Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η έξαρση της πανδημίας πιέζει και την Ξάνθη

Η έξαρση της πανδημίας πιέζει και την Ξάνθη

0

Αρνητικό ρεκόρ με 55 κρούσματα στην Ξάνθη-341 στην ΑΜΘ-2.646 συνολικά. Σε ολικό lockdown οδηγείται η χώρα-Ανακοινώσεις σήμερα στις 12.00 από Μητσοτάκη-Τσιόδρα

 3.000 rapid test προμηθεύεται ο δήμος Ξάνθης για τους ελέγχους οικονομικά αδύνατων. Σε συνεννόηση με τον Ιατρικό Σύλλογο η διενέργεια των τεστ

Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε τη χθεσινή μέρα και στην Ξάνθη, όπου εντοπίστηκαν 55 νέα κρούσματα. Η Περιφέρειά μας με 341 κρούσματα σε ένα 24ωρο βιώνει έντονα την δεύτερη φάση της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, με 85 νέα κρούσματα στη Δράμα, 83 στη Ροδόπη, 61 στον Έβρο και 57 στην Καβάλα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες, 2.646 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων εκτινάχθηκε στους 179, ενώ καταγράφηκαν 18 θάνατοι, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας σε 673.

Προς ολικό lockdown

Ολικό lockdown στη χώρα προτίθεται να ανακοινώσει, όπως όλα δείχνουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα προβεί σε ανακοινώσεις, σήμερα Πέμπτη, στις 12:00, παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα, σε μια ύστατη προσπάθεια να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι καταλήγει σε αυτή την απόφαση μετά τη χθεσινή σύσκεψη με την επιτροπή των λοιμοξιολόγων, εξαιτίας του καλπάζοντος αριθμού των νέων κρουσμάτων. Αναμένεται να διασαφηνιστεί αν η διάρκεια του lockdown, καθώς και αν θα περιλαμβάνει όλη τη χώρα ή μόνο μεγάλα αστικά κέντρα, με πρώτο βέβαια την Αττική.

3.000 rapid test προμηθεύεται ο δήμος Ξάνθης

Στην προμήθεια 3.000 rapid test προχωρά ο δήμος Ξάνθης, όπως είχε αποφασιστεί λίγες ημέρες νωρίτερα. Όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μανώλης Φανουράκης, «διαπιστώσαμε από την προηγούμενη τοπική έξαρση που αντιμετώπισε η Ξάνθη ότι η πρόληψη και η διάγνωση προλαμβάνει καταστάσεις. Τότε διενεργήθηκαν πάνω από 8.000 δειγματοληπτικά τεστ και καταφέραμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά ως προς τον περιορισμό της διασποράς. Προβαίνουμε στη νέα προμήθεια ώστε να αντιμετωπίσουμε βασικές ανάγκες της περιοχής, ανάγκες του δήμου και κυρίως να ανταποκριθούμε στη διενέργεια των τεστ για τους οικονομικά ασθενέστερους. Σε συνεννόηση με τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης θα μπορούν στο Κέντρο Υγείας Ξάνθης να κάνουν rapid test οι πολίτες, μετά από γνωμάτευση πιστοποιημένων γιατρών. Τα τεστ είναι αυτά που χρησιμοποιεί και ο ΕΟΔΥ και επομένως κρίνονται αξιόπιστα, ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα τεστ θα παραληφθούν έως τη Δευτέρα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΞ Τάσος Καραδέδος εξήγησε ότι η προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο της αδήριτης ανάγκης κάλυψης των αναγκών διενέργειας τεστ από συμπολίτες που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να απευθυνθούν σε ιδιωτικά εργαστήρια. «Τα τεστ θα διενεργούνται στο isobox που θα τοποθετηθεί στο πρώην ΙΚΑ, οι γιατροί της Ξάνθης θα λάβουν ενημέρωση, ώστε με φειδώ να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες για διενέργεια rapid test».

Πόσα τεστ γίνονται στην Ξάνθη;

Ένα βασικό ζητούμενο που θα οδηγούσε και σε διαφωτιστικά συμπεράσματα ως προς την κατάσταση της πανδημίας στην Ξάνθη αποτελεί ο αριθμός των τεστ. Πανελλαδικά, πλέον, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη γίνονται περίπου 21.000 ωστόσο για την Ξάνθη δεν υπάρχουν τοπικά στοιχεία. Με δεδομένο ότι τα κλιμάκια της Ξάνθης τις τελευταίες ημέρες έχουν επιστρατευτεί για τις ανάγκες της Δράμας και της Ροδόπης, ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται να προκύπτει από τα τεστ του Νοσοκομείου (για τα οποία δεν υπάρχει καμία πληροφορία) και από τα ιδιωτικά εργαστήρια, όπου εκτιμάται ότι διενεργούνται περίπου 300 τεστ ημερησίως.

Στο Νοσοκομείο ωστόσο φθάνουν μόνο εκείνα τα ύποπτα περιστατικά με σοβαρή συμπτωματολογία, αφού σε αντίθετη περίπτωση οι πολίτες λαμβάνουν συστάσεις, ακόμη και με ελαφρά συμπτώματα να τηρούν την καραντίνα και την απομόνωση.

Το κατά πόσο είναι διαφορετικοί οι όροι της πανδημίας, αλλά και της αντιμετώπισής της σε αυτή τη νέα έξαρση, μένει να το εκτιμήσουν και να το μεταφέρουν οι ειδικοί.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέο ωράριο στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία από το σχολικό έτος 2024/25

Αναλυτικά η υπουργική απόφαση Αλλάζει το ωράριο στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία από το νέο έ…