Με τον Απόστολο Δομτσίδη που διακρίθηκε στον 3ο διαγωνισμό της Ιωνικής Λέσχης Ανάγνωσης
Το 2021 είναι ήδη φορτισμένο με πολλές προσδοκίες. Μεταξύ άλλων περιμένουμε την επόμενη χρονιά να γιορτάσουμε μια μεγάλη επέτειο, αυτή των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Το 2021 ας είναι μια χρονιά ιστορικής περισυλλογής. Και η επόμενη χρονιά όμως είναι επίσης σημαντική, μιας και θα κλείνουν εκατό χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Αυτός ο προσφυγικός ελληνισμός, που ήρθε διωγμένος απ’ τις προαιώνιες εστίες του εκατό χρόνια πριν, μπόλιασε το ντόπιο στοιχείο, για να οδηγήσει στη νεοελληνική κοινωνία.
Η ιστορική μνήμη είναι μοναδικό ίδιον του ανθρώπου και πρέπει να την τιμούμε με διάφορους τρόπους. Ο Πανελλήνιος διαγωνισμός μονόπρακτου-μονολόγου για τη γυναίκα της Μικρασίας είναι ένας από αυτούς, απ’ τους πιο δημιουργικούς. Στον 3ο διαγωνισμό, που διοργάνωσε το Ιωνικό Θέατρο και η Ιωνική Λέσχη Ανάγνωσης και διεξήχθη φέτος, έλαβαν μέρος συγγραφείς απ’ όλη την Ελλάδα. Το βράδυ της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου στο κηποθέατρο Νίκαιας, σε έναν ιστορικό τόπο και σε μια σεμνή τελετή, απονεμήθηκαν τα βραβεία.
Ο Δομτζίδης Απόστολος, ένας συμπολίτης μας, κέρδισε το πρώτο βραβείο με το μονόπρακτο «Μανώλης Γανιός, ο τυχερός». Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο συγγραφέας από την Ξάνθη διακρίθηκε πέρυσι στο λογοτεχνικό διαγωνισμό «1 φράση + 821 λέξεις για το 1821» που διοργάνωσε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το διήγημά του «Η επίσκεψη» συμπεριλήφθηκε στην έκδοση «Αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμεν την επανάστασιν».
Ο γνωστός καραγκιοζοπαίκτης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην τελετή. Αυτό το διάστημα βρίσκεται κάθε απόγευμα στο Λύκειον των Ελληνίδων και ξεναγεί τους επισκέπτες στην έκθεση «Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη». Μια έκθεση που η φήμη της ξεπέρασε τα στενά όρια της πόλης μας και αποτελεί θέμα συζήτησης σε όλη την Ελλάδα για την πρωτοτυπία, την προσέγγιση και την καλαισθησία της. Το πρώτο βραβείο παρέλαβε, τιμώντας το δημιουργό, η Ειρήνη Σαρίογλου καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), ενός φορέα που ερευνά και αγωνίζεται για την ιστορική μνήμη.
Είναι σημαντικό να έχουμε κοντά μας ανθρώπους, όπως τον Δομτζίδη Απόστολο, που με τη δουλειά τους τιμούν την πόλη της Ξάνθης. Ας τους τιμήσουμε κι εμείς κι ας επισκεφτούμε την έκθεση «Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη». Για να ακούσουμε τον δημιουργό, να μας μιλά με αγάπη για τον αγαπημένο του καμπούρη ήρωα, τον Καραγκιόζη, την ιστορία και τη μνήμη. Και για να μας ενημερώσει, αυτός και οι συνεργάτες του, για μια πρόταση που έχουν κάνει ήδη στο Δήμο Ξάνθης, δηλαδή σε όλους μας. Η πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός μοναδικού στην Ελλάδα αξιοθέατου, του πάρκου του Καραγκιόζη.
Μέσα σ’ αυτήν την καθημερινή σκιά που ζούμε απ’ την πανδημία, ας ακούσουμε κάτι που μπορεί να μας δώσει λίγο φως. Γιατί σκιές και φως είναι η ζωή μας κι ο μπερντές του Καραγκιόζη.