Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κ. Χατζηδάκης: Τα 5 μεγάλα έργα που θα κάνουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων

Κ. Χατζηδάκης: Τα 5 μεγάλα έργα που θα κάνουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων

0

Τη στήριξη των ΗΠΑ σηματοδοτεί η παρουσία Πομπέο στη Θεσσαλονίκη

Σε πέντε μεγάλα διακρατικά ενεργειακά έργα – τους αγωγούς φυσικού αερίου TAP, IGB και τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, το FSRU Αλεξανδρούπολης και την αναβάθμιση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας – στηρίζεται το σχέδιο της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή των Βαλκανίων, προωθώντας παράλληλα τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων ενέργειας, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε συνάντηση που διοργάνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στη Θεσσαλονίκη, παρουσία και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που υπογράμμισε τη στήριξη των ΗΠΑ σε όλα αυτά τα έργα.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ο Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έχει ενδυναμώσει τις διμερείς σχέσεις σε μια σειρά τομέων. Στην ενέργεια, αυτό αντανακλάται στη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, καθώς και την παρουσία αμερικανικών επενδύσεων στον κλάδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανέφερε. Μίλησε και για τον ρόλο των ΗΠΑ στις πρωτοβουλίες ενεργειακής συνεργασίας που αναπτύσσονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως το σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) και το EastMedGasForum που στις 22 Σεπτεμβρίου έγινε διεθνής οργανισμός.

Στη συνέχεια, αναλύθηκε η πρόοδος των έργων που αναβαθμίζουν τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια: Ο Διαδριατικός αγωγός TAP αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία μέσα στους επόμενους μήνες κι ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB έως το τέλος του 2021. Η τελική επενδυτική απόφαση για το FSRUτης Αλεξανδρούπολης αναμένεται να ληφθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021, με την εμπορική λειτουργία του σταθμού να τοποθετείται δύο χρόνια αργότερα. Ήδη έμποροι φυσικού αερίου από πολλές χώρες της περιοχής (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία) έχουν υπογράψει μακροχρόνια συμβόλαια για απορρόφηση σημαντικών ποσοτήτων LNG με τον φορέα υλοποίησης του FSRU.

Ειδική μνεία, τέλος, έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε δύο ενεργειακά έργα που μπορούν να φέρουν πιο κοντά την Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία: Τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ των δυο χωρών και την αναβάθμιση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου, που θα μπορούσε να καταστήσει τη Βόρεια Μακεδονία κέντρο διανομής καυσίμων υψηλής ποιότητας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Για το θέμα του αγωγού πετρελαίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Χατζηδάκη, όπου συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, η γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η διοίκηση των ΕΛΠΕ (Σιάμισιης-Παπαθανασίου), οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης κι ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Μακεδονίας και οι κύριοι Fannon και Byrnes, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών, ώστε να βρεθεί κοινός παρονομαστής το ταχύτερο δυνατό.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσιάζει το νέο κόμμα του ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο κ. Κασσελάκης σημειώνει ότι οι παρευρισκόμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν την ευκαι…