Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μεγάλη πτώση παρά τις εκπτώσεις στην αγορά

Μεγάλη πτώση παρά τις εκπτώσεις στην αγορά

0

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης Ε. Μίλκογλου: «Ο κόσμος δεν αγοράζει …φοβάται να ξοδέψει γιατί δεν ξέρει τι του ξημερώνει με την πανδημία»

 

S.O.S. εκπέμπει το λιανικό εμπόριο – Παρεμβάσεις από την κυβέρνηση ζητούν οι έμποροι

ΓΣΕΒΕΕ: 50.000 επιχειρήσεις βρίσκονται σε κίνδυνο να κατεβάσουν ρολά το επόμενο τρίμηνο

 

 

Σε πλήρη ακινησία βρίσκεται η αγορά τέλος Αυγούστου που σηματοδοτεί και το τέλος των εκπτώσεων και της καλοκαιρινής σαιζόν. Οι έμποροι σε λίγο θα κάνουν ταμείο και …αλλοίμονο θα το βρουν και πάλι μείον. Στα …κεσάτια των προηγουμένων ετών που έριξαν την αγοραστική δύναμη και την κατανάλωση προστίθεται και η πανδημία του κορωνοϊού που προκάλεσε σοβαρές επιπλοκές που βλάπτουν την υγεία λειτουργίας της αγοράς. Σε απόγνωση έχει  περιέλθει ο εμπορικός κόσμος της Ξάνθης που έχασε την περίοδο του Καρναβαλιού,  είχε ένα 2μηνο lockdown, Πάσχα χωρίς δουλειά και μια χλιαρή, αναιμική σχεδόν εκπτωτική καλοκαιρινή σαιζόν.

S.O.S. εκπέμπει το λιανικό εμπόριο

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το λιανικό εμπόριο καθώς λίγες ημέρες πριν από την αυλαία των θερινών εκπτώσεων στις 31 Αυγούστου τα μηνύματα από τον εμπορικό κόσμο είναι δυσοίωνα. Μόνη ελπίδα, όπως λένε, για αύξηση – έστω και πρόσκαιρη -, της κίνησης στην αγορά είναι η έναρξη της σχολικής περιόδου και οι αγορές που παραδοσιακά κάνουν οι οικογένειες για τους μαθητές τόσο σε σχολικά (βιβλία, χαρτικά ύλη, τσάντες) όσο και σε αθλητικά είδη και είδη ένδυσης και υπόδησης. Ωστόσο ακόμα και αυτή η αναμενομένη κίνηση δεν θεωρούν οι έμποροι ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα ενός καταστροφικού για το λιανεμπόριο εξαμήνου, εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία.

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης Ε. Μίλκογλου: «Μεγάλη πτώση στην αγορά. Μας περιμένει πολύ δύσκολος χειμώνας»

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ο κόσμος δεν αγοράζει όχι μόνο γιατί δεν έχει χρήματα αλλά γιατί φοβάται να ξοδέψει γιατί δεν ξέρει τι του ξημερώνει και πως θα εξελιχθεί το θέμα της πανδημίας και αν θα παρθούν νέα μέτρα. Η πτώση στην εκπτωτική περίοδο σε σχέση με πέρσι είναι απίστευτα μεγάλη. Ήδη πολλοί συνάδελφοι έχουν προβεί σε μείωση παραγγελιών για την χειμερινή σαιζόν ενώ πολλά καταστήματα στην αγορά της Ξάνθης έχουν κλείσει ή ετοιμάζονται να κλείσουν. Περιμένουμε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα. Τώρα που είναι καλοκαίρι δεν δούλεψε η αγορά σκεφτείτε τι θα γίνει τον χειμώνα που τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με θέρμανση, με φροντιστήρια κ.λ.π. Την ίδια στιγμή τα έξοδα σε μας τρέχουν, ρεύμα, νερό ασφαλιστικές εισφορές… και παρά τα μέτρα στήριξης που είναι στη σωστή κατεύθυνση κάποια στιγμή θα πρέπει να τα πληρώσουμε», τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου.

ΓΣΕΒΕΕ: 50.000 επιχειρήσεις βρίσκονται σε κίνδυνο να κατεβάσουν ρολά το επόμενο τρίμηνο

Να σημειώσουμε πως σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος ζητεί από την κυβέρνηση παρεμβάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αποφύγουν το λουκέτο, καθώς, όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, 50.000 επιχειρήσεις βρίσκονται σε κίνδυνο να κατεβάσουν ρολά το επόμενο τρίμηνο, ενώ ήδη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της πανδημίας αυξήθηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ. Πάντως με βάση έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ως το τέλος Ιουλίου σχεδόν επτά στις δέκα επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση των πωλήσεων και μόλις το 8% αύξηση – οι μικρότερες επιχειρήσεις μάλιστα δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα.

Παρεμβάσεις από την κυβέρνηση ζητούν οι έμποροι

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) διά του πρόεδρου του Σταύρου Καφούνη ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης άμεσες παρεμβάσεις, ώστε μεγάλο μέρος καθ’ όλα υγειών υπό φυσιολογικές συνθήκες επιχειρήσεων να μη βρεθεί άδικα να βάζει λουκέτο, δημιουργώντας δυσαναπλήρωτο κενό στον παραγωγικό ιστό της χώρας, με χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και απώλεια σημαντικού ποσοστού του ΑΕΠ.

Μεταξύ άλλων προτείνουν: άμεση νομοθέτηση νέας ρύθμισης που να περιλαμβάνει όλα τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη μετάθεση αυτών των υποχρεώσεων σε διάστημα που θα έχει επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομία. Επίσης τη νομοθέτηση της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40% των ενοικίων ως το τέλος του έτους για όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί αποδεδειγμένα μεγάλη πτώση τζίρου και επιπροσθέτως την παροχή κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες, ώστε να προχωρήσουν άμεσα σε εθελοντικές μειώσεις των μισθωμάτων κατά τα πρότυπα της κοινής πρότασης ΕΣΑ και ΠΟΜΙΔΑ, η οποία κατατέθηκε στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Τέλος, την ενίσχυση με περισσότερα κονδύλια της επιστρεπτέας προκαταβολής ως του μόνου πραγματικού εργαλείου παροχής ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζητώντας να πριμοδοτηθούν αυτές με τη μεγαλύτερη πτώση τζίρου, περιλαμβανομένου ακόμη και του Αυγούστου, αλλά και με παράλληλη πριμοδότηση όσων δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…