Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Βιταμίνη D: Μια καμουφλαρισμένη ορμόνη πολυεργαλείο

Βιταμίνη D: Μια καμουφλαρισμένη ορμόνη πολυεργαλείο

0

‘Γιατρέ, τι είναι αυτή η βιταμίνη D που ακούμε συνέχεια; Έχει γίνει πολύ της μόδας!’

‘Πώς είναι δυνατόν στην Ελλάδα να έχουμε τόσο ανάγκη να παίρνουμε βιταμίνη D αφού έχουμε τόση ηλιοφάνεια;’

Η βιταμίνη D είναι μία ουσία που ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών λόγω της δομής της, αλλά λειτουργεί ως ορμόνη, δηλαδή δρα σε πολλά κύτταρα του οργανισμού προκαλώντας περαιτέρω λειτουργίες και παραγωγή άλλων ορμονών.

Τη γνωρίσαμε χάρη στο σημαντικό ρόλο που παίζει στο μεταβολισμό των οστών, δηλαδή στην κυκλοφορία του ασβεστίου στο σώμα μας. Συντίθεται σε μεγάλες ποσότητες από το δέρμα, χάρη στην ηλικιακή ακτινοβολία, γι’αυτό και είναι γνωστή ως ‘η βιταμίνη του ήλιου’. Βοηθάει έπειτα στην απορρόφηση του ασβεστίου που τρώμε και καθησυχάζει τους παραθυρεοειδείς αδένες,. Έτσι, η παραθορμόνη δεν αυξάνεται, το ασβέστιο παραμένει στα οστά και δεν παθαίνουμε οστεοπόρωση.

Οι έρευνες που συνέχισαν να γίνονται από τότε που τη γνωρίσαμε, μας έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για τη δράση της που αποδεικνύεται περίπλοκη και ποικίλη και αφορά πολλά περισσότερα όργανα και συστήματα, όπως το καρδιαγγειακό, το νευρολογικό και το ανοσοποιητικό. Έτσι, έγινε της μόδας και μιλάμε όλο και περισσότερο για αυτή. Και όσο οι έρευνες συνεχίζονται, τόσο θα ανακαλύπτουμε πράγματα και θα μιλάμε περισσότερο.

Ο ήλιος είναι ο βασικότερος παράγοντας που επηρεάζει τη σύνθεσή της. Δε φτάνει όμως να έχουμε ήλιο και να τον βλέπουμε μέσα από κλειστά παράθυρα. Πρέπει κυρίως να μας βλέπει αυτός! Δηλαδή, πρέπει να βγαίνουμε στον ήλιο και μάλιστα όσο γίνεται με μαγιό ή ρούχα που να του επιτρέπουν να δει όσο μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματός μας γίνεται. Και φυσικά, τις σωστές ώρες για να αποφύγουμε εγκαύματα και άλλες βλάβες του δέρματος. Θέλει δηλαδή πολλές φορές από λίγα καλά λεπτά, ιδανικά ξαπλωμένοι χωρίς πολλά ρούχα και όχι ώρες ολόκληρες με στρώσεις αντιηλιακού. Συχνά, οι άνθρωποι που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικό χώρο το καλοκαίρι, όπως οι οικοδόμοι και οι αγρότες, είναι αυτοί που έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα βιταμίνης D. Λέγοντας αυτά, επανερχόμαστε στο πόσο σημαντικές είναι οι επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στην υγεία μας.

Δεδομένου ότι αυτός μάλλον δε θα αλλάξει, αλλά θα γίνεται και χειρότερος, πρέπει να ελέγχουμε κάθε χρόνο τα επίπεδα της βιταμίνης D με μια εξέταση αίματος και να διορθώνουμε τις ελλείψεις. Στα κράτη της βόρειας Ευρώπης, το έχουν καταλάβει ήδη αυτό, παίρνουν σχεδόν όλοι, για αυτό και έχουν λιγότερες ελλείψεις, παρά τη μικρή διάρκεια ηλιοφάνειας.

Εφόσον πρόκειται για ορμόνη, έχει διάφορα δοσολογικά σχήματα, τα οποία προσαρμόζονται στον καθένα μας αναλόγως. Για αυτό και κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα βιταμίνης D με διάφορες δόσεις. Δεν αρκεί, δηλαδή, να πάμε στο φαρμακείο και να ζητήσουμε ένα κουτί, όπως κάνουμε με άλλες βιταμίνες για την κόπωση, για τα μαλλιά κλπ. Ένα ακατάλληλο σχήμα δε θα διορθώσει τις ελλείψεις μας, αλλά μπορεί και να δημιουργήσει προβλήματα, όπως συμβαίνει και με τα φάρμακα, αν ληφθούν σε λάθος δόση ή με λάθος ένδειξη. Ο γιατρός και μόνο είναι αρμόδιος να αποφασίσει ποιο σχήμα είναι το κατάλληλο για τον καθένα και ο ενδοκρινολόγος ακόμη περισσότερο.

Ιατρός Σταυρούλα Ε. Παπαδοπούλου
Ειδικός Παθολόγος
Ειδικός Ενδοκρινολόγος, Διαβητολόγος και Μεταβολικών νόσων
Βελισσαρίου 4 – 6, 5ος όροφος, Ξάνθη, 67100, Ελλάδα
Τηλ/Φαξ: 2541.400.119/ Κιν: 6934.56.22.24

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Σταυρούλα Παπαδοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χωρίς δεκάρα, πώς θα παντρευτούμε Μανωλιό μου…

Η πρόσφατη ομιλία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, στο συνέδριο της ΕΝΠΕ…