Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ανησυχητική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στο νομό

Ανησυχητική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στο νομό

0

Κραυγή αγωνίας από το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης «Εδώ και τώρα να ιδρυθεί Τμήμα με Τεχνικούς Επιθεωρητές στην Ξάνθη», ζητά ο πρόεδρος Α. Μπεμπεκίδης και αποδίδει τα ατυχήματα σε ελλιπή μέτρα προστασίας

 

 

22,6% η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στην ΑΜΘ – Η μεγαλύτερη στην χώρα σύμφωνα με έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Μειώθηκαν στο μισό σε 11 χρόνια τα εργατικά ατυχήματα στην χώρα

 

 

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα εργατικά ατυχήματα στο νομό μας. Είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους 6 μήνες καταγράφηκαν 3 θανατηφόρα ατυχήματα σε χώρους εργασίας. Τα 2 αφορούν το εργοτάξιο του κάθετου άξονα στο Δημάριο και το ένα σε εταιρεία ζωοτροφών ενώ πριν 2,5 χρόνια ένα ακόμη θανατηφόρο ατύχημα καταγράφηκε στην εταιρεία αυτή. Είναι επίσης ανησυχητικό το γεγονός ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  που δημοσιεύτηκαν το 2019 η περιφέρειά μας είχε αύξηση 22,6% σε εργατικά ατυχήματα που ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφηκε στη χώρα!

Κραυγή αγωνίας από το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

Στο θέμα αναφέρθηκε με δραματικούς τόνους ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στην πρόσφατη σύσκεψη των φορέων. Αναφέρθηκε στα στοιχεία του νομού καθώς και της ΕΛΣΤΑΤ ενώ ανέφερε πως το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης έστειλε επιστολή στον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο ζητώντας να μεριμνήσει για την λειτουργία Τμήματος Τεχνικών Επιθεωρητών στην Ξάνθη που έχουν την αρμοδιότητα να ελέγχουν αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας και να παρεμβαίνουν όπου δεν τηρείται η νομοθεσία. Να σημειώσουμε πως μόνο στην Δράμα υπάρχει αυτό το Τμήμα και είναι στελεχωμένο με 3 επιθεωρητές που καλύπτουν και την Ξάνθη. Στο νομό μας λειτουργεί Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας με Κοινωνικούς Επιθεωρητές. Να προσθέσουμε ότι είναι ένα χρόνιο αίτημα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης τουλάχιστον 15 ετών που ωστόσο δεν έχει υλοποιηθεί παρότι ο νομός μας τουλάχιστον κατά την περίοδο του 1990 ήταν από τους 3 βιομηχανικούς νομούς της χώρας.

Εδώ και τώρα να ιδρυθεί Τμήμα με Τεχνικούς Επιθεωρητές στην Ξάνθη

Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Μπεμπεκίδης απέδωσε την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων σε ελλιπή μέτρα προστασίας και τόνισε την αναγκαιότητα λειτουργίας τμήματος Τεχνικών Επιθεωρητών: «Είμαστε πολύ ανήσυχοι με την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Άνθρωποι χάνουν τις ζωές τους ενώ εργάζονται. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση στους χώρους δουλειάς και έλεγχος για τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Είναι φανερό ότι χάθηκαν ζωές από ελλιπή μέτρα προστασίας. Οι Επιθεωρητές από την Δράμα προσπαθούν να κάνουν ότι είναι εφικτό αλλά δεν μπορούν να είναι παντού. Ζητήσαμε από τον  Περιφερειάρχη θα ζητήσουμε και από του ίδιο των Πρωθυπουργό όταν θα έχουμε την συνάντηση όλοι οι φορείς να γίνει ένα Τμήμα Τεχνικού Επιθεωρητή και στην Ξάνθη».

Να σημειώσουμε για τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο την Πέμπτη από το ΠΑΜΕ Ξάνθης και την Ένωση Ιδιωτικών Υπάλληλων & Εμποροϋπάλληλων Ν. Ξάνθης.

22,6% η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στην ΑΜΘ – Η μεγαλύτερη στην χώρα

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ (βλέπε παρακάτω πίνακα) από την περιφερειακή κατανομή των ατυχημάτων, παρατηρήθηκε ότι τα εργατικά ατυχήματα παρουσίασαν αύξηση στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (22,6%), στην περιφέρεια Πελοποννήσου(17,4%) και στην περιφέρεια Θεσσαλίας (9,9%). Αντίθετα, μείωση παρατηρήθηκε στις περιφέρειες των Ιονίων Νήσων (7,1%), του Βορείου Αιγαίου (4,7%) και της Κεντρικής Μακεδονίας (1,8%). Τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα συνέβησαν στην Αττική (1805), στην Κεντρική Μακεδονία (820) και στην Κρήτη (480). Τα λιγότερα συνέβησαν στο Βόρειο Αιγαίο (81) και στα Ιόνια Νησιά (91). Σχετικά με τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, τον μεγαλύτερο αριθμό παρουσίασε η Αττική (14 ατυχήματα, από τα οποία 13 αφορούσαν σε άνδρες και 1 σε γυναίκα), η Κεντρική Μακεδονία (7 ατυχήματα, όλα σε άνδρες ) και η Δυτική Ελλάδα (7 ατυχήματα, από τα οποία 4 αφορούσαν σε άνδρες και 3 σε γυναίκες).

Μειώθηκαν στο μισό σε 11 χρόνια τα εργατικά ατυχήματα στην χώρα

Ωστόσο διαχρονικά και συγκεκριμένα  τα τελευταία 11 χρόνια καταγράφεται πολύ σημαντική μείωση των εργατικών ατυχημάτων στη χώρα παρότι αυξήθηκαν 4,5% το 2017 σε σχέση με το 2016.  Τα στοιχεία είναι από το Τμήμα Στατιστικών Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Προστασίας Διεύθυνση Κοινωνικών Στατιστικών της ΕΛΣΑΤ.

Εργατικά ατυχήματα κατά ομάδες ηλικιών και ποσοστιαία κατανομή τους. Έτη 2006-2017

                                                               

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
10.489 9.900 9.113 7.525 5.925 5.261 4.254 3.762 4.241 4.459 4.739 4.954

 

Μεγαλώνει ο «βραχνάς» της ανεργίας  – Μεγαλύτερα τα ποσοστά απ΄ αυτά του ΟΑΕΔ

Επικαλούμενος συχνά τα στοιχεία της έκθεση του Καθηγητή κ. Ρομπόλη αλλά και τον τρόπο μέτρησης της ανεργίας ο κ. Μπεμπεκίδης υποστήριξε πως η πραγματική ανεργία στο νομό μας είναι 45%.: «Ο ΟΑΕΔ δίνει εγγεγραμμένους ανέργους 900.000, η ΕΛΣΤΑΤ 1.200.000. Δύο κρατικοί φορείς αποκλίνουν κατά 300.000 στην μέτρηση των ανέργων. Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Οικονομικών Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης στην έκθεσή του για την ανεργία,  σε κατά 1 άνεργο εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ αντιστοιχούν άλλοι 5 που δεν είναι εγγεγραμμένοι .  Έτσι στο  νομό μας η πραγματική ανεργία είναι 45%. Το βλέπουμε άλλωστε ειδικά τώρα με τον κορωνοϊό έχει αυξηθεί και περιμένουμε να αυξηθεί κι άλλο αφού κλείνουν επιχειρήσεις και ο ξενοδοχειακός κλάδος και η εστίαση δεν δουλεύει».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μ. Ευθυμίου: «Ο μηδενισμός είναι η μεγαλύτερη πληγή που άφησε ο εμφύλιος»

Συγκλονιστική διάλεξη της διακεκριμένης ιστορικού του ΕΚΠΑ στην Ξάνθη Επί 4,5 ώρες το κοιν…