Απώλειες 80% του τζίρου τους από το lockdown στην εστίαση. Χωρίς καμιά αποζημίωση και τον ΦΠΑ να παραμένει 24%
Τα αιτήματα των οινοπαραγωγών στην Βουλή με ερώτηση της βουλευτού Δράμας Χαράς Κεφαλίδου
Μεγάλα προβλήματα έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού και στους αμπελουργούς και στον οινοποιητικό κλάδο γενικότερα. Το lockdown στις επιχειρήσεις εστίασης που διέθεταν το κρασί και το τσίπουρο κυρίως οι μικροί αμπελουργοί – οινοπαραγωγοί τους ανάγκασε να κατεβάσουν ρολά και οι ίδιοι και να έχουν τεράστιο στοκ στα κελάρια τους. Και το κρασί θεωρείται ευπαθές προϊόν.
Απώλειες 80% του τζίρου τους μετρούν οι αμπελουργοί – οινοποιοί
«Έχουμε πληγεί πολύ από την πανδημία. Εμείς κυρίως προμηθεύουμε κρασί και τσίπουρο σε καταστήματα εστίασης. Με το lockdown σταμάτησαν τα πάντα. Μόνο όσοι προμηθεύουν στα σούπερ μάρκετ συνέχισαν να το κάνουν και δεν μετρούν τόσο μεγάλες απώλειες όπως εμείς. Πάνω από 80% έχουμε μείωση του τζίρου μας», σημειώνει η οινοποιός κα Έλσα Καρακώστα του γνωστού σήματος «Ευήνωρ» του Τάσου και της Έλσας Καρακώστα που είναι ιδιοκτήτες Αμπελώνα στα Άβδηρα.
Χωρίς καμιά αποζημίωση και τον ΦΠΑ να παραμένει 24%
Όπως εξηγεί το κρασί είναι ευπαθές προϊόν και όταν κάποιος οινοποιός έχει πολύ στοκ αφενός δεν έχει ρευστότητα για να συνεχίσει την νέα παραγωγή αφ’ ετέρου κινδυνεύει να χάσει την παραγωγή του και κατά συνέπεια τον μόχθο του: «Ζητήσαμε να μας δοθεί άδεια να κάνουμε νέα απόσταξη ώστε να μην χάσουμε την παραγωγής μας. Δεν έχουμε λάβει καμιά απάντηση ούτε καμιά αποζημίωση όπως άλλοι κλάδοι που έχουν πληγεί. Και το ΦΠΑ παραμένει 24% . Ελπίζουμε να ενταχθούμε στο επίδομα των 5.000 ευρώ που δίνει η Ε.Ε. Ήδη είναι σε εξέλιξη η νέα παραγωγή και χρειαζόμαστε κεφάλαιο για τις εργασίες στον αμπελώνα. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους αμπελουργούς του δικού μας μεγέθους. », προσθέτει η κα Καρακώστα.
Τα αιτήματα των οινοπαραγωγών στην Βουλή με ερώτηση της βουλευτού Δράμας Χαράς Κεφαλίδου
Για τα προβλήματα του κλάδου τους έχει καταθέσει ερώτηση στην Βουλή η Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Δράμας κα Χαρά Κεφαλίδου. Όπως σημειώνει σύμφωνα με στοιχεία από την ημέρα που έκλεισαν εστιατόρια και ξενοδοχεία χάθηκε τζίρος της τάξης του 80% – 100%.
Με ερώτησή της η κα Κεφαλίδου ζητά να ενημερωθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με τους σχεδιασμούς των Υπουργείων τους, τη μείωση του ΦΠΑ στο κρασί, που σήμερα είναι στο 24% και τα μέτρα που θα λάβουν ώστε να στηριχθεί ουσιαστικά ο οινοποιητικός κλάδος μετά την πανδημία.
«Ο εγχώριος οινοποιητικός κλάδος επαναλαμβάνει το αίτημά του για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το υψηλότερο ποσοστό που είναι σήμερα 24%, προκειμένου να καταφέρει να απορροφήσει μέρος των κραδασμών που προκάλεσε η πανδημία στην αγορά του κρασιού. Την ίδια στιγμή τεράστιες είναι οι δυσκολίες από το «πάγωμα» των εισπράξεων, ενώ πολλά οινοποιεία δεν έχουν σήμερα την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν τα απαραίτητα υλικά προκειμένου να εμφιαλώσουν τα κρασιά τους που παραμένουν στις δεξαμενές τους. Παράλληλα, συνεχίζουν να πληρώνουν το προσωπικό που δεν σταμάτησε να εργάζεται προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες καλλιεργητικές εργασίες στους αμπελώνες. Επίσης, μεγάλο είναι το πλήγμα σε περιοχές, όπως η Δράμα, όπου πολλά οινοποιεία έχουν αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στον τομέα του οινοτουρισμού. Λόγω της πανδημίας ο οινοτουρισμός απωλέσθη καθώς και τα έσοδα που προέρχονται από αυτόν.
Στη δύσκολη αυτή κατάσταση έρχονται να προστεθούν και οι μηδενικές εξαγωγές καθώς βασικές αγορές διάθεσης ελληνικού κρασιού (π.χ. Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ) έχουν δεχθεί και εκείνες το πλήγμα της πανδημίας και προχώρησαν στη λήψη περιοριστικών μέτρων», αναφέρει μεταξύ άλλων η κα Κεφαλίδου.
Μαριάννα Ξανθοπούλου