Για τον κορωνοϊό
Το άλλο μεγάλο θέμα δεν μπορεί παρά να είναι ο κορωνοϊός που καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο ρεκόρ σε νέα κρούσματα και θανάτους καθώς και διασωληνωμένους πιέζοντας αφόρητα το Σύστημα υγείας. Στην Ξάνθη τα πράγματα είναι πιο …ήσυχα σε σχέση με την Ροδόπη, τον Έβρο και την Δράμα όπου πλέον υπάρχει μια έξαρση σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας που έπληξε την Ξάνθη. Η αλήθεια είναι ότι δεν γίνονται και πολλά τεστ όπως παλαιότερα καθώς τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ κάνουν ελέγχους στις άλλες πόλεις που υπάρχει πρόβλημα, οπότε δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων. Ευχάριστη έκπληξη είναι η Θάσος που δεν έχει κανένα κρούσμα και βρίσκεται στην ζώνη απλής επιτήρησης και όχι κόκκινης όπως όλη η υπόλοιπη ΑΜΘ.
Μ.Ξ.
Είχαν δεν είχαν τα κατάφεραν οι Κινέζοι….
Την ίδια στιγμή που όλος ο κόσμος «βομβαρδίζεται» από τον κορωνοϊό η Κίνα, εκεί όπου πρωτοεμφανίστηκε και έχει διασπαρεί σ’ όλο τον πλανήτη έχει ξεμπερδέψει μ’ αυτόν. Ούτε δεύτερο κύμα ούτε τρίτο στην Γιουχάν αλλά ούτε στο Πεκίνο.
Τι δεν έκαναν σωστά οι Κινέζοι την πρώτη φορά και γέμισαν τον κόσμο και τι κάνουν καλά τώρα που αυτοί «καθάρισαν» ενώ όλοι μας βιώνουμε το δεύτερο κύμα;
Μ.Ξ.
Επιδιώκουν συμμαχίες
Νέο μεγαλεπίβολο στόχο έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από απόφαση της κομματικής ηγεσίας.
Αποφασίστηκε λοιπόν οι βουλευτές σε συνεργασία με τις νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος σε όλη τη χώρα να έλθουν σε επαφή με κοινωνικούς φορείς κάθε τόπου.
Δηλαδή δικηγορικούς συλλόγους, Επιμελητήρια, Εμπορικούς, Ιατρικούς Συλλόγους.
Στόχος της προσπάθειας είναι να υπάρξουν κοινωνικές συμμαχίες μια και οι πολιτικές συνεννοήσεις με το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 δεν υπάρχουν στον ορίζοντα.
Βέβαια η αναζήτηση θα γίνει αλλά γνωρίζουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ πως θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να έχει θετικό αποτέλεσμα λόγω προϊστορίας.
Γ.Δ.
Περί Πολιτισμού και Οικολογίας
Θέτω ένα ερώτημα στους δημάρχους συνολικά του νομού και στον Μητροπολιτικό ειδικότερα της Ξάνθης.
Έχουν ασχοληθεί, τους προβληματίζει σε ποιο μοντέλο ανάπτυξης θα στηριχτούν για τους δήμους που έχουν την ευθύνη να πάνε μπροστά;
Έχουν καταρτίσει κάποιο μακροπρόθεσμο σχέδιο στο οποίο θα επενδύσουν ιδέες και πόρους;
Πόσο τους έχει σοβαρά απασχολήσει ο Πολιτισμός και η Οικολογία;
Έχουν λάβει υπ’όψιν τους πως οι οικονομικές μονοκαλλιέργειες (π.χ. τουρισμός για την Ελλάδα) δημιουργούν αδυναμίες και προβλήματα όταν έρχεται η κρίση;
Δύσκολο το θέμα, το αναγνωρίζουμε. Μπορεί όμως να γίνει πιο εύκολο και απλό όταν συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο με ανοιχτό πνεύμα, διάθεση συναίνεσης και συνεργασίας.
Γ.Δ.
Εκλογικό
Αυτές είναι εκλογές. Με έναν Τραμπ να απειλεί και να δηλώνει πως δεν θα δεχθεί το αποτέλεσμα. Εάν χάσει φυσικά, να εξηγούμεθα.
Ο Τραμπ δηλώνει τα παραπάνω λόγω των επιστολικών ψήφων. Οι οποίες έφθασαν περίπου τα 100 εκατομμύρια, αριθμό μοναδικό για την Αμερική, κι αυτό εξαιτίας του κορωνοϊού.
Το ότι όμως ο Τραμπ κάνει αυτές τις δηλώσεις είναι γιατί στηρίζεται στο Δικαστήριο.
Όμως το να ζητά να σταματήσει η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων δείχνει και τον φόβο του ότι θα χάσει την προεδρία από τον Μπάιντεν.
Πάντως, οριστικά αποτελέσματα θα έχουμε πιθανότατα αύριο ή το αργότερο μεθαύριο με τις περισσότερες πιθανότητες εκλογής να έχει ο Μπάιντεν, έστω με μικρή διαφορά στους εκλέκτορες.
Γ.Δ.
Τηρούν την υποχρέωση στη μάσκα
Η διαπίστωση είναι κοινή πιστεύω και την έχουν όλοι όσοι κυκλοφορούν στην πόλη.
Λοιπόν, κατά γενική ομολογία και επιβεβαίωση στην πράξη, οι συμπολίτες μας κατά ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) κυκλοφορούν στην πόλη φορώντας μάσκα.
Το δε 5% αφορά τους πολύ νέους που αδιαφορούν γιατί νομίζουν ότι είναι άτρωτοι.
Τέλος πάντων, σημασία έχει πως η πλειοψηφία λειτουργεί σωστά, έτσι όπως πρέπει κι αυτό πρέπει να το επισημάνουμε στα θετικά.
Γ.Δ.
Εικόνα Πανεπιστημίων εδώ και έξω
Ανήκω στους συμπολίτες που επισκέφτηκαν κρατικά Πανεπιστήμια στο εξωτερικό. Το πρώτο στο Λονδίνο, το δεύτερο στην Ολλανδία (Λάιντεν).
Προφανώς έχω και εικόνα από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Στο σχόλιό μου δεν θα τα συγκρίνω για το Εκπαιδευτικό τους έργο και επίπεδο. Υπάρχουν καταλληλότεροι για να το κρίνουν.
Εγώ όμως θ’ αναφερθώ στην εικόνα που παρουσιάζουν οι εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι. Καμία σύγκριση. Οι κουτόφραγκοι διατηρούν τα κτίρια καθαρά, χωρίς γκράφιτι, χωρίς αφίσες και διάφορα σκουπίδια.
Το τι συμβαίνει τώρα στα ελληνικά πανεπιστήμια, τι εικόνα παρουσιάζουν τα κτίρια και οι χώροι, δεν περιγράφεται.
Γ.Δ.
Θα ληφθούν νέα μέτρα στα ΑΕΙ
Τα θυμήθηκα τώρα όλα αυτά για την εικόνα των Πανεπιστημίων εδώ και έξω, διότι σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις πρόκειται να παρθούν νέα μέτρα.
Μέτρα που θα κλείσουν έξω από τα πνευματικά ιδρύματα τις ακραίες ενέργειες και δράσεις διάφορων ομάδων.
Έτσι, συζητείται η δημιουργία ειδικού σώματος ασφαλείας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η ηλεκτρονική κάρτα εισόδου στις σχολές και η έξωση στους φοιτητές που συμμετέχουν σε επεισόδια. Αυτά περιλαμβάνονται στα σχέδια της κυβέρνησης, που κανονικά θα έπρεπε να υποστηριχθούν από όλα τα κόμματα, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.
Γ.Δ.
Άλλος κόσμος οι ΗΠΑ
Για μια ακόμη φορά οι Ευρωπαίοι πέσαμε από τα σύννεφα με τα αποτελέσματα στις ΗΠΑ, θεωρώντας το τέλος του Τραμπ δεδομένο, μετά και τους 240.000 νεκρούς από κορωνοϊό στη χώρα λόγω της τραγικής διαχείρισης του Αμερικανού προέδρου. Ενώ με την προσωπικότητα του ο Τραμπ, στην Ευρώπη θα είχε θέση μόνο ως stand up κωμικός κι όχι ως πολιτικός.
Ωστόσο τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο υπάρχουν τεράστιες διαφορές με του Αμερικανούς. Στις δικές μας κοινωνίες, υπάρχει κρατική μέριμνα για την υγεία και την εργασία των πολιτών ενώ παντού οι πιο αδύναμοι απολαμβάνουν κάποιας προστασίας.
Όμως στην Αμερική τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Εκεί οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι στην απόλυτη φτώχεια και την κοινωνική ισοπέδωση αν αποτύχουν οικονομικά, δεν υπάρχει η κρατική ομπρέλα (το ελληνικό λεφτόδεντρο) για να τους βοηθήσει. Όπως αντίστοιχα έχουν και ευκαιρίες ακραίου πλουτισμού. Έτσι, ευάλωτος σε άσχημες οικονομικές συνθήκες, ο μέσος Αμερικανός προτάσσει πρώτα και πάνω απ’ όλα την οικονομία ως κριτήριο στην επιλογή του, και σ’αυτόν τον τομέα κατά γενική ομολογία ο Τράμπ τα πήγε καλά.
Οι πιο ευκατάστατοι και μορφωμένοι Αμερικανοί βέβαια κρίνουν με διαφορετικό τρόπο, πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα και αξίες, χωρίς φυσικά να υποτιμούν κι αυτοί την οικονομία.
Έτσι, εμείς οι Ευρωπαίοι που δεν κατανοούμε τον μέσο Αμερικανό, αδυνατούμε να προβλέψουμε και την ψήφο του. Αλλά εδώ θα μου πείτε ούτε οι ίδιοι καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στην κοινωνία τους. Γι’αυτό έπεσαν για δεύτερη φορά οι δημοσκόποι εντελώς έξω…
Γ.Ε.
Θρίλερ για γερά νεύρα οι Αμερικανικές εκλογές
Τα βλέμματα όλου του πλανήτη ήταν στραμμένα χθες στους δύο υποψήφιους πλανητάρχες Τραμπ και Μπάιντεν οι οποίοι έδιναν την μάχη στήθος με στήθος για να κερδίσουν τους επιθυμητούς εκλέκτορες που θα τους δώσουν τα κλειδιά για τον Λευκό Οίκο. Ξεχάσαμε για λίγο τον κορωνοϊό και μπήκαμε στη διαδικασία να μετράμε πολιτείες kai εκλέκτορες ενώ στο twitter έγινε πάρτι με το «Άνω Κεντάκι – Κάτω Κεντάκι» κατά το «Άνω Παναγιά – Κάτω Παναγιά» στην καταμέτρηση ψήφων όπως στην παλιά ελληνική ταινία με τον αξέχαστο Διονύση Παπαγιανόπουλο. Και είναι δικαιολογημένη η αγωνία για το ποιος θα επικρατήσει καθώς καθένας τους εκφράζει μια πολιτική που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές, γεωστρατηγικές και τις κοινωνικό – οικονομικές και περιβαλλοντικές εξελίξεις σ’ όλο τον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι οι διαφορές ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μπορεί να είναι μικρές ωστόσο υπάρχουν και σ’ ότι μας αφορά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί φιλικές σχέσεις κατά δήλωσή του, με τον Ερντογάν.
Μ.Ξ.