Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ανακατανομή κονδυλίων για την αύξηση των voucher σε ΚΔΑΠ της ΑΜΘ ζητούν τα επιμελητήρια

Ανακατανομή κονδυλίων για την αύξηση των voucher σε ΚΔΑΠ της ΑΜΘ ζητούν τα επιμελητήρια

0

Επιστολή σε Θεοδωρικάκο. Ζητούν άμεση παρέμβαση όπως έγινε με την επιπλέον χρηματοδότηση 10.000.000 €  για Δημοτικά ΚΔΑΠ

 Σημειώνουν ότι περισσότερα από 6.000 παιδιά της περιφέρειάς μας θα μείνουν εκτός ΚΔΑΠ παρότι πληρούν τα κριτήρια

Επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών, τον υφυπουργό Εσωτερικών, την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ απέστειλε το περιφερειακό επιμελητηριακό συμβούλιο ΑΜΘ που απαρτίζεται από τα έξι επιμελητήρια της Περιφέρειας, προκειμένου να ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση για θέσεις σε ΚΔΑΠ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο κείμενο της επιστολής υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε δηλώσει ότι «προϋπολογισμός φέτος είναι 100 εκατομμύρια και θα αυξηθεί αν χρειαστεί για να καλυφθούν κι άλλες οικογένειες». Σε αυτό το πλαίσιο και λόγω της αυξημένης ζήτησης που παρατηρήθηκε φέτος, σημειώνεται ότι: «περισσότερα από 6.000 παιδιά της περιφέρειάς μας θα μείνουν εκτός ΚΔΑΠ. Αποτέλεσμα της περικοπής αυτής είναι και η μείωση των εγγραφών  μέσω voucher. Το σύνολο των ιδιωτικών δομών ΚΔΑΠ υπέστη μείωσης των προσφερόμενων θέσεων, σε ποσοστό έως και 70%».

Τα επιμελητήρια της ΑΜΘ προτείνουν: «για να αντιμετωπιστεί αυτό το οξύ κοινωνικό/οικονομικό πρόβλημα και να ανακουφίσει χιλιάδες οικογένειες, επιχειρήσεις και εργαζομένους της περιφέρειάς μας, προτείνουμε να προβλεφθεί η δυνατότητα δεύτερης (Β΄) ανακατανομής των ποσών που αντιστοιχούν σε voucher που δεν θα καταφέρουν οι κάτοχοί τους να τα ενεργοποιήσουν λόγω έλλειψης θέσεων και γιατί όχι να δεσμευθούν και αδιάθετα κονδύλια μέσω του προϋπολογισμού, όπως η παρέμβαση του Υπουργού κ. Θεοδωρικάκου για επιπλέον χρηματοδότηση 10.000.000 €  για Δημοτικά ΚΔΑΠ σε όλη τη χώρα, ώστε να πραγματοποιηθεί και η δέσμευση της κυβέρνησης «κανένα παιδί εκτός παιδικών και ΚΔΑΠ». Όσον αφορά την Β΄ Ανακατανομή και την εύρεση των απαραίτητων κονδυλίων αρκεί να σημειώσουμε πως την περίοδο 2019-2020 έμειναν χωρίς ενεργοποίηση περίπου 10.000 voucher βρεφικών σταθμών, τα οποία αντιστοιχούσαν σε συνολικό ποσό των 30.000.000 € περίπου. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί με βεβαιότητα και φέτος, καθότι δεν έχει ανοίξει σημαντικός αριθμός νέων βρεφικών σταθμών, οπότε και δεν αυξήθηκαν οι προσφερόμενες θέσεις. Χαρακτηριστικό επίσης είναι και το παράδειγμα με τα voucher για τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ όπου οι προσφερόμενες θέσεις αυτή τη στιγμή πανελλαδικά, από δημοτικές και ιδιωτικές δομές, είναι περισσότερες από 4.000. Αυτή τη στιγμή δόθηκαν 5.636 voucher για ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι 1.000 voucher κατηγορίας ΚΔΑΠ-ΜΕΑ δεν θα βρουν θέση να ενεργοποιηθούν και με αποτέλεσμα να εξοικονομείται ποσό της τάξης των 5.000.000 € περίπου (στοιχεία ΠΑΣΕΚΔΑΠ)». Η επιστολή καταλήγει: «το ΔΣ του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Συμβουλίου ΑΜΘ, υπέρμαχο της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σας, καλεί να συμβάλετε τα μέγιστα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μειωμένης χρηματοδότησης των θέσεων ΚΔΑΠ της Περιφέρειάς μας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εργασιακό, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Δύο προσλήψεις στον δήμο Ξάνθης Δίμηνες συμβάσεις για το Τμήμα Πρασίνου Ο Δήμος Ξάνθης ανα…