Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Τότε με tanks, τώρα με banks»

«Τότε με tanks, τώρα με banks»

0

ΕλένηΔιαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
ΗΕλλάδα τίμησε την 38η επέτειο για το Πολυτεχνείοσε μία περίοδοέντονης ταραχής και ανησυχίας στην κοινωνία και πρωτόγνωρης πολιτικήςαστάθειαςγια τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών, οι οποίες κύλησαν με ρυθμούςανάτασηςτης ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας χάρη στην ημερομηνία ορόσημο της17ηςΝοεμβρίου.
38χρόνια μετά. Σε κάθε επέτειο, μαζί με το σύνθημα «Ψωμί- Παιδεία-Ελευθερία»,γίνεται λόγο για την απήχηση των αιτημάτων του Πολυτεχνείου στησύγχρονηελληνική πραγματικότητα. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, το σύνθημαπαίρνεινέες προεκτάσεις ανάλογα με τα διακυβεύματα και τις συγκυρίες τηςεποχής.
Φέτος,τα συνθήματα ήταν επίκαιρα όσο ποτέ, όπως μας λέει και ένας φοιτητήςτουΠολυτεχνείου της Ξάνθης, ωστόσο δε συνάντησε τις προσδοκίες ηανταπόκριση τωνπολιτών, που αν και έδωσε τη δυνατότητα να ακουστούν δυνατά τα μηνύματατουσύγχρονου Πολυτεχνείου, μετέφερε αποκαλυπτικά την κατάσταση τουμουδιάσματοςστην τοπική κοινωνία και κατ’ επέκταση σε όλη την Ελλάδα, όπως και τηνΑθήνα,όπου η συμμετοχή ήταν περιορισμένη. Είναι άραγε γιατί το «Πολυτεχνείο»είναιγια τους «αριστερούς» (που ενίοτε «βαφτίζονται» και γραφικοί); Είναιγιατίφοβούνται τι εκτάσεις θα πάρει μια διαδήλωση; Είναι γιατί οι φοιτητέςέχουνπάρει αποστάσεις; Μήπως θέλουν άλλους τρόπους, άλλες μορφές αντίστασηςήδιεκδίκησης; Άραγε, νιώθουν απροθυμία να στηρίξουν τη γενιά που στηνπορεία τηςμεταπολίτευσης έφερε τη χώρα σε αυτό το αδιέξοδο;
 
Επίκαιρο«Πολυτεχνείο»
ΟΚωνσταντίνος Ρηγόπουλος, μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνικήςαναφέρει ότιτα αιτήματα του 1974 και της εξέγερσης του Νοέμβρη παραμένουν επίκαιραόσοποτέ. «Το «Ψωμί» γιατί και σήμερα παλεύομε για μια ζωή με αξιοπρέπεια,μισθούςμε αξιοπρέπεια, χωρίς απολύσεις, εφεδρείες και ξεπούλημα δημόσιαςπεριουσίας. Η«Παιδεία» επίσης αποτελεί ένα πλήρως επίκαιρο αίτημα, μετά το νόμοΔιαμαντοπούλου που ξεπουλά το δημόσιο και δωρεάν ελληνικό πανεπιστήμιο,φέρνεισυγχωνεύσεις και καταργήσεις και λειτουργεί με ελλείψεις σε διδακτικόπροσωπικόκαι βιβλία». Και επίσης η «Ελευθερία» αφενός λόγω των επιλογών ΕΕ καιξένωνπαρεμβάσεων, όπως ΗΠΑ και ΝΑΤΟ που επιλέγουν συγκυβερνήσεις μεπρωθυπουργό ένατεχνοκράτη, καταστέλλουν τα δικαιώματα, καταργούν το άσυλο, κηρύσσουναπεργίεςκαταχρηστικές, απεργίες καταχρηστικές»,εξήγησε και παρουσίασε ως αίτηματωνημερών την ένωση του φοιτητικού κινήματος με τα υπόλοιπα κομμάτια τηςκοινωνίαςπου «δεν επιλέγουν δρόμο υποταγής και ατομισμού αλλά αγώνα για ζωή μεαξιοπρέπεια».
Ακόμη,ο ίδιος σχολίασε ότι: «πράγματι, συνιστά μία αντίφαση της τιμής σε μιαεπέτειο,στη γενιά της οποίας και στις αντιδράσεις της υπήρχαν άνθρωποι πουσήμεραβρίσκονται σε κυβερνητικές θέσεις που παίρνουν αυτά τα μέτρα λιτότηταςκαιδιαλύουν την ελληνική οικογένεια και τις κατακτήσεις του λαϊκούκινήματος, αλλάαυτό δεν αποτελεί ηττοπαθή λογική ότι πρέπει να σταματήσουμε τουςαγώνες».
 
Ειρηνικήπορεία χωρίς προκλήσεις
ΣτηνΞάνθη το απόγευμα της 17ης Νοεμβρίουπραγματοποιήθηκε κατάθεσηστεφάνων στο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια ειρηνική πορεία στουςκεντρικούςδρόμους της πόλης με συνθήματα ενάντια στα μέτρα λιτότητας, αλλά καιυπέρ τουαφοπλισμού του ελληνικού στρατού και των μεταναστών. Κύριο σύνθημα σταπανό τηςεπετειακής πορείας ήταν το «τότε με tanks, τώρα με banks», παρουσιάζοντας τον τόνο και τοσημείο αναφοράς τηςσύγχρονης μορφής του αγώνα. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτικήκαι δενυπήρξε καμία διάθεση για σύγκρουση ή επεισόδια. Ξεχωριστή πορείαπραγματοποίησετο ΚΚΕ που είχε προσυγκέντρωση στην κεντρική πλατεία την ίδια ώρα.
Ωστόσο,τα πνεύματα άναψαν στο Πολυτεχνείο λίγο πριν την έναρξη της πορείας,όταν ηΠΑΣΠ, μετά τη λήξη της εκδήλωσης που διοργάνωσε στο χώρο τουπανεπιστημίου,πήρε το πανό του συλλόγου (έχοντας «πάρει» τη Γενική Συνέλευση τηςΤρίτης γιατον εορτασμό του Πολυτεχνείου) και ξεκίνησε μόνη της πορεία, χωρίς ναπεριμένειτις υπόλοιπες οργανώσεις, φοιτητικές παρατάξεις και κόμματα. Οιφοιτητέςδιαπληκτίστηκαν, αλλά η ΠΑΣΠ αποχώρησε.
ΟΚωνσταντίνος Ρηγόπουλος εξέφρασε την ενόχληση και την έκπληξή του γιατηνπρωτοβουλία αυτή της ΠΑΣΠ, αλλά αρνήθηκε ότι υπήρξε πρόκληση από μέρουςτωνυπόλοιπων φοιτητών προηγουμένως, αν και υπήρξε γενική δυσαρέσκειαεναντίον τηςφοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ, ως κομμάτι στήριξης της πολιτικής τουκόμματοςκαι των επιλογών του. Να σημειωθεί ότι ανάλογη «απόσχιση» σημειώθηκεαπό τηνΠΑΣΠ και στην Αθήνα. «Η οργή εκδηλώθηκε λόγω της αδιανόητης στάσης τηςΠΑΣΠ νααποχωρήσει με το πανό του συλλόγου», σημείωσε ο φοιτητής.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…