elenidfn@yahoo.com
Με δραματικά χρώματα και αριθμούςπου προκαλούν δέος διαμορφώνεται η κατάσταση της ανεργίας στη χώρα μαςκαιιδιαιτέρως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η αύξηση της ανεργίας δεν είναι μόνουψηλότερη από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά εκτοξεύτηκε ακόμη παραπάνω τοντελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αποκαλυπτικό καιάκρωςανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, όπως δηλώνει στο «Ε» ο πρόεδρος τουΕργατικούΚέντρου Ξάνθης, η ανεργία στους νέους στο νομό μας ξεπερνάει το 45%, μεποσοστόισάριθμο περίπου να αντιστοιχεί και στην ανεργία στο γυναικείοπληθυσμό. Δηλαδή1 στους 2 νέους στην Ξάνθη βρίσκεται είτε σε αναζήτηση κάποιαςδουλειάς, είτεστη «μαύρη» εργασία, η οποία και όπως εξηγείται παρακάτω, λόγω ελλιπώνελεγκτικών μηχανισμών είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Κάποιοι νέοι μάλισταπουέχουν βρει μία υποτυπώδη εισροή χρημάτων μέσα από αυτή τη διαδικασίαεκφράζουντην άποψη ότι, στις σημερινές συνθήκες που τίθεται θέμα επιβίωσης ακόμακαιαυτή η διαφυγή είναι μία λύση, διότι διαφορετικά θα έμεναν «στον άσσο».
Πάνω από 900.000 οι άνεργοι
Σύμφωνα με τα στοιχεία τηςΕλληνικής Στατιστικής Αρχή, η ανεργία τείνει να πάρει ανεξέλεγκτεςδιαστάσεις.Τον Αύγουστο το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 18,4% που αντιστοιχεί σε907.954άτομα. Να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιούλιο του τρέχοντοςέτουςήταν 16,5% και ένα χρόνο πριν στο 12,2%.
Στους ανέργους το τελευταίοδωδεκάμηνο προστέθηκαν 294,845 άτομα (αύξηση 48,1%) και μέσα σε ένανμήνα, απότον Ιούλιο στον Αύγουστο, οι άνεργοι αυξήθηκαν 10,7% ή κατά 87.677άτομα. Νέοικαι γυναίκες είναι αυτοί που «πληρώνουν» πιο ακριβά από όλους την ύφεση.
Το ποσοστό ανεργίας στους νέουςηλικίας από 15 – 24 ετών ανέρχεται στο τρομακτικό επίπεδο του 43,5%,έναντι30,8% που ήταν ένα χρόνο πριν και 19,2% που ήταν το 2008. Η ανεργία σεηλικίεςαπό 25 – 35 φτάνει το 24,9%, από 35-44 ετών στο 15,6% και από 44 – 5413,3%. Στιςγυναίκες το ποσοστό ανεργίας έφτασε τον Αύγουστο του 2011 στο 22,3%,έναντι15,5% τον Αύγουστο του 2010 και 11% τον ίδιο μήνα του 2008. Η Μακεδονίαείναι ηπεριοχή εκείνη που πλήττεται περισσότερο από όλες.
Στην Ανατολική Μακεδονία καιΘράκη η ανεργία βρισκόταν στο 13,4% τον περσινό Αύγουστο και το φετινόεκτοξεύτηκε στο 20,4%. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην ΚεντρικήΜακεδονία,όπου το 13,5% έγινε 20,7%, ενώ στη Δυτική Μακεδονία το 13,9%εκτινάχθηκε στο23,1%, ποσοστό που αποτελεί και το υψηλότερο σε όλη την Ελλάδα.
«Μόνο απολύσεις βλέπουμε απόδω και πέρα»
Με μελανά χρώματα «ζωγραφίζει»την κατάσταση στο νομό μας και ο πρόεδρος του ΕΚΞ, ο οποίος ξεκινώνταςαπό τιςμεγάλες βιομηχανίες της περιοχής, σημειώνει τα προβλήματα πουαντιμετωπίζουν.Μετά τη θέση σε διαθεσιμότητα 105 εργαζομένων στη χαρτοποιία Diana, το πρόβλημα εστιάζεται και στην καλτσοβιομηχανία Venus, όπου οι 90 περίπου εργαζόμενοι δουλεύουν εκπεριτροπής, ενώ φόβοι απόμέρους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου εκφράζονται και για την«τύχη» τωνΠλαστικών Θράκης. «Έγινε τριμελής επιτροπή στην Επιθεώρηση Εργασίας καικαλέσαμε τον εργοδότη της Venus,αλλά και αυτός μαςεξήγησε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», σημειώνει ο κ. Μπεμπεκίδης, οοποίοςεξηγεί ότι πολλές είναι οι επιχειρήσεις που ακόμα και άτυπα εφαρμόζουντο μέτροτης εκ περιτροπής εργασίας. Ο ίδιος προσθέτει ότι: «σε χειρότερη θέσηβρίσκονται οικοδόμοι, αλλά και εποχικοί υπάλληλοι, ωστόσο για πιο κλάδομπορούμε να πούμε ότι… πάει καλά; Το επάγγελμα των καπνεργατών στηνουσία έχει,σβήσει. Έμεινε μόνο η ΣΕΚΕ, όπου και εκεί είχαμε δραματική μείωσηεργαζομένων».
Μάλιστα, ο κ. Μπεμπεκίδης δηλώνειότι στους νέους η ανεργία στην Ξάνθη έχει ξεπεράσει το 45%, πράγμα πουδείχνεικαι την τραγική εικόνα στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή μας. Κάνειεπίσηςτην παρατήρηση ότι: «μπορούμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τιςβιομηχανίες. Στα εμπορικά καταστήματα ελλείψει ελεγκτικών μηχανισμώνκαιοργάνωσης, η «μαύρη εργασία» έχει πάρει διαστάσεις που δεν μπορούμε ναγνωρίζουμε. Η κυβέρνηση πήρε μέτρα μόνο εις βάρος των εργαζομένων. Οιπολιτικοίεκμεταλλεύονται την τεράστια ανεργία και τον πόνο του πολίτη. Η χώραβούλιαζεκαι έκαναν 10 μέρες να βρουν πρωθυπουργό».