Για τη διέξοδο από την κρίση μας λένε η ομοψυχία να μας γίνει χούι. Γιατί πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι!!
Θωμάς Βουγιουκλής
Αισιοδοξία
Το γενικό οικονομικό κλίμα στη χώρα αρχίζει και αλλάζει, τουλάχιστον σε επίπεδο ψυχολογικό.
Κι αυτό, διότι όλες οι ενδείξεις πείθουν ότι το PSI θα «κλειδώσει» σύντομα, ότι το νέο ύψους 130 δις ευρώ δάνειο θα το πάρουμε (και ακόμη περισσότερα λέγεται) και έτσι θα ανασάνει η οικονομία γενικώς.
Από την άλλη, εδώ και δύο εβδομάδες, το Χρηματιστήριο Αθηνών διατηρεί ανοδική πορεία δημιουργώντας υπεραποδώσεις μοναδικές.
Έτσι, όλα αυτά συγκλίνουν και δημιουργούν θετικό κλίμα και αισιοδοξία για αλλαγή του κλίματος.
Προσοχή όμως: Όλα αυτά δε σημαίνουν ότι θα πρέπει να εφησυχάσουμε. Οι αλλαγές θα συνεχισθούν όπως και η λήψη μέτρων.
Διότι η ανάκαμψη της οικονομίας χρειάζεται μεν ψυχολογικό κλίμα αλλά και ουσιαστικές αλλαγές σε βασικούς τομείς της Πολιτείας.
«Ε»
Η καμπάνα χτύπησε
Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ.
Οι βουλευτές έχουν βγει στα κάγκελα, υπάρχουν φωνές για έλλειψη ηγεσίας, στη βουλή ο καθένας ψηφίζει ό, τι θέλει, χάθηκε η πειθαρχία και εν γένει η όλη εικόνα δεν τιμά μια μεγάλη παράταξη όπως το ΠΑΣΟΚ.
Το τι θα γίνει από δω και πέρα, άγνωστο. Όμως σίγουρα θα πρέπει να γίνει κάτι, εάν όχι πολλά.
Γιατί το να σπαράσσεται ένα τόσο ιστορικό κόμμα που κυβέρνησε τόσα χρόνια, σίγουρα δεν είναι κάτι καλό για το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Γι’ αυτό όλοι ζητούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Το ερώτημα είναι: ποιος θα το κάνει αυτό;
Ο Γ. Παπανδρέου που τον αμφισβητούν οι μισοί ή κάποιος άλλος;
Πάντως οι δημοσκοπήσεις έχουν χτυπήσει την καμπάνα πολύ δυνατά!
-Όποιος την άκουσε, την άκουσε…
«Ε»
Εκτός μνημονίου η Ιρλανδία από το 2014
Ενώ όπως όλα δείχνουν η Πορτογαλία ακολουθεί το δρόμο της Ελλάδος, η Ιρλανδία φαίνεται να πετυχαίνει τους στόχους του μνημονίου και να βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάπτυξης.
Η Ιρλανδία βγήκε με επιτυχία στις αγορές και δανείστηκε για πρώτη φορά από το 2010. Τη χρονιά εκείνη, όπως και η Ελλάδα μπήκε στο μηχανισμό στήριξης αποδεχόμενη πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 85 δις ευρώ και αντίστοιχο με το δικό μας μνημόνιο.
Οι Ιρλανδοί υπέστησαν και υφίστανται σκληρή λιτότητα με βαθιές περικοπές επιδομάτων, μισθών και συντάξεων και δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών. Βεβαίως, το πρόβλημα με την Ιρλανδία δεν ήταν τόσο ο δημόσιος τομέας, πρόβλημα που μοιράζονται Ελλάδα και Πορτογαλία, αλλά οι χρεοκοπημένες τράπεζες και το ιδιωτικό χρέος.
Η Ιρλανδική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1%, ο ρυθμός των επενδύσεων είναι εντυπωσιακός, με 13.000 νέες θέσεις εργασίας το 2011 και τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το 2014 η χώρα θα μπορέσει να βγει απ’ το μνημόνιο.
Το γιατί εμείς ακολουθούμε αντίστροφη πορεία, θα έπρεπε κάποιοι να το αναλύσουν καλά και να βρουν επιτέλους τη σωστή συνταγή και για την Ελλάδα.
Κάρατζιτζ καλεί Παπούλια για μάρτυρα
Την κλήτευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια να καταθέσει στη δίκη του, ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ο τέως πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς!
Ο Κάρατζιτς υποστηρίζει ότι έχει ζητήσει επανειλημμένως από τον Έλληνα Πρόεδρο αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση να παραστεί ο κύριος Παπούλιας ως μάρτυρας υπεράσπισής του, κάτι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να αρνείται να πράξει, εξ’ ου και τώρα υπέβαλλε έγγραφο αίτημα στο δικαστήριο, προτείνοντας μάλιστα να εκδοθεί κλήτευση ώστε ο κύριος Παπούλιας να δώσει μια «συνέντευξη διάρκειας μίας ώρας στο γραφείο του στον συνήγορο του Σέρβου κατηγορούμενου».
Στο αίτημά του προς το Δικαστήριο της Χάγης ο Κάρατζιτς υποστηρίζει ότι ο κύριος Παπούλιας, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών μεταξύ 1993 και 1996, «έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Βοσνίας» κι ως εκ τούτου θα μπορούσε να καταθέσει για τις διαφορετικές συναντήσεις και συζητήσεις στο επίμαχο διάστημα.
«Λόγω των θρησκευτικών και ιστορικών δεσμών της Ελλάδας και της Σερβίας, ο Πρόεδρος Παπούλιας ήταν από τους λίγους συνομιλητές που οι Σερβοβόσνιοι εμπιστεύονταν και μπορούσαν να μιλήσουν με εμπιστευτικότητα και ειλικρίνεια», αναφέρει στο έγγραφο αίτημά του ο Κάρατζιτς.
Προφητικά λόγια
Για το μεγάλο μας σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο έχουν γραφεί πολλά κι έχουν γίνει πολλά αφιερώματα και ρεπορτάζ στα ΜΜΕ από την ημέρα του θανάτου του. Αλλά για την πλειοψηφία των Ελλήνων και κυρίως των νεότερων, το έργο του είναι σχεδόν άγνωστο.
Από τα πολλά λοιπόν που έχουν ειπωθεί και γραφτεί γι’ αυτόν έχουν ξεχωρίσει τα προφητικά λόγια του (δια στόματος Θανάση Βέγγου) «Η Ελλάδα πεθαίνει. Πεθαίνουμε σα λαός…» που είχε δημοσιεύσει και η Εφημερίδα μας την επομένη του θανάτου του.
Η συγκεκριμένη σκηνή από την ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα» με το μονόλογο του Θανάση Βέγγου έχει συγκινήσει κι έχει κάνει μεγάλη εντύπωση στα νέα παιδιά και μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης προωθούνται από τον ένα στον άλλον.
Είναι λόγια πικρά, που προβλημάτισαν και ταρακούνησαν πολλούς.
Ίσως επειδή συνειδητοποιούν ότι και οι ίδιοι συμβάλουν σ’ αυτόν τον θάνατο του λαού μας που προφήτευσε ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης, με τη χρήση των greeklish αλλά και με την απομάκρυνσή τους από το έργο όλων των μεγάλων Ελλήνων συγγραφέων, ποιητών, σκηνοθετών και συνθετών.
Μακάρι ο προβληματισμός αυτός να γίνει σκέψη και αλλαγή στάσης…
ΕΟΠΥΥ – γιατροί και ασφαλισμένοι
Μπορεί να έγινε νόμος η σύσταση του ΕΟΠΠΥ όμως όπως δείχνουν τα πράγματα θα μείνει στα χαρτιά αφού οι γιατροί είναι ανένδοτοι και στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αρνούνται να συμβληθούν, οπότε πώς να λειτουργήσει ένας Οργανισμός όταν δεν διαθέτει υγειονομικό δυναμικό. Το πρόβλημα των γιατρών είναι ότι απ’ τη στιγμή που κάποιος θα συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ θα έχει το δικαίωμα να δέχεται 200 επισκέψεις ασφαλισμένων το μήνα έναντι 10 ευρώ την μία επίσκεψη. Συνεπώς θα παίρνουν 2.000 ευρώ το μήνα. Αυτό το ποσό τους φαίνεται λίγο και είναι για ένα γιατρό που έχει ιατρείο και πληρώνει γραμματέα. Απ’ την άλλη μεριά όμως έχουμε τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ κ.λ.π. που πληρώνουν αδρά για να έχουν υγειονομική κάλυψη και έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση δεν βρίσκουν γιατρό. Καταφεύγουν είτε στο νοσοκομείο και μπαίνουν στην λίστα για ραντεβού ή σε ιδιώτες γιατρούς που πληρώνουν 50 ευρώ την επίσκεψη.
Είναι κατάσταση αυτή; Είναι εμφανές ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση, μια συμβιβαστική λύση ώστε να λειτουργήσει το σύστημα. Να μην τραβά και το υπουργείο τόσο το σκοινί αλλά ούτε και οι γιατροί γιατί την πληρώνουν οι ασφαλισμένοι…
Μ.Ξ.
Ελεύθερες Ζώνες και Αποθήκες ή κάτι σαν ΕΟΖ;
Στο φύλλο της Πέμπτης δημοσιεύσαμε το άρθρο 41 του υπουργείου Ανάπτυξης που πέρασε στις 12 Ιανουαρίου από το υπουργικό. Μ’ αυτό δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας Ελεύθερων Ζωνών και Αποθηκών σε νομικά και σε φυσικά πρόσωπα. Ο κ. Χρυσοχοϊδης έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες τις γνωστές μας ΕΟΖ αλλά για …κάτι άλλο. Τι άλλο δηλαδή αφού όπως αναφέρεται στο άρθρο μπορεί να ασκείται μεταποιητική δραστηριότητα μετά από έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών; Μήπως μας προϊδεάζουν για τις ΕΟΖ και αυτό θα είναι ο προπομπός για τη θεσμοθέτησή της;
Μ.Ξ.
«Οι νονοί της νύχτας»
Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης προκάλεσε η υπόθεση με την εκβίαση επιχειρηματιών καφέ- μπαρ της Ξάνθης, αλλά και η αυστηρή σχετικά ποινή των δύο χρόνων φυλάκισης που επιβλήθηκαν στο δράστη. Για όσους παρακολούθησαν ωστόσο την ακροαματική διαδικασία, αίσθηση προκάλεσε και το σχόλιο του κατηγορουμένου, που αναφώνησε στην αρχή της απολογίας του: «έμπλεξα με τους νονούς της νύχτας». Πρόκειται για χαρακτηρισμό μάλλον ακραίο, αφού η Ξάνθη είναι μια πόλη χωρίς κυκλώματα και χωρίς «κακιά νύχτα», όπως σημείωσε και ο Σ. Γιαλάογλου.
Πάντως, το γεγονός ότι το θέμα έφτασε στη Δικαιοσύνη, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η υπόθεση, μάλλον θα αποθαρρύνει και ενδεχόμενες άλλες ανάλογες συμπεριφορές.
Ε.Δ.
Οικογενειακή υπόθεση
Το περιβόητο «Οικονομικό Φόρουμ Θράκης» που απασχόλησε και την τοπική κοινωνία της Ξάνθης, εξαιτίας της βασικής του πρόθεσης να συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία ΕΟΖ στην περιοχή, συγκεντρώνει την κριτική του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Αλεξανδρούπολης Νίκου Γρηγοριάδη, ο οποίος το χαρακτηρίζει «οικογενειακή υπόθεση», εξαιτίας του γεγονότος ότι η σύζυγος και η αδερφή του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελου Λαμπάκη, Βασιλική και Σοφία αντίστοιχα, είναι μέλη της 7μελούς διοίκησης του φόρουμ. Η κριτική του κ. Γρηγοριάδη εστιάζεται κυρίως στην επιχορήγηση των 5.000 ευρώ προς το φόρουμ με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, τη στιγμή που το κεφάλαιο μη κερδοσκοπικής εταιρίας ανέρχεται στα 1.000 ευρώ. Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει ότι η χρηματοδότηση ιδιωτικής εταιρίας και μάλιστα με ποσό πενταπλάσιο του εταιρικού της κεφαλαίου, στην οποία μετέχουν συγγενικά πρόσωπα του δημάρχου, ρητά απαγορεύεται από το Νόμο.
Ε.Δ.
Τα «καμώματα» του κ. Τσετίν Μάντατζη…
…προβληματίζουν ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Μάλιστα έμαθα ότι ο γραμματέας τους κόμματος κ. Καρχιμάκης και ο γραμματέας της Ν.Ε. Ξάνθης κ. Τσαρτσάρας έχουν στενή συνεργασία επί του θέματος αντιμετώπισης του «φαινομένου …Μάντατζη» ο οποίος τελευταία έχει τελείως …ξεφύγει από κάθε έννοια κομματικής πειθαρχίας και έχουν παρθεί κάποιες αποφάσεις. Όμως ο κ. Τσαρτσάρας κρατά « στόμα ερμητικά κλειστό» για το θέμα.
Ωστόσο άμεσα θα υπάρχουν εξελίξεις και πολλές εκπλήξεις στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ τοπικά.
Μ.Ξ.