Αυτό βεβαιώνει στο «Ε» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δ. Λουρίκας. Για τα 3 Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (ΣΑ Έβρου – Ξάνθης – Ροδόπης) βγήκε ΦΕΚ
Κινδυνεύουν να απενταχθούν έργα συγχρηματοδοτούμενα από προγράμματα –
Ταλαιπωρημένος ο κλάδος των Μηχανικών από την πολυετή οικονομική κρίση
Τον προβληματισμό του για την δυσλειτουργικότητα που προκαλούν στον επαγγελματικό κλάδο των Μηχανικών αλλά και γενικότερα στην αναπτυξιακή προοπτική μιας κοινωνίας, προσθέτει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του «Ε» με τίτλο: «Επενδύσεις για να λέει ο… λόγος» που αναφέρεται στα εμπόδια που θέτει η δημόσια διοίκηση καθυστερώντας, αναστέλλοντας ή ακυρώνοντας επενδύσεις και ένα απ’ αυτά είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην συγκρότηση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικών (ΣΑ) και των Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων» (ΣΥΠΟΘΑ) .
Για τα 3 Συμβούλια Αρχιτεκτονικής βγήκε ΦΕΚ
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Λουρίκας σ’ ότι αφορά τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής είναι σε καλό δρόμο καθώς έχει βγει το ΦΕΚ της σύστασής τους και στις 3 περιφερειακές ενότητες. Αυτό που εκκρεμεί είναι μια τροποποίηση στο ΣΑ του Έβρου προκειμένου να διαχωριστεί σε Βόρειου και Νοτίου Έβρου για να καλύπτει όλη την έκταση του νομού. Σ’ ότι αφορά τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής των Περιφερειακών ενοτήτων Ροδόπης και Ξάνθης, στην Ροδόπη δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά στην Ξάνθη προέκυψε ένα διοικητικό θέμα με τον πρόεδρο και θα είναι σε θέση να συνεδριάσει όταν επιλυθεί. Σημείωσε δε πως δίνεται η δυνατότητα της συνεδρίασης μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας των μελών του συμβουλίου και αυτό είναι και λειτουργικό και πιο αντικειμενικό.
Συστάθηκε ΣΥΠΟΘΑ μόνο στη Ροδόπη – Στο περίμενε Ξάνθη και Έβρος
Αναφορικά με τα Συμβούλια Πολεοδομικών θεμάτων που διαιρούνται σε Α’ & Β καθώς ασχολούνται με χωροταξικά και αυθαίρετα αντίστοιχα, ΦΕΚ έχει εκδοθεί μόνο για την Ροδόπη. Αυτό είχε υπ’ όψιν προφανώς η υπάλληλος της Αποκεντρωμένης που αναφέρεται στο ρεπορτάζ μας. Για την Ξάνθη και για τον Έβρο ουδέν νεώτερον καθώς όπως βεβαιώνει ο κ. Λουρίκας έχει διαπιστωθεί δυστοκία στην στελέχωση από υπαλλήλους των υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων. Σ’ αυτό άλλωστε είχε αναφερθεί και αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης. Όπως επεσήμανε ο κ. Λουρίκας το ΤΕΕ από τον Ιανουάριο έχει δώσει την λίστα των μελών που θα συμμετέχουν.
Κινδυνεύουν να απενταχθούν έργα συγχρηματοδοτούμενα από προγράμματα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο κ. Λουρίκας τονίζοντας πως η άμεση συγκρότηση των Συμβουλίων αυτών είναι αναγκαία καθώς χωρίς την γνωμοδότησή τους δεν μπορεί να προχωρήσει ένα έργο: « Πρέπει να συγκροτηθούν άμεσα αυτά τα συμβούλια καθώς η γνωμοδότηση τους είναι αναγκαία για να προχωρήσουν έργα. Υπάρχουν έργα συγχρηματοδοτούμενα από προγράμματα που κινδυνεύουν να απενταχθούν επειδή έχουν παρέλθει οι ημερομηνίες. Είναι γεγονός ότι σ’ αυτά τα συμβούλια υπάρχουν πολλές κολλημένες υποθέσεις δημιουργώντας μεγάλα εμπόδια στον ήδη ταλαιπωρημένο κλάδο των Μηχανικών αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία»
Ταλαιπωρημένος ο κλάδος των Μηχανικών από την πολυετή οικονομική κρίση
Συνεχίζοντας τον συλλογισμό του ο κ. Λουρίκας αναφέρει πως ο κλάδος των Μηχανικών λειτουργεί σαν καθρέπτης της ευμάρειας και της ανάπτυξης μια κοινωνίας καθώς έργα γίνονται όταν υπάρχει χρήμα, γι αυτό: «Είμαστε ο κλάδος που πρώτος μπαίνει στην κρίση και τελευταίος βγαίνει κι οι λόγοι είναι ευνόητοι. Κι ενώ προσπαθούμε να συνέλθουμε ήρθε και η υγειονομική κρίση με τον κορωνοϊό… Είμαστε σε αναστολή και σε αναμονή. Στείλαμε τις προτάσεις μ ας στην κυβέρνηση και αναμένουμε. Με τα 600 ευρώ δεν μπορεί να επανεκκινήσει ο κλάδος μας. Χρειαζόμαστε σημαντικά μέτρα στήριξης», καταλήγει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης.