Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

0

 Ιός Δυτικού Νείλου
Νάτα μας. Δε μας έφτανε ο κορωνοϊός τώρα «ήρθε κι έδεσε το γλυκό» με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Που απ’ ότι φαίνεται κάθε καλοκαίρι πλέον εμφανίζεται στα μέρη μας και στέλνει μερικούς στο Νοσοκομείο.
Ο ιός αυτός προέρχεται από τσίμπημα κουνουπιού που έχει έρθει πριν λίγα χρόνια και κατά πως δείχνουν τα στοιχεία έχει εγκατασταθεί στα μέρη μας.
Επιδρά δε σύμφωνα με τους γιατρούς συνήθως σε αδύναμους οργανισμούς τους οποίους και ταλαιπωρεί αρκετά, ενώ υπάρχουν και θύματα.
Κρούσμα ήδη εμφανίστηκε στην Ξάνθη. Η προστασία είναι δύσκολη διότι από τα κουνούπια εύκολα δεν μπορεί κάποιος να προφυλαχτεί.
Γ.Δ.


Ραντεβού και ραντεβού
Σε ένα ανούσιο και τελείως αδιάφορο για τους πολλούς θέμα έχει εξελιχθεί το ποιος και με ποιούς κλείστηκε το ραντεβού με τον υπουργό Γεωργιάδη.
Ενδιαφέρει κανένα για να πληροφορηθεί το διαδικαστικό θέμα;
Απολύτως κανείς Ξανθιώτης δεν ενδιαφέρεται να μάθει ποιος έκλεισε το ραντεβού με τον υπουργό. Το θέμα εξάλλου δεν βρίσκεται σ’ αυτό καθεαυτό το ραντεβού, αλλά το αποτέλεσμα αυτού, εάν βέβαια θα προέλθει κάποιο.
Διότι το κλείσιμο ενός ραντεβού πολύ μικρή σημασία έχει. Το εάν θα υπάρξει κάτι θετικό για την Ξάνθη είναι το θέμα. Όλα τα άλλα είναι μια ανεύθυνη προσέγγιση που ποσώς ενδιαφέρει τους πολλούς.
Γ.Δ.


«Ο από βορρά κίνδυνος»
Το ακούγαμε πιτσιρικάδες. Ο από βορρά κίνδυνος της χώρας. Ήταν η περίοδος του ψυχρού πολέμου, μετά τη λήξη του μεγάλου πολέμου και τη δημιουργία του Συμφώνου της Βαρσοβίας σε αντιστάθμισμα της δημιουργίας του ΝΑΤΟ.
Θυμάμαι πολύ έντονα την περίοδο αυτή, όπως και την μετά το 1960 και την ανατροπή της δημοκρατίας από τους χουντικούς αξιωματικούς το 1967.
Για όλα αυτά υπήρχε η αιτιολογία του «…από βορρά κινδύνου…» δηλαδή της επίθεσης προς τη χώρα μας των βορείων γειτόνων μας Βουλγάρων (κυρίως)  και Γιουγκοσλάβων δευτερευόντως. Οι Αλβανοί δεν υπολογίζονταν λόγω αμελητέας δύναμης.
Με την πάροδο  των χρόνων τα πράγματα άλλαξαν. Επίθεση δεν δέχτηκε η Ελλάδα, με τις βαλκανικές χώρες γίναμε φίλες χώρες, και στενά συνεργαζόμενες.
Ο κίνδυνος δηλαδή ήταν μια δικαιολογία, μια σκόπιμη προπαγάνδα.
Γ.Δ.


Ο από βορρά κίνδυνος ΙΙ
Κι ενώ πολιτικά και στρατιωτικά είμαστε στην ίδια συμμαχία με τους βόρειους γείτονές μας τώρα μας προέκυψε άλλη αιτία να κλείσουν τα σύνορα. Ο κίνδυνος ο γνωστός κορωνοϊός!
Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Αλβανία είναι χώρες που οι τουρίστες που θέλουν να έρθουν στην χώρα μας, εξετάζονται αυστηρά διότι εκεί ο ιός παρουσιάζει έξαρση.
Κι έτσι, οι φίλοι μας Βαλκάνιοι που παραδοσιακά προτιμούσαν τις θάλασσες μας, φέτος δεν θα μας επισκεφθούν παρά ελάχιστοι.
Αιτία ένας ιός, που έγινε εχθρός, κίνδυνος θανάσιμος και ύπουλος που ταλαιπωρεί τους γείτονές μας πάρα πολύ δυστυχώς.
Γ.Δ.


Όλοι θα πάρουν!
Ναι, αυτό θα γίνει τελικά. Όλοι οι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά. Άλλοι λίγα, άλλοι πολλά, όλο και κάτι θα βάλουν στις τσέπες τους.
Άρα, όλοι θα μείνουν ικανοποιημένοι.
Μόνο που δεν θα τα πάρουν όλα τα χρήματα μαζί γιατί το ποσό συνολικά φτάνει τα 4 δισ. ευρώ.
Γι’ αυτό, το πιθανότερο σενάριο είναι το ποσό που αναλογεί στον καθένα να ξεκινήσει να δίνεται με δόσεις.
Λεπτομέρειες της υπόθεσης αυτής λίαν συντόμως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και θα αφορά όλους τους συνταξιούχους, έκαναν δεν έκαναν αγωγή.
Γ.Δ.


Οι Ξανθιώτες προτιμούν την παραλία του Αη Γιάννη
Γεμάτες οι παραλίες του νομού το Σαββατοκύριακο από Ξανθιώτες κάθε ηλικίας. Τόσο οι παλιές όσο και οι νέες.
Ανάμεσα στις παλιές και διαχρονικά επίκαιρη η γνωστή σε όλους τους Ξανθιώτες παραλία του Άη Γιάννη στα Άβδηρα.
Δεν υπάρχει Ξανθιώτης που να μην έχει πάει στην παραλία αυτή, να μην έχει κολυμπήσει στα καθαρά νερά, να μην έχει απολαύσει την αμμουδιά με τα παιγνίδια.
Γι’ αυτό εξάλλου η παραλία αυτή, από χρόνια πολλά πριν είχε επιλεγεί και είχε αξιοποιηθεί με ξύλινες κατασκευές, σκέπαστρα, κλπ για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Παρότι η παραλία του Άη Γιάννη είναι από τις πρώτες που αξιοποιήθηκαν, και παρότι υπάρχουν κι άλλες, αυτή συνεχίζει να συγκεντρώνει πολύ κόσμο γιατί προσφέρει όμορφο περιβάλλον,  καθαρά νερά και ησυχία χωρίς φασαρίες και θορύβους.
Διαχρονικά, η παραλία του Άη Γιάννη ήταν και θα είναι στις προτιμήσεις των Ξανθιωτών.
Έλαβε δε το όνομά της από το εκκλησάκι που υπάρχει εκεί στο ύψωμα.
Γ.Δ.


Κλαίνε με μαύρο δάκρυ οι ξενοδόχοι στην Θάσο
Στην καρδιά του καλοκαιριού και τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι με άδεια δωμάτια. Τα υποχρεωτικά τεστ για τις οδικές μετακινήσεις αλλά και η περίπτωση να βρεθούν θετικοί και να μείνουν σε καραντίνα αποθαρρύνουν τους ταξιδιώτες από την Βουλγαρία και την Ρουμανία που είναι ο κύριος όρκος των τουριστών που δέχεται η Θάσος και γενικά η περιφέρεια μας. Η κατάσταση είναι τραγική. Κάποιοι έχουν ρίξει τις τιμές έως και σε 20 ευρώ για να προσελκύσουν τουρίστες αλλά μάταια.
Αλλά και ο εσωτερικός τουρισμός είναι περιορισμένος. Υπάρχει φόβος για δεύτερο κύμα, για δεύτερο lockdown τον χειμώνα και τα νοικοκυριά δεν θέλουν να ξοδέψουν τις οικονομίες τους.
Μ.Ξ.


Πρέπει να ιδρυθεί Δημοτική Αστυνομία οπωσδήποτε
Ένας σύγχρονος δήμος με τις υποχρεώσεις που έχει και τις ανάγκες που παρουσιάζονται οφείλει να διαθέτει ένα δημοτικό όργανο που θα έχει τις ευθύνες αυτές.
Κι αυτό το όργανο δεν είναι άλλο από την δημοτική αστυνομία.
Δεν νοείται δήμος που σέβεται τον εαυτό του και τους συνδημότες να μην διαθέτει δημοτική αστυνομία.
Η οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία έχει συγκεκριμένη αποστολή και ρόλο εντός των ορίων του δήμου Ξάνθης.
Είναι δε απορίας άξιον γιατί αδρανεί ο δήμος στο ν’αποκτήσει το όργανο αυτό.
Σημείωση: Κατά το παρελθόν υπήρξε δημοτική αστυνομία η οποία για κάποιους λόγους καταργήθηκε.
Το εγχείρημα θα πρέπει να υλοποιηθεί τώρα σε μια βάση μόνιμη.
Γ.Δ.


Πανηγύρια τέλος
Οριστικό και αμετάκλητο. Πανηγύρια τέλος και τον Αύγουστο. Η κυβέρνηση το αποφάσισε και αρμοδίως το ανακοίνωσε.
Μπορεί κάποιοι να έχουν θυμώσει, άλλοι να τσαντίστηκαν και άλλοι να είπαν κουβέντες βαριές και πολλές γιατί χάνουν άλλοι έσοδα και άλλοι την ευκαιρία να χορέψουν στο πανηγύρι του χωριού τους.
Όλοι όμως ξεχνούν πως τίποτε, κανείς δεν τους εγγυάται πως ο συνωστισμός στο πανηγύρι δεν θα γίνει η αιτία να τους βρει ο κορωνοϊός.
Κι αν ένας μόνον είναι ο φορέας, εκεί τους χορούς, φαντάζεστε πόσοι θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες με κρούσμα του ιού; Άρα, για την προστασία όλων, πανηγυρτζήδων και μη, αποφασίστηκε η απαγόρευση από τους αρμόδιους.
Βέβαια, για μας εδώ υπάρχει ενδιαφέρον ως προς το εάν θα γίνουν οι γιορτές Παλιάς Πόλης. Είναι μια υπόθεση σοβαρή για την Ξάνθη και τους Συλλόγους. Ήδη μετράμε το όχι στο καρναβάλι μας, κινδυνεύουν και οι γιορτές του Σεπτεμβρίου. Είναι να μην σε βρει η αναποδιά, θα σε βρουν κι άλλες μετά.
Γ.Δ.


Από την πανδημία στην επιδημία!
Αυτό πάλι! Δεν το έχει η μοίρα μας να ξεμπερδέψουμε από τους ιούς φέτος! Εκεί που πάμε να μηδενίσουμε από κορωνοϊό μας εμφανίζεται ο ιός του Δυτικού Νείλου. Απ’ την πανδημία στην επιδημία! Και ενώ για τον κορωνοϊό του Υπουργείο Υγείας είναι αυστηρό και λαμβάνει προληπτικά μέτρα για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ολιγωρεί σε σημείο προκλητικό. Όπως μας διαβεβαίωσαν οι υγειονομικές αρχές της περιφέρειας μόνο όταν έγινε προφορικά γνωστό την Παρασκευή,  ότι υπάρχει κρούσμα με ιό του Δυτικού Νείλου στην Π.Ε. Ξάνθης έχει δοθεί προφορικά η έγκριση για αεροψεκασμούς για ακμαία  κουνούπια! Ενώ ζητήθηκε εγγράφως πολύ νωρίτερα από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας. Σε μια περιφέρεια που πέρσι είχε 16 θανάτους από ιό του Δυτικού Νείλου κι ενώ έχει κηρυχθεί σε επίπεδο επιδημίας  ο ιός του Δυτικού Νείλου! Και τώρα πρέπει να περιμένουν και καθαρογραφεί η απόφαση και μετά να γίνει η δράση. Απ’ την άλλη βδομάδα δηλαδή και ενώ τα κουνούπια θεριεύουν και υπάρχει αποδεδειγμένα κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου! Ας ελπίσουμε να μην είναι αργά!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…