Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

0

Βλακείας μέγεθος απροσμέτρητον
Κινητοποίηση αντίδρασης και διαμαρτυρίας κατά της χρήσης μάσκας έγινε την Κυριακή σ’ όλη την χώρα και στην Ξάνθη. Μερίδα πολιτών διατράνωσαν την αντίθεση τους στην χρήση μάσκας στα σχολεία, μερικοί μάλιστα με κωμικό τρόπο που βγάζει όμως και βλακώδη φανατισμό όπως η κυρία της φωτογραφίας που ποδοπατεί τις μάσκες που έγινε viral συγκεντρώνοντας πλήθος ειρωνικά σχόλια. Όταν όμως εκτίθεσαι μ’ αυτό τον τρόπο πρέπει να είσαι αποφασισμένη να δεχτείς και την δημόσια κριτική που ενίοτε έχει και χαρακτήρα bullying.
Ας αφήσουμε όμως το ποιοι είναι αυτοί που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, πού τους έχουμε ξαναδεί, με ποια σύμβολα και συνθήματα και ας πιάσουμε την ουσία της διαμαρτυρίας. Τι μας προτείνουν; Να μην φοράνε μάσκα τα παιδιά στο σχολείο και να τα αφήσουμε να αναπνέουν ελεύθερα. Το αυτονόητο δηλαδή. Και ποιος θα είχε την παραμικρή αντίρρηση αν δεν υπήρχε κίνδυνος να αναπνέουν και τον κορωνοϊό και να τον μεταδίδουν;  Και ποιοι είναι αυτοί που αγνοώντας και αμφισβητώντας την επιστήμη που τη συστήνει ως μέσο προστασίας, θα ρισκάρουν να ανατινάξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρατείνοντας με απρόβλεπτες συνέπειες την υγειονομική κρίση στην χώρα; Αναλογίζονται τις συνέπειες και μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη;
Η κυρία της φωτογραφίας δεν είναι απλώς για γέλια είναι και για κλάματα όπως και οι άλλοι γύρω της που χειροκροτούν και την επικροτούν,  γιατί δείχνει το απροσμέτρητο μέγεθος της βλακείας!
Μ.Ξ.


Δύο νέες οικοδομές
Αργά μεν, αλλά αρχίζει να κινείται λίγο η οικοδομή στην πόλη μας. Κατά πληροφορίες, δύο οικοδομές βρίσκονται υπό ανέγερση. Η μία στην οδό Μιαούλη και η δεύτερη στην πάροδο Σκρα.
Αναλογία μικρή θα πει κανείς και θα’ χει δίκιο. Όμως αν αναλογιστεί κανείς την «νέκρα»  των προηγούμενων χρόνων, σίγουρα θα πει πως «στην αναβροχιά, καλό και το χαλάζι».
Βέβαια η δεκαετία της κρίσης επέδρασε καταλυτικά στο να καλυφθεί η ζήτηση και να υπάρξει έλλειψη νέων διαμερισμάτων.
Μάλλον σιγά-σιγά η αγορά αρχίζει να κινείται και οι πρώτοι τολμηροί εργολάβοι ξεκίνησαν ανοίγοντας το πεδίο για να μπει μπροστά ο τομέας της οικοδομής.
Γ.Δ.


Για τις επενδύσεις
Η πρόταση έγινε από το ΚΙΝΑΛ και θεωρούμε πως στην ουσία της είναι σωστή και πρέπει να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση.
Όμως, εκτίμησή μας είναι πως αυτές οι fast track διαδικασίες έγκρισης νέων επενδύσεων θα πρέπει να ισχύσουν και στις μικρότερες, αφού ερευνηθεί το στάτους του επενδυτή που θ’ αποτελεί εγγύηση ότι αυτή θα υλοποιηθεί.
Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ: Μία από τις βασικές διαπιστώσεις στην ενότητα για την αποτελεσματική διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων είναι ότι για να αποφευχθούν επαναλήψεις των αποτυχιών του παρελθόντος στις επενδύσεις, θα πρέπει να καταργηθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι επενδύσεις να προχωρούν με διαδικασίες γρήγορες, κατά τα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ιδιαίτερα για τις μεγάλες, εμβληματικές επενδύσεις, να λύνονται εξαρχής όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσης γης.
Γ.Δ.


Προεγγραφές για τη γρίπη
Ο λαός μας λέει το γνωστό «ο φόβος φυλάει τα έρημα» και αυτό το λαϊκό γνωμικό έχει απόλυτη εφαρμογή για φέτος με το αντιγριπικό εμβόλιο.
Από ότι λένε οι φαρμακοποιοί, το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα υψηλό για το εμβόλιο και από τώρα γίνονται προεγγραφές.
Βέβαια αυτό είναι καλό γιατί τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί όπως συνήθως γίνεται κάθε χρόνο. Μόνον που φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Ήδη τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προφυλάσσονται λόγω του κορωνοϊού που μας ταλαιπωρεί όλους. Θα’ρθει και η γρίπη, οπότε η κάλυψη του οργανισμού θα γίνει για τη γρίπη με την ελπίδα μέχρι τέλος του έτους να τεθεί σε κυκλοφορία κάποιο εμβόλιο κατά του covid-19.
Γ.Δ.


Σε ιδιώτες
Η απόφαση έχει ληφθεί και θα υλοποιηθεί. Ο δήμος Ξάνθης αποφάσισε το Δασικό Χωριό Ερύμανθου να δοθεί προς εκμετάλλευση σε ιδιώτη.
Παράλληλα, εγκρίθηκε η μελέτη για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και τη δυνατότητα επέκτασης του Δασικού χωριού από τον μισθωτή.
Η εξέλιξη αυτή είναι θετική και προς την σωστή κατεύθυνση. Όμως υπάρχει και μια άλλη παράμετρος η οποία δεν θα πρέπει ν’αγνοηθεί.
Στο διαγωνιστικό μέρος της προσφοράς τιμής εκ μέρους των ενδιαφερομένων για την ενοικίαση, θα πρέπει να υπάρχει εκτός της τιμής προσφοράς, κι ένα άλλο κριτήριο. Κι αυτό, δεν μπορεί παρά να είναι η αξιολόγηση του ανθρώπου που πλειοδοτεί.
Να υπάρχει δηλαδή ως κριτήριο, πέρα από το ύψος του μισθώματος, εάν ο άνθρωπος αυτός γνωρίζει το αντικείμενο, εάν είναι άτομο γνωστό στην κοινωνία και την αγορά.
Η πείρα έχει διδάξει πως οι υψηλές οικονομικές προσφορές δεν δείχνουν σοβαρό επιχειρηματία.
Γ.Δ.


Χρωστά 2,4 δισ. το δημόσιο
Αντί να μειώνεται το χρέος του δημοσίου, αυξάνεται. Είχε μειωθεί στο 1,5 δισ. αλλά πάλι αυξήθηκε φθάνοντας στα 2,4 δισ. ευρώ.
Κι έτσι, το δημόσιο και οι φορείς του συνολικά, για άλλη μια φορά αντί να μειώσουν και μηδενίσουν το χρέος προς τους ιδιώτες βέβαια, το αυξάνουν.
Ο λόγος απλός. Οι ιδιώτες είναι απροστάτευτοι από τη λειτουργία αυτή που διαρκεί χρόνια τώρα.
Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν να παίρνουν χρέη 3 και 4 χρόνων!
Με τέτοια νοοτροπία, πώς περιμένουν οι ιδιώτες να’ναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους;
-Ρωτάω, απάντηση σίγουρα δεν θα πάρω.
Γ.Δ.


Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο
Είδαν κι απόειδαν ότι τέλος δεν υπάρχει στην αντιπαράθεση μεταξύ περιφέρειας και εκπροσώπων των Επιμελητηρίων και προχώρησαν σε ανακωχή στην ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ.
Έτσι, τοποθετήθηκε προσωρινό διοικητικό συμβούλιο, μέχρι να λυθούν οι δικαστικές διαμάχες. Πρόεδρος προσωρινή η Κατερίνα Ιωαννίδου και προσωρινός αντιπρόεδρος ο Αντώνης Φραντζής.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, σηκώθηκε λευκή σημαία για να ξεκινήσει η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για προγράμματα που τρέχουν οι επιχειρήσεις αλλά και την πληρωμή των εργαζομένων στην ΔΕΣΜΟΣ.
Κι έτσι λύθηκε, προσωρινά, ένα θέμα που ξεκίνησε από την Άνοιξη.
Γ.Δ.


Διαγωνισμοί για το φυσικό αέριο
Ιδού λοιπόν ένα πολύ καλό νέο που αφορά τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειάς μας. Νέο ενεργειακό που χρόνια προσδοκούσαμε να υλοποιηθεί και το οποίο ήμασταν πριν πολλά χρόνια υποστηρικτές του.
Λοιπόν, να μην σας κρατώ σε αγωνία, ιδού το σχετικό ρεπορτάζ για την έλευση του φυσικού αερίου στις πόλεις Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Καβάλας, Δράμας και Ορεστιάδας.
«Το πράσινο φως για την εκκίνηση των έργων επέκτασης της διανομής φυσικού αερίου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ανάβει η Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου. Να θυμίσουμε ότι η ΔΕΔΑ, θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών, έχει την αρμοδιότητα των δικτύων διανομής για τις περιφέρειες και περιοχές της Ελλάδας, πλην της Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκησή της αναμένεται – πιθανός εντός της εβδομάδας- να προκηρύξει τα έργα ύψους 50 εκ. ευρώ για την κατασκευή των αγωγών χαμηλής και μέσης πίεσης. Και έπεται και συνέχεια και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας…»
Γ.Δ.


Φτάνει πια μ’ αυτά τα τηλεοπτικά σκουπίδια
Σάλος λέει έγινε με παίχτη του “Big brother” και τα εμετικά σχόλιά του για τις γυναίκες και τον βιασμό. Σε τέτοια τηλεοπτικά σκουπίδια μόνο ανθρώπινα σκουπίδια μπορούν να συμμετέχουν. Όλοι αυτοί οι νεαροί και οι νεαρές που δεν νοιάζονται για τίποτε άλλο από την εμφάνισή τους και τις επιτυχίες τους στο άλλο φύλο. Όλες αυτές οι στρατιές αμόρφωτων παιδιών που δίνουν τα πάντα για την δημοσιότητα χωρίς κανένα περιεχόμενο, χωρίς καν ένα φραγμό και με απίστευτο κυνισμό. Που μιλούν τόσο αβίαστα σαν να είναι κάτι φυσικό για τον βιασμό , λες και δεν είναι εγκληματική ενέργεια. Που δεν σέβονται την ανθρώπινη ελευθερία και την αυτοδιάθεση. Αυτοί που αναπαράγουν πρότυπα για να έχουμε μετά κι άλλη Ελένη Τοπαλούδη, θύμα αυτής της νοοτροπίας και της συμπεριφοράς.
Επιτέλους πια ας μπει ένας φραγμός σ΄ αυτά τα σκουπίδια! Φτάνει πια στο βωμό της τηλεθέασης και των κερδών να προβάλλονται άτομα, στάσεις και συμπεριφορές χωρίς κανένα αξιακό σύστημα.
Ευτυχώς που δεν είναι αυτή η εικόνα της νεολαία μας είναι μόνο μια μικρή μειοψηφία, μια σάπια πλευρά της που απλά την φωτίζουν για να κερδίζουν και να αποχαυνώνουν.
Αντισταθείτε!
Μ.Ξ. 


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…