Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια «Βγήκε στον αέρα» ο διαγωνισμός για την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου στην Ξάνθη

«Βγήκε στον αέρα» ο διαγωνισμός για την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου στην Ξάνθη

0

Αναρτήθηκαν από την ΔΕΔΑ οι δύο διαγωνισμοί για τα υποέργα Αλεξανδρούπολη – Κομοτηνή και Ξάνθη – Δράμα

 

Συνέντευξη Τύπου παρέθεσε την ίδια μέρα ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χ. Μέτιος χαρακτηρίζοντάς το ως «το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Περιφέρειας»

 

 

Το «σήμα» της εκκίνησης των μεγάλων έργων της ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια δίνεται από την περιφέρεια ΑΜΘ. Σε κοινή ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε χθες Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου από το  Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τη ΔΕΔΑ αναφέρεται ότι  ξεκινά από την περιφέρεια μας η δημοπράτηση των πρώτων μεγάλων έργων για την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου και ότι «βγαίνουν στον αέρα» σήμερα οι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ που αφορούν στις πόλεις της Ξάνθης, της Δράμας, της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής. Σημειώνεται επίσης ότι θα ακολουθήσει, το αμέσως επόμενο διάστημα, η δημοπράτηση των έργων στην Ορεστιάδα και την Καβάλα.

Από την ΑΜΘ ξεκινούν οι πρώτες δημοπρατήσεις έργων της ΔΕΔΑ 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΔΑ και του Υπουργείου: «Το «σήμα» της εκκίνησης δίνεται από την ακριτική Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τη δημοπράτηση των πρώτων κατασκευαστικών έργων που θα φέρουν φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια σε χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις, ενώ θα συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

Οι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ που «βγαίνουν στον αέρα» σήμερα αφορούν στην κατασκευή δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Ξάνθης, της Δράμας, της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής.

Θα ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η δημοπράτηση των έργων στην Ορεστιάδα και την Καβάλα.

Τα έργα της ΔΕΔΑ στις έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι συνολικού προϋπολογισμού 56,6 εκατ. ευρώ και προβλέπουν έως το 2024:

 

  • Την κατασκευή συνολικά 496 χιλιομέτρων δικτύων φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης.
  • Τουλάχιστον 15.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών), παρέχοντας έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης. Ο αριθμός των συνδέσεων αυτών μπορεί να είναι πολλαπλάσιος, εφόσον υπάρχει ανάλογη ζήτηση από την τοπική κοινωνία.

 Τι είπε για τα έργα ο περιφερειάρχης Χ. Μέτιος

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο περιφερειάρχης ΑΜΘ παρέθεσε συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε ότι η δημοπράτηση από τη ΔΕΔΑ είναι «ένα σημαντικό βήμα για το σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο κ. Μέτιος ανέφερε πως η κατασκευή του δικτύου στις συγκεκριμένες πόλεις θα πραγματοποιηθεί ως δύο ξεχωριστά υποέργα, το ένα για το δίκτυο σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, συνολικού προϋπολογισμού 16,3 εκατομμυρίων ευρώ, και το δεύτερο για τις πόλεις Ξάνθη και Δράμα, συνολικού προϋπολογισμού 17,1 εκατομμυρίων ευρώ, με την Περιφέρεια να καλύπτει το μισό της χρηματοδότησης.

 

Καθυστέρηση 2 ετών: Ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΔΑ και στον κορωνοϊό από τον Μέτιο

Ο κ. Μέτιος αναγνώρισε ότι από τον Δεκέμβριο του 2018, οπότε το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, υπήρξε καθυστέρηση στην εξέλιξή του, γεγονός που απέδωσε στην προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΔΑ, που δεν κατάφερε να οριστικοποιήσει και να υποβάλει τα τεύχη δημοπράτησης, στις τεχνικές ιδιαιτερότητες και στο μέγεθος του έργου, που επέβαλλε την ανάγκη  διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς, αλλά και στην πανδημία του κορωνοϊού, που επέφερε μια οριζόντια καθυστέρηση σε όλα τα έργα.

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο της Καβάλας, ο κ. Μέτιος σημείωσε ότι για να προχωρήσει θα πρέπει να προχωρήσει και η κατασκευή από τον ΔΕΣΦΑ των Σταθμών Μέτρησης και Μείωσης Πίεσης στο Χαλκερό, ενώ για την Ορεστιάδα ανέφερε ότι η ΔΕΔΑ επεξεργάζεται τους όρους για την ασφαλή μεταφορά του φυσικού αερίου με ειδικά βυτιοφόρα οχήματα.

Δήλωση Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη

«Σήμερα γίνεται το  πρώτο μεγάλο βήμα για την υλοποίηση του φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος της ΔΕΔΑ, που προβλέπει  την επέκταση του φυσικού αερίου σε πάνω από 30 πόλεις της Ελλάδας  έως το 2024, με στόχο να καλυφθούν σε πρώτη φάση τουλάχιστον 57.000 καταναλωτές. Η χώρα «διψά» για αναπτυξιακά έργα και έχουμε χρέος όλοι μαζί να εργαστούμε με ταχύτητα και συνέπεια για να κάνουμε πραγματικότητα τα μεγάλα έργα που αναβαθμίζουν τις περιοχές στις οποίες αναπτύσσονται, αποφέροντας σημαντικά οφέλη στους  πολίτες, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον αλλά και την οικονομία».

Δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΔΑ κ. Μάριου Τσάκα

«Η έναρξη του μεγαλύτερου project επέκτασης δικτύου διανομής φυσικού αερίου από την εποχή που δημιουργήθηκε το βασικό δίκτυο αγωγών στη χώρα είναι πλέον γεγονός. Τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση της ΔΕΔΑ και ύστερα από σκληρό αγώνα που δώσαμε τους τελευταίους μήνες για την επίλυση χρόνιων εκκρεμοτήτων, βγήκαν στον αέρα οι διαγωνισμοί για τα κατασκευαστικά έργα στην πρώτη από τις Περιφέρειες της Ελλάδας στις οποίες δραστηριοποιείται η ΔΕΔΑ. Το ίδιο προσβλέπουμε να συμβεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και σε άλλες Περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας»

Δήλωση Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου

«Με το έργο αυτό θα κατασκευαστούν 493 χιλιόμετρα νέου δικτύου σε 6 πόλεις της Περιφέρειάς μας: Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Η εκτίμηση είναι ότι το θα μπορούν να γίνουν πάνω από 50.000 συνδέσεις από νοικοκυριά, καταστήματα, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και δημόσια κτίρια, όπως νοσοκομεία και σχολεία. Τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη θα είναι πολύ σημαντικά.

  • Το κόστος της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μειωθεί σημαντικά και θα αποδεσμευτούν πόροι που θα μπορούν να διοχετευθούν στην αγορά ή σε επενδύσεις.
  • Θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στον κατασκευαστικό και εμπορικό κλάδο και εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 700 νέες θέσεις εργασίας, ενώ για τη σύνδεση των καταναλωτών με το δίκτυο, θα εργαστούν μελετητές, προμηθευτές και τεχνικοί συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
  • Ταυτόχρονα, το φυσικό αέριο είναι μια καθαρή μορφή ενέργειας και θα συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το φυσικό αέριο είναι το σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ κ. Μ. Τσάκα
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μυρωδάτο: Φόλες με θύμα ένα άτυχο τετράποδο

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης εξέδωσε προειδοποίηση για τη διάθεση δηλητηριασμένων δολωμάτ…