Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Οι Θράκες της Ευρώπης υπάρχουν και στηρίζουν…

Οι Θράκες της Ευρώπης υπάρχουν και στηρίζουν…

0

Τι συζητήθηκε και αποφασίστηκε στη Γενική τους συνέλευση στην Στουγκάρδη. Μετανάστες, Θρακικός πολιτισμός και πολιτιστική ανάπτυξη είναι θέματα που απασχόλησαν πριν λίγες ημέρες τη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης, μιας Ομοσπονδίας που απαριθμεί περισσότερους από εβδομήντα πέντε χιλιάδες μετανάστες της Θράκης, ορθόδοξους και μουσουλμάνους.

Ο πρόεδρός της και Δημοτικός Σύμβουλος Στουτγάρδης τόνισε πως στα θέματα μετανάστευσης οι εκπρόσωποι των συλλόγων εστιάζουν μεταξύ άλλων στο δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές με επιστολική ψήφο στον τόπο καταγωγής τους, στα κίνητρα που θα πρέπει να υπάρχουν για την παλιννόστηση των αποδήμων Θρακών στην γενέτειρά τους καθώς και στη δημιουργία Αμφικτιονίας των Θρακών, Ινστιτούτο Απόδημου Θρακικού Ελληνισμού και Ομογενειακού χωριού στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Επίσης, στηρίζουν την ιδέα για την ίδρυση ελληνικών Πολιτιστικών Κέντρων στην Ευρώπη, ενώ για το ΣΑΕ στο οποίο εκπροσωπείται η Ομοσπονδία, στηρίζουν το θεσμό, ζητώντας όμως καλύτερη ενημέρωση και οικονομική διαφάνεια.

Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Στράκος, τόνισε ότι οι Θράκες της Ευρώπης, στηρίζουν ένθερμα την ενίσχυση του θεσμού αδελφοποίησης Θρακικών Δήμων με αντίστοιχους της Ευρώπης, κάτι που θα φέρει πιο κοντά τους ακρίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους ευρωπαίους κατοίκους και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων.

Για την εφαρμογή ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγράμματος για την Θράκη η Ομοσπονδία ζητά να λαμβάνεται υπ' όψιν το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό των αποδήμων Θρακών, ενώ επισημαίνει ότι στην ενημέρωση των ευρωπαίων επιχειρηματιών για τα ευνοϊκά μέτρα ανάπτυξης που ισχύουν στην Θράκη μπορούν να συμβάλουν οι οργανώσεις των αποδήμων Θρακών. Θεωρεί επίσης απαραίτητη τη συμμετοχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στα αναπτυξιακά προγράμματα της Θράκης.

Σε ότι αφορά στην πολιτιστική προβολή της Θράκης στο εξωτερικό, τονίζουν ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικά και μέσω των μαζικών φορέων του απόδημου Θρακικού Ελληνισμού. Στο πλαίσιο αυτό ζητείται η δημιουργία έδρα Θρακολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο ΔΠΘ, όπως και Λαογραφικού Μουσείου Θράκης που θα καλύπτει όλα τα διαμερίσματα της Ανατολικής και Δυτικής Θράκης, Κωνσταντινούπολη, Τένεδο και Ανατολική Ρωμυλία.

Πάγιος στόχος αποτελεί η δημιουργία Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θρακών και η δημιουργία του Κοινού των Θρακών, που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις προσωπικότητες του θρακικού ελληνισμού, ενώ τονίζεται η ανάγκη αναβάθμισης του θεσμού των παγκοσμίων Συνεδρίων Θρακών και την λειτουργία της μόνιμης Γραμματείας του.

Η Ομοσπονδία Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης, που συμπεριλαμβάνει στους κόλπους της συλλόγους Ελλήνων μουσουλμάνων της Γερμανίας, που εκπροσωπούνται και στο ΔΣ, εστιάζει στην ανάγκη δημιουργίας τάξεων μητρικής γλώσσας των μουσουλμάνων συμπολιτών μας στην Ευρώπη με δασκάλους του ΙΣΜΕ Η Ομοσπονδία είχε αναλάβει μεμονωμένες πρωτοβουλίες στην περιοχή της Νυρεμβέργης, στις οποίες όμως αδυνατεί να ανταποκριθεί λόγω περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων.

Οι απόδημοι Θράκες στηρίζουν την ενίσχυση της θετικής παρουσίας του Ελλαδικού κράτους στα μουσουλμανικά χωριά, που μπορεί να επιτευχθεί και με την αξιοποίηση ειδικών προγραμμάτων της Ε.Ε. για την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση της μειονότητας. Ειδικότερα για την μουσουλμάνα γυναίκα με τα ιδιάζοντα προβλήματά της προτείνεται η λειτουργία ειδικών πολιτιστικών γραφείων και αξιοποίηση κατάλληλου δυναμικού για την βελτίωση της μέσα στην Θρακική κοινωνία και ειδικά σε δήμους όπου υπάρχουν μειονότητες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμμονες ιδέες

Η αρχική πρόταση προήλθε το 1998/99 από την τότε Υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Όλμπρά…