Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

0

Ειδική μάσκα από τα Πλαστικά Θράκης
Αξίζει η αναφορά και πρέπει να γίνει. Λοιπόν η ξανθιώτικη μεγάλη επιχείρηση Πλαστικά Θράκης, προχώρησε στην κατασκευή ειδικών μασκών για την προστασία από τον κορωνοϊό των ανθρώπων με βαρηκοΐα.
Οι μάσκες αυτές είναι στο ύψος των χειλιών διαφανείς, ούτως ώστε να μπορούν να βλέπουν τα χείλη του συνομιλητή τους και να μπορούν να «συνομιλούν» μεταξύ τους.
Ήδη έχουν ετοιμαστεί 3.000 μάσκες που δόθηκαν ως προσφορά της εταιρείας σε συλλόγους ατόμων με το πρόβλημα ακοής κλπ.
Γ.Δ.


Ακριβό τίμημα Ι
Περίπου το 65-70%  του παγκόσμιου πλούτου προέρχεται από τις υπηρεσίες.  Δηλαδή από τον τουρισμό, τις μεταφορές, το εμπόριο, τις τράπεζες, την εκπαίδευση, την εστίαση κ.α.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι υπηρεσίες αυτές πλήττονται πρώτες από την πανδημία της εξάπλωσης του κορωνοϊού, είναι εμφανές ότι η παγκόσμια ανάπτυξη αλλά και η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν θα αποφύγει το ψαλίδισμα.
Για κάποιες χώρες μάλιστα θα είναι και ιδιαίτερα μεγάλο.
Το τίμημα του κορωνοϊού είναι ακριβό, πολύ ακριβό. Τόσο στις οικονομίες αλλά και στις ανθρώπινες ζωές.
Γ.Δ.


Ακριβό τίμημα ΙΙ
Ο κόσμος ως εκ τούτου, μετά την κρίση θα είναι , είναι βέβαιο, ένας υπερχρεωμένος κόσμος. Κράτη και επιχειρήσεις θα φορτωθούν χρέος. Και πώς θα το αντιμετωπίσουν; Με τη συνταγή της προηγούμενης δεκαετίας; Με πολιτικές λιτότητας; Μοιάζει πολιτικά αδύνατον. Στην Ευρώπη τουλάχιστον.
Με μεγαλύτερους φόρους στα μεγάλα εισοδήματα; Πιθανόν. Αλλά αυτό θα απαιτούσε μια ισχυρή διεθνή συνεργασία για τη διαγραφή από τον χάρτη των φορολογικών παραδείσων.
Θα απαιτούσε επίσης ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, με άμβλυνση των χαοτικών σημερινών ανισοτήτων.
-Θα συμβούν όλα αυτά; Μάλλον ναι σ’ένα ποσοστό για να διατηρηθεί το οικοδόμημα.
Γ.Δ.


Άρχισαν πάλι τις «παλικαριές»
Ο κορωνοϊός μπορεί να μας αφήνει σιγά σιγά αλλά δεν μας αφήνουν οι γείτονές μας οι Τούρκοι να πάρουμε ανάσα. Άρχισαν πάλι τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας, τις προκλήσεις στον Έβρο , τις απειλές. Είναι εξάλλου ένας τρόπος να στρέψουν την κοινή γνώμη προς άλλα θέματα. Να μην αναλογίζεται τα θύματα του κορωνοϊού και την περίεργη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην Τουρκία, να μην σκοτίζεται για την οικονομική κρίση που είναι ορατή με την συνεχή υποβάθμιση της λίρας.  Να βλέπει τις «παλικαριές» τους και να οραματίζεται την ανασύσταση της Οθωνικής αυτοκρατορίας.
Ένα όνειρο του προέδρου Ερντογάν που τρίζει κάτω από το βάρος της οικονομικής πραγματικότητας και των συνεπειών της.


«Περί δημοσιογραφίας»

Το κείμενο που ακολουθεί ήρθε με το Ταχυδρομείο, είναι επώνυμο αλλά ο συντάκτης δεν επιθυμεί τη δημοσιοποίηση του ονόματός του. Αναφέρεται σ’ ένα ευαίσθητο θέμα που μας αφορά, τη δημοσιογραφία και τους ανθρώπους που την ασκούν.
Γράφει: «Το να πιστεύει κανείς σ’ένα ευγενή σκοπό είναι αξιέπαινο. Υπάρχει ένα μόνο πρόβλημα: Αν είναι πραγματικός δημοσιογράφος, πρέπει να βάζει τα γεγονότα πάνω από τις αξίες-αλλιώς είναι απλός προπαγανδιστής. Ένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να διαστρεβλώνει τα γεγονότα για να ταιριάζουν στις απόψεις και επιθυμίες του που δεν έχουν ευγενή πρόθεση, αλλά σκοπιμότητα».
Η αλήθεια είναι, λέμε εμείς, ότι κριτική για «γεγονότα» πάσχει όταν τα «γεγονότα» δεν επιβεβαιώνονται.
Προφανώς οι αναγνώστες της Εφημερίδας έχουν αντιληφθεί προς ποιον και ποιους αφορούν τα σχόλια του συμπολίτη μας, γιατί βιώνουν αυτής της μορφής χαμηλού επιπέδου άσκηση της δημοσιογραφίας.
Γ.Δ.


Και ο Κασιδιάρης φτιάχνει κόμμα
Προφανώς είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να ιδρύσει μια κομματική παράταξη και να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών.
Εξάλλου το έχουν κάνει κατά το παρελθόν δεκάδες άτομα από τη μεταπολίτευση και δω. Βέβαια, οι περισσότερες των προσπαθειών δεν μακροημέρευσαν. Απέτυχαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και… κατέβασαν ρολά.
Δεν θα απαριθμήσουμε όλους όσους είχαν την ευγενή πρόθεση να μας σώσουν. Ο κατάλογος είναι πολύ μεγάλος.
Θα μείνουμε όμως στην εμφάνιση στο προσκήνιο του γνωστού Κασιδιάρη. Ο οποίος ενημέρωσε ότι θα ιδρύσει κόμμα και καλεί τους Έλληνες να εγγραφούν και τον ακολουθήσουν.
Ο Κασιδιάρης, θυμίζουμε πως υπήρξε πρωτοπαλίκαρο στην Χρυσή Αυγή του Μιχαλολιάκου. Μετά την αποτυχία στις εκλογές, σκέφτηκε να μην αφήσει ορφανό τον ακροδεξιό χώρο και θέλει να τον εκπροσωπήσει αυτός.
Αν θα πετύχει; Πολύ δύσκολο το εγχείρημα διότι σταδιακά ο χώρος αυτός μειώνεται και είναι έως αδύνατο να καταφέρει να φτάσει το 3% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή.
Γ.Δ.


Πότε θα τελειώσει;
Συμπολίτης επικοινώνησε με την εφημερίδα μας εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για το κτίριο του πρώην Δημοτικού καταστήματος στην Παλιά Πόλη.
Το ερώτημα που μας έθεσε ήταν ο χρόνος αποπεράτωσης των εργασιών στο κτίριο.
Τον ακριβή χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών δεν τον γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε όμως πως δόθηκαν χρονικές παρατάσεις προς τον εργολάβο για να τελειώσει τις εργασίες.
Βέβαια μιλούμε για ένα κτίριο εμβληματικό, με εσωτερικό διάκοσμο, στολίδι κι αυτό της Παλιάς Πόλης.
Όμως, επιτέλους θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα και αποδοθεί προς χρήση στο δήμο και κατ’επέκταση στους δημότες.
Γ.Δ.


Θέματα εγκλεισμού
Πολλά μας υποχρέωσε να κάνουμε ο εγκλεισμός λόγω κορωνοϊού στα σπίτια μας.
Άλλοι ν’ασχοληθούν με τα λουλούδια τους, άλλοι με την καλλιέργεια λαχανικών, άλλοι να τακτοποιήσουν τα βιβλία τους, άλλοι τους δίσκους βινυλίου και CD και άλλοι ν’ ασχοληθούν με τρίχες.
Ναι με τις τρίχες.
Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν, άλλοι άφησαν μουστάκι, άλλοι μούσι κι άλλοι γενειάδα παπαδίστικη.
Μάλιστα επιδεικνύουν τη νέα τους εμφάνιση με φιλαρέσκεια και δημοσίως, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη βουλή.
Προσωπικά πιστεύω πως οι τρίχες στις παρειές θα φύγουν γρήγορα. Τα μουστάκια ίσως αργήσουν λίγο…
Γ.Δ.


Απουσία γυναικών
Δήμος Ξάνθης, Νομαρχία Ξάνθης παλιά, Περιφερειακή Ενότητα σήμερα, Περιφέρεια ΑΜ Θράκης, δεν είχαν επικεφαλής γυναίκα ποτέ μέχρι σήμερα από τη μεταπολίτευση ως αρχή, πλην της Γκιουλ Καραχασάν.
Διότι για πριν ούτε να το σκεφτεί γυναίκα ν’ασχοληθεί με τον δημόσιο πολιτικό χώρο.
Έτσι, ο δήμος Ξάνθης όλα αυτά τα χρόνια ανδροκρατείται, όπως η Νομαρχία και η Περιφέρεια. Το ίδιο ισχύει στους δήμους Μύκης και Τοπείρου.
Μια εξαίρεση υπάρχει στο δήμο Αβδήρων σήμερα, με δύο κυρίες, τη Χρυσούλα Καρακατσάνη και την Εύα Τσακίρη που υπηρέτησαν η πρώτη ως πρόεδρος Νέας Κεσσάνης και η δεύτερη ως δήμαρχος Αβδήρων.
Πέραν τούτων, γυναίκες είχαμε μόνον ως δημοτικές ή νομαρχιακές συμβούλους, κι εκεί σε μικρό αριθμό.
Απουσία γυναικών σημαντική και αρνητική για τους θεσμούς.
Γ.Δ.


Δύσκολη η επόμενη μέρα για την εστίαση
Το να κλείσουν ήταν  εύκολο… Έβαλαν την κλειδαριά καθότι ανωτέρα βία και η υγεία υπεράνω όλων. Το ν’ ανοίξουν όμως είναι το μεγάλο ζόρι… Ο λόγος για την εστίαση, τα καφέ μπαρ , τα καφενεία. Ένας κλάδος που πάει πακέτο με τον τουρισμό και κάνει ντεμπούτο σήμερα μετά 2 μήνες lockdown. Όμως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οι κανόνες αυστηροί, θα πρέπει να δουλεύουν με μάσκα, με το μισό προσωπικό,  με πολύ λιγότερο κόσμο και με χαμηλότερες τιμές. Η απολύμανση σ’ όλη τη διαδικασία από τις παραγγελίες και την προετοιμασία των πιάτων ή του καφέ, το σερβίρισμα και το ταμείο, εκ νέου του τραπεζιού για τον επόμενο. Διπλή δουλειά, διπλά έξοδα λιγότερος κόσμος, λιγότερος τζίρος.
Εδώ θα δείξει πόσες αντοχές έχει ο κλάδος …


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…