δήμου και πανεπιστημίου. Και η Ξάνθη είναι μία πόλη που αξίζει να ασχοληθεί κανείς», αλλά τονίζει ότι: «το θέμα δεν είναι βέβαια μόνο η διευρυμένη συμμετοχή, αλλά και να γίνει κάτι όμορφο».

Μία πρόταση, μία αρχή
Αξιότιμοι κύριοι,
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου υπό την προεδρία του αντιδημάρχου κου Τσεγγελίδη στο κτήριο της Δημοτικής Αστυνομίας συζητήθηκε το θέμα των εξωτερικών κατασκευών που θα οριοθετούν το χώρο των καταστημάτων που αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε δημοτικό χώρο. Με μεγάλη μου χαρά συμμετείχα στη συζήτηση ως αρχιτέκτονας, ελεύθερος επαγγελματίας αλλά πάνω απ’ όλα σαν ένας απλός πολίτης που ενδιαφέρεται και θέλει να έχει λόγο και άποψη σε θέματα που αφορούν την πόλη και την εικόνα της στα μάτια όλων μας, κατοίκων και επισκεπτών.
Μέσα στο πλαίσιο λοιπόν που τέθηκε και τις προδιαγραφές που αποφασίστηκαν από την Επιτροπή για το συγκριμένο θέμα αποφάσισα να καταθέσω τη δικιά μου πρόταση για τις ομοιόμορφες κατασκευές που θα οριοθετήσουν αυτές τις περιοχές.
Η πρόταση γίνεται με γνώμονα τη λειτουργικότητα,  την καλαισθησία αλλά και την πρωτοτυπία και διαφορετικότητα (όχι αντιγραφή βιομηχανοποιημένων κατασκευών) που θα πρέπει να χαρακτηρίζει ένα μέρος της εικόνας της πόλης. Φιλοσοφία που θα πρέπει να διέπει κάθε παρέμβαση στον πολεοδομικό ιστό και θα καταστήσει το δομημένο περιβάλλον ξεχωριστό και αναγνωρίσιμο στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ξάνθης μας.
Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά τα καταστήματα που βρίσκονται στον παραδοσιακό ιστό της παλιάς πόλης (εκτός από αυτά επί της Βασ. Σοφίας). Με ανάλογο σκεπτικό θα πρέπει να σχεδιαστούν νέες κατασκευές για τις υπόλοιπες περιοχές στην πόλη, μία ξεχωριστή για κάθε «γειτονιά» καταστημάτων έτσι ώστε η αισθητική παρέμβαση να είναι ουσιαστική και αποδεχτή σε όλους.
Η πρόταση αυτή είναι η προσφορά μου που τίθεται στην κρίση σας. Θα είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να συζητήσω και να συνδράμω σε οποιαδήποτε απόφασή σας.
Με τιμή,
Σωτήρης Αθανασίου, αρχιτέκτων

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…