Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Επιμελητήρια ΑΜΘ: Ζητούν 70 εκ. ευρώ για τη στήριξη των ΜμΕ που επλήγησαν από τον κορωνοϊό

Επιμελητήρια ΑΜΘ: Ζητούν 70 εκ. ευρώ για τη στήριξη των ΜμΕ που επλήγησαν από τον κορωνοϊό

0

Αίτημα προς τον περιφερειάρχη για ενίσχυση των επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέα επιχορήγηση στα πρότυπα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Θέτουν ως κριτήριο τις πραγματικές επιπτώσεις της πανδημίας στον τζίρο της επιχείρησης και προτείνουν να μην εξαιρεθεί κανένας ΚΑΔ

 

Πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό στα πρότυπα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης που διαμόρφωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας ζητούν μέσω του περιφερειακού επιμελητηριακού συμβουλίου, τα επιμελητήρια της ΑΜΘ, με επιστολή προς τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Οι έξι πρόεδροι των επιμελητηρίων που υπογράφουν την επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εκτιμούν ότι για την ενίσχυση των περίπου 40.000 ΜμΕ της ΠΑΜΘ με εργαζόμενους από 0-50 θα απαιτούν περίπου 70 εκ. ευρώ. Προτείνουν ως κριτήριο να αποδεικνύεται η πτώση του τζίρου, ώστε να λαμβάνεται η ενίσχυση και ζητούν να μην εξαιρεθεί κανένας ΚΑΔ.

Θυμίζουμε ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει εξαγγείλει πρόγραμμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, με τον περιφερειάρχη να δηλώνει ότι το ύψος του θα φτάνει τα 25-30 εκ. ευρώ. Το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, όπου και θα προβλέπονται οι παράμετροι, οι προϋποθέσεις και το κατά περίπτωση ύψος της επιδότησης.

Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει: «η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, από το μήνα Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, ενώ έχουν υποστεί λόγω του lockdown και των μέτρων που έχουν παρθεί αναγκαστικά, σημαντικές ζημίες, που σε πολλές περιπτώσεις είναι δυστυχώς ανεπανόρθωτες σύμφωνα με τα στοιχεία μας. Επιπρόσθετα, ο χειμώνας που ακολουθεί θα είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα μέχρι τώρα στοιχεία ιδιαίτερα δύσκολος, με ό,τι αυτό σημαίνει για χιλιάδες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.

Σε αυτή ακριβώς την δύσκολη στιγμή εκτός της πολιτικής της κυβέρνησης με μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Πανδημίας, φωτεινό παράδειγμα συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί η Πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειάρχη, Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ και Προέδρου της ΕΝΠΕ κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, να καταρτίσει και να προκηρύξει ένα πραγματικό πρόγραμμα βοήθειας, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη των εξόδων της πληττόμενης  μικρομεσαίας επιχείρησης. Με απλά και ευέλικτα κριτήρια από πόρους του ΕΤΠΑ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με μια αδιάβλητη διαδικασία μέσω απλοποιημένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, πραγματικά το συγκεκριμένο παράδειγμα στήριξης αποτελεί καλή πρακτική για όλους.

Ταυτόχρονα, μετά και από την ήδη εκφρασμένη βούληση της κυβέρνησης και την παρότρυνση της και άλλες Περιφέρειες να ακολουθήσουν αυτή την καλή πρακτική της Κεντρικής Μακεδονίας, ζητούμε τη γρήγορη προκήρυξη αντίστοιχου προγράμματος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μας οι πληττόμενες επιχειρήσεις με θέσεις εργασίας από 0 έως 50 άτομα, κάθε νομικής μορφής (ΑΕ,ΕΠΕ,ΟΕ,ΕΕ,ΙΚΕ, Ατομική, Συνεταιρισμός κλπ) αριθμούν περίπου 40.000. Οι εκτιμήσεις μας για την απαιτούμενη στήριξη είναι της τάξεως περίπου των 70 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, είναι δόκιμο η επιλογή των επιχειρήσεων να είναι αυτές που έχουν πληγεί πραγματικά και σύμφωνα με τη μείωση που έχουν υποστεί, το επίμαχο διάστημα του 2020, των ακαθαρίστων εσόδων σε σύγκριση με τα έσοδα του αντίστοιχου τριμήνου του 2019.  Έτσι οι ΚΑΔ που θα επιλεγούν θα πρέπει να είναι όλοι συνολικά, αλλά και πρέπει να είναι και όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί μείωση εσόδων λόγω Covid-19. Αποκλεισμοί κλάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν πρέπει να υπάρξουν και φυσικά όλες  οι επιχειρήσεις με ΚΑΔ που ήταν πληττόμενες ή αναγκαστικής αναστολής λειτουργίας πρέπει να είναι δικαιούχοι.

Στις περιπτώσεις των κρίσεων και ειδικότερα αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης της Πανδημίας που βιώνουμε, σημαντικοί παράγοντες είναι η ορθότητα των μέτρων αλλά και η ταχύτητα απόφασης και εφαρμογής τους. Οι επιχειρήσεις είναι 8 μήνες ήδη σε κατάσταση κρίσης και όπως όλα δείχνουν στο διάστημα που ακολουθεί, κρίνεται η βιωσιμότητα τους και οι θέσεις εργασίας,  σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις και τα δεδομένα που υπάρχουν.

Για τους παραπάνω λόγους, θέτουμε το αίτημα μας και σας καλούμε ως φορείς, εκφραστές τις επιχειρηματικότητας σύμφωνα με το ρόλο που μας έχει ανατεθεί από την πολιτεία,  για άμεση απόφαση προκήρυξης  αντίστοιχου προγράμματος με αυτό της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας, ίσως και σε κάποια σημεία ακόμη πιο βελτιωμένο, όσον αφορά τις δικαιούχους μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…